sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kanelinen lammasmunakoiso


On vääryys, että kaneli ja kardemumma joutuvat pääosin maustamaan pelkkiä korvapuusteja. Kaneli pääsee tietysti loistamaan kerran vuodessa joulupuuron päällä. Minun mielestäni molemmat ovat aivan parhaita mausteita pitkään haudutetuissa ruoissa. Erityisen hyvin ne toimivat tomaattipohjaisten kastikkeiden kanssa tuoden mukavaa lämpöä ja täyteläisyyttä. Omassa keittiössä kanelilla on erityisasema siksikin, että sillä maustetaan aina perunamuusi: lapsuudenkodista peritty loistava makuyhdistelmä.

Kolmantena mausteena rinnalle voisi tuoda neilikan, mutta muutamien karvaiden yliannostusten jälkeen olen suhtautunut siihen pienoisella varauksella ja kunnioituksella. Oikein (eli pienesti) annosteltuna sekin toimii samalla lailla, mutta liiallisena pilaa helposti kokonaisuuden.

Ottolenghin Jerusalem -kirjasta löytyi ohje, jossa kaneli pääsee loistamaan. Hyvä vaihtoehto perinteiselle moussakalle. Kypsennysaika vaikutti etukäteen ihan liian pitkältä, muttei todellisuudessa sitä ollutkaan.


2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
oliiviöljyä
2 tl jeeraa jauhettuna

1 rkl savupaprikaa
1 rkl kanelia
2-3 sipulia
500 g lampaan jauhelihaa
50 g pinjansiemeniä
silolehtipersiljaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl muscovadoa
1,5 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
3 kanelitankoa
suolaa ja mustapippuria

Pese ja halkaise munakoisot pituussuunnassa. Sivele munakoisoihin reilusti oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista nahkapuoli alaspäin 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Sekoita jeera, savupaprika ja jauhettu kaneli. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannussa oliiviöljy ja lisää sipulit ja puolet mausteseoksesta. Paista reippaalla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lammas, pinjansiemenet, osa persiljasta, tomaattipyree ja 1 tl muscovadoa. Jatka paistamista kunnes lammas on kypsää. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Laita loput kuivamausteista kulhoon ja lisää vesi, sitruunamehu, loput sokerista, 1 tl suolaa sekä kanelitangot. Sekoita hyvin.

Kaada mausteseos uunivuokaan, aseta päälle munakoisot ja lusikoi päälle paistettu lammas. Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteisessa uuunissa puolitoista tuntia. Katsasta kypsymisen aikana, jotta vuoka ei kuivu. Llisää nestettä tarvittaessa.

Silvo loput persiljasta valmiin ruoan päälle.

11 kommenttia:

  1. Minäkin olen tuota ohjetta katsellut ja miettinyt että korvaisinko jauhelihan vaikka soijaproteiinilla.Itse laitan paljon kanelia ja kardemummaa esim. pataruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasagnessa jauhelihan korvaa helposti munakoisolla, mutta tässä ei taitaisi toimia ;)

      Poista
  2. Ah! Tuo kirja on matkalla meille postissa - en malta odottaa!
    Resepti vaikuttaa aivan ihanalta. Täydellinen pakkaskelin ruoka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja iskee mun makuhermoihin kyllä ihan täysillä: herkullinen ja elämänmakuinen.

      Poista
  3. Ihanat mausteet. :)

    VastaaPoista
  4. Ai että, mausteet haistaa tänne asti, tuli NÄL-KÄ!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeeralla, kanelilla ja savupaprikalla ei kovin pieleen kyllä voi mennä...

      Poista
  5. Tuota reseptiä itsekin meinasin seuraavaksi Jerusalemista. Tuota ja niin montaa muutakin ;)

    Vai että kanelia perunamuussiin? Kuulostaa niin kieroutuneelta että pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole yhtään kieroutunutta, kun on lapsesta asti tottunut. Vähän kuin tryffeliöljy, mutta halvempi ;)

      Poista
  6. Hello Jasu! Miun on ihan pakko laittaa tähän yks ihana herkku Libanonista päin. Ainaskin oon saanut tän ohjeen
    Libanonilaiselta ystävältäni, joka muuten on vallan mainio laittamaan sapuskaa. Kun nyt kerran puhutaan mausteista kaneli ja kardemumma, ym saman kaltaiset ihanuudet. No joo, oon ite kokki, joten laitan vaan ainekset suunnilleen ja noin. Itseasiassa en edes tiedä ainesuhteita, mutta tiedän miltä lopputuloksen pitää maistua. Ensin keitämme kattilallisen spagettia, ei liika kypsäksi, ja valutamme sen. Silläaikaa ruskistetaan köntti jauhelihaa, kuka mistäkin tykkää. Sekaan sipulikuutioita, vähän suolaa ja pari tippaa tabaskoo, voi myös
    valkosipulia laittaa. Tämä yhdistelmä uuniin että sipuli vähän kypsyy. Älä katkaise uunia vielä. Sitten teemme
    seoksen tomaattipyreestä, öljystä ( rypsi käy ) kanelista ja maustepippurista. Olen yleensä laittanut 1½ tuubia
    pyreetä, n. 2 rkl kanelia ja 2 rkl maustepippuria, 2 dl öljyä, hiukka lisää valkosipulia ja suolaa. Pastaa on keitettynä n. 5l kattilallinen ja sitä jauheliha seosta n.2l. Sitten nämä kaikki ystävykset iloisesti sekaisin, ja
    sekoitushan onnistuu parhaiten kätösellä, paa vinyylihanska ( niitähän toki löytyy joka mökistä ?! ) jos meinaa
    näpit palaa. Luulen että sekoittelu onnistuu paremmin jos kaikki osaset ovat lämpimiä. Sitten koko komeus uunivuokaan tasaiseksi ja suht matalaksi kerrokseksi ja uuniin. Sellanen 200 - 225 astetta toimii aika hyvin,
    tarkoitus on että spagetit tulevat rapsakoiksi ja hieman " sitkeiksi ". Tuloksena on aivan ihana tuoksu koko kämppään ja oi onnea mitä lohturuokaa tää on. Tässä ilmeisesti käy näiden mausteiden kanssa niin että yhdistyessään niistä tulee " oma " mausteensa. Mikrossa lämmittäminen käy hyvin, jotkut tykkää juoda makeeta kylmää mehua tän kanssa tai sitten vaan maitoa. Olen kokeillut kaikenlaisilla pastoilla, toimii.
    Kunhan muistaa et uuniin pantavan seoksen pitää olla mieluummin hiukka " märkää " ku kikkaran kuivaa
    ni hyvää tulee. Ja muutes tuo siun kanelia pottumuusissa ei kalpene ollenkaan mein kanelitanko nakkisopassa viritelmälle, joten älä oo moksiskaan. Tzat - tzat - tsaaa... T. Sanna

    VastaaPoista