torstai 1. heinäkuuta 2010

Näkkärileivitetty kirjolohi

Pitkästä aikaa olen - tai oikeastaan koko perheemme on - alkanut syödä näkkileipää. Kun armeijakin jäi väliin, niin viimeisestä näkkärikaudesta, eli yläasteesta, on mennyt melkein parikymmentä vuotta.

Useista maistelluista merkeistä parhaaksi on valikoitunut ruotsalainen Leksands Knäcke - Brungräddat. Kolmion muotoinen jälkiuuninäkkäri on pakattu pieneen sympaattiseen keltaiseen paperiin, joka huokuu ikealaista ruotsalaisuutta. Tällä hetkellä näkkäriä kannetaan lähikaupasta kotiin jokaisella käynnillä. Leivässä on tosi hyvä palaneen maku, eikä lainkaan sitä ärsyttävää kuminaisuutta, joka tulee mieleen koulunäkistä.

Toinen mahtava löytö on Gränna Knäcken -leivät, joita myy ainakin Eiring. Niissä näkkärin käsite venyy jo ,gourmetin puolelle mikä näkyy myös hinnassa. En ole koskaan tehnyt näkkileipää itse, mutta voisin luulla, että lopputulos olisi jotakuinkin samankaltainen.

Leksands Knäcken -näkkäriä syödessä tuli idea käyttää sitä kalan leivitykseen. Leivän vahva ominaismaku ei tullut leivityksessä kovin selvästi esille, mutta kokonaisuus onnistui silti niin hyvin, että tätä ruokaa voisi tehdä uudestaan.Fileoin lohesta nahan pois ja leikkasin kalan annospaloiksi. Suolasin palat ja annoin maustua jonkin aikaa. Kääntelin kalat kauttaaltaan ensin vehnäjauhossa ja perään munaseoksessa ja näkkärin murusissa. Paistoin pannulla öljyssä pari kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Leivitys olisi kaivannut kyllä hiukan lisää suolaa.

Kyytipojaksi valmistin yksinkertaisen lisukkeen kirsikkatomaateista, sipulista ja silolehtipersiljasta. Mausteena oli oliiviöljy ja suola.

4 kommenttia:

 1. Groupien oli pakko ostaa samaa keltakolmionäkkäriä. Vielä ei ole ehditty tuon sotakoulun käyneen koti-Luigin kanssa sitä kokeilla.

  Jossain lehdessä kehuttiin kovasti lapinrieskasta tehtyä "näkkäriä", mutta valitettavasti se oli meidän lähimarketista jo loppu. Täytyy yrittää loman aikana metsästää sitä jostain, sillä rieskan maku on aina viehättänyt.

  VastaaPoista
 2. Kyllä hän sotakoulun käyneenä arvostaa hyvää näkkäriä vielä muita enemmän.

  Eikö rieskasta saisi näkkäriä ihan sillä, että jättää sen vaikka viikoksi ilman pussia?

  VastaaPoista
 3. Se Polarin rieskanäkkäri on kyllä tosiaan älyttömän hyvää. Ihanan ohutta, vähän kuin juhlanäkkäriä. Suosittelen testaamaan ennen (tai jälkeen) muovipussirieskan kuivatusta...

  Tuosta kolmionäkkäristä tykkään myös.
  Me on leivitetty kalaa ruisleivällä ja se maistui, pitää koittaa näkkärillä kanssa :)

  VastaaPoista
 4. Täytyyhän noita maistaa. Lähikaupassa rieskanäkkäreitä taisin nähdäkin, mutta helle kai oli niin pehmittänyt pään etten tajunnut napata mukaan.

  VastaaPoista