maanantai 26. toukokuuta 2014

Ahventagine eli kalapata


Yhteen voi aina luottaa: The Moro Cookbook. Kirja on alunperin ilmestynyt jo 2001 ja itsekin ostin sen jo pian kymmenen vuotta sitten. Ja vaikka sen jälkeen keittokirjoja on tullut omaan hyllyyni metreittäin tuntuu tuo Moron ensimmäinen kirja edelleen niin omalta kirjalta. Sivumerkinnöistä laskien ja tahroista laskien noin puolet ohjeista on tullut tehtyä, joten ammennettavaa löytyy vielä onneksi itsellenikin.

Alla oleva kalatagine on kirjasta lähes sellaisenaan. Ruoan voisi tietysti valmistaa oikeassa tagine-padassa, mutta eika kenelläkään sellaista oikeasti ole?



TAGINE

1/2 kg ahven- tai kuhafileitä
1/2 kg uusia perunoita
3 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
200 g kirsikkatomaatteja

3 paprikaa
kourallinen mustia oliiveja
1/2 - 1 dl nestettä (vettä, viiniä, paprikoista valunutta lientä)
suolaa ja mustapippuria


 CHARMOULA

2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
2 tl jeeraa
1/2 sitruunan mehu
1 tl sherryviinietikkaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
pieni nippu tuoretta korianteria
1 rkl oliiviöljyä

Valmista charmoula jauhamalla valkosipulit ja suola morttelissa tahnaksi. Sekoita joukkoon jeera, sitruunamehu, etikka, paprika ja silputtu korianteri. Levitä puolet kastikkeesta kaloille ja anna maustua jääkaapissa tunista pariin.

Grillaa paprikat mustiksi. Laita kulhoon kannen alle ja anna jäähtyä. Kuori ja suikaloi paprikat.

Keitä pestyjä perunoita suolatussa vedessä 5-10 minuuttia, jotta ne pehmenevät hiukan. Valuta perunat ja halkaise ne kahtia.

Leikkaa valkosipulit ohuelti ja paista kevyesti oliiviöljyssä kannellisessa kasarissa. Puolita tomaatit ja lisää kasariin. Paista minuutin ajan. Lisää joukkoon paprikat ja oliivit sekä loput charmoulasta. Kypsennä hetki.

Tyhjennä kasari ja levitä perunat pohjalle. Lusikoi päälle suurin osa paprika-oliiviseoksesta. Levitä pinnalle marinoidut kalat ja niiden päälle loput paprikoista ja oliiveista. Kaada joukkoon nestettä ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 10-12 minuuttia kunnes kala on kypsynyt.



7 kommenttia:

  1. Nami! Minun kalaohjeessani tänään oli aika paljon samoja aineksia,mutta samalta suunnaltahan ovat ohjeetkin tulleet;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maukkaalta vaikutti tuo sun chreime. Itselleni ihan uusi, joten täytyypä laittaa kokeiluun.

      Poista
  2. Charmoula ohje heti talteen. Tänks. Huippu postaus jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi. Tuossa charmoulan aineksissa tiivistyy aika hyvin myös tuon Moro kirjan fiilis.

      Poista
  3. Juu, ei ole tagine-pataa, ei. Enkä usko, että olemme kaksin ainoat, joilta sellaista ei löydy ;)
    Mutta aion todella pitää huolen, että meikätytön pöydässä on tätä kalapataa viikonloppuna. Törkeän hyvän näköistä! Oliivit ja ahven toimii älyttömän hyvin yhteen.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa järjettömän hyvältä! Ja kun kerran tagine-patakin sattuu löytymään, niin pakkohan tuota on tehdä ;)

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa ja näyttää ihan järkkyhyvältä!

    VastaaPoista