Decanter järjesti eilen Essi Mäntylahden johdolla ruokablogisteille tastingin, jossa saimme kokeilla vaikuttaako juomiseen käytetty lasi viinistä saatuun nautintoon. Ja jos vaikuttaa, niin miten.
Harrastan ruokaa, en viinejä, joten suhteeni viiniin on aika arkinen: tärkeintä on, että se maistuu hyvälle ja sitä on riittävästi. Useimmiten hyllystä tulee valittua tuttu, hyväksi maistettu viini tai kysyttyä vinkkiä myyjältä (illan aikana selvisi myös, ettei tiettyjen Alkojen myyjiltä kannata välttämättä kysyä suosituksia...).
Aikaisemmat kokemukseni Riedelin laseista ovat hiukan kaksijakoiset. Perheessämme oli käytössä Riedelin Ouverture punaviinilasit. Kauniita laseja meni rikki siihen tahtiin, että viiniharrastus alkoi käydä kalliiksi. Vaihdoimme merkkiä suosiolla vähän edullisempaan Schott Zwieseliin, jonka isot punaviinilasit ovat olleet käytössä kaikenlaisten viinien ja toisinaan jopa oluen juomissa. Schottit ovat Riedelin tapaan hyvin ohutseinäisiä, joten en tiedä onko kyse vain sattumasta, mutta näitä on hajonnut vain noin yksi vuodessa.
Näillä kokemuksilla oli mielenkiintoista päästä maistamaan neljää eri tyyppistä viiniä ja yhtä konjakkia kuudesta erilaisesta lasista. Perusajatus Riedelillä on toiminnallisuus ennen muotoilua. Suunnittelun lähtökohta on siis toinen kuin perinteisessä lasinvalmistuksessa, jossa tarkoituksena on ollut tehdä hyvännäköinen lasi. Onneksi Riedelin lasit ovat yksinkertaisuudessaan myös tavattoman kauniita (ja hyvän kuuloisia).
Herra Riedel on suunnitellut lasin eri rypäleille/alueille niin, että kunkin viinin ominaisuudet tulevat lasissa parhaiten esiin. Maistelimme viinejä ensin niille suunnitellusta "oikeasta" lasista, jonka jälkeen maistoimme samaa viiniä toisen rypäleen lasista ja vanhanaikaisesta "standardisoidusta" maistelulasista.
Selvimmän muutoksen huomasin, kun maistelimme konjakkia pienipesäisestä ja -suisesta aromilasista ja sen jälkeen suurisuisesta ns. perinteisestä konjakkilasista. Ensimmäisessä sekä tuoksu että maku olivat miellyttävän hedelmäiset, vaniljaiset ja vähän makeat. Jälkimmäisessä lasissa pelkkä nuuhkaisu käräytti nenäkarvat ja maussa päällimmäisenä oli polttava alkoholi.
Maistelun välissä Essi kertoi myös miten laseista huolehditaan ja saadaan ne pysymään ehdänä. Tiskiharjaa parempi väline puhdistamiseen on sieni, koska harja on patojen kuuraamisen jäljiltä jo valmiiksi likainen. Laseja ei kannata laittaa tiskialtaaseen likoamaan vaan pestä juoksevan veden alla. Pesun jälkeen lasin annetaan valua hetki, jonka jälkeen sen voi kuivata puhtaalla liinalla.
Luonnollisesti koko lasikeskustelun voisi helposti leimata snobistiseksi hienosteluksi, mutta tuskin kenenkään paikallaolijan tarvitsi kuvitella eroja tuoksussa ja maussa eri lasien väleillä. Jos viineissä on eroja, on niitä myös laseissakin. Lopulta kyse on siitä, että sopivalla viinilasilla voi hyvästä viinistä saada enemmän irti.
Ja jottei ilta olisi mennyt pelkäksi juopotteluksi (tokihan syljimme kaikki viinit pois...), saimme nauttia keittiömestari Marko Laasosen valmistamia vietnamilaisia rullia, joissa riisipaperiin oli kääritty lohta, ankaa ja tofua. Suomessa uutuutta olevat sormisyötävät, ovat kuulemma suosittua syötävää Englannissa ja Australiassa. Ensimmäisen maistelukerran perusteella rullille uskoisin ja toivoisin menestystä myös Suomessa. Minuun nämä upposivat perinteistä sushia paremmin.
Oi miksi olen kipeänä enkä päässyt?! Rullat näyttää NIIN hyviltä.
VastaaPoistaMielenkiintoista!
VastaaPoistaOlitpas nopea raportoija. Ja jotkut ihan aikuisten oikeasti joutuivat sylkemään...
VastaaPoistaRullat oli kyllä ihan älyn hyviä! Niitä voi tilata vaikka työpaikan palaveriin www.riisirulla.fi.
Mua harmittaa myös etten flunssaltani päässyt mukaan.
VastaaPoistaVinkkaatko, minkä Alkojen myyjiltä viinisuosituksia ei kannata urkkia?
Oi miksi olin töissä enkä päässyt?!
VastaaPoistaJa samaa utelen kuin Jaana. Noi rullat on kovin keväisiä ja itsekin tykkään niistä enemmän kuin sushista. Ankkatäyte kiehtoo, oliko näissä jotain muuta kiehtovaa?
Varmasti olen kovin tyhmä, mutta sinun antamasi tiivistelmän jälkeen illasta jäi kuitenkin tunne sisälle, että ihan sama sitten minkälaisesta lasista viiniä juon, koska kuitenkin eri rypäleiden viinejä tulee juotua, kaikille ei ole kotona oikeita laseja. Kirjoittamisen tyyli on sinulla oikein hyvä, selkeä ja ytimekäs, niin miten aina, vaan en saanut muuta konkreetista tietoa ”oikeasta” viinilasista kun sen, ”että sopivalla viinilasilla voi hyvästä viinistä saada enemmän irti”. Mikä oli sitten Essi Mäntylahden yksinkertainen neuvo tavikisille, jotka miettivät viinilasien ostoa? Kotikaappiin kovin suuria eriä erilaisia laseja ei mahdu? Anteeksi, kun olen nyt niin yksinkertainen. Vietnamilaiset rullat ovat hyvin herkullisia, tekee mieli niitä maistaa. Ne palauttivat minut maan pinnalle viinilasien taivaasta…
VastaaPoistaVoisula, Mäntylahti suositteli Riedlin sarjasta riesling-laseja talouteen, jossa on vain yksi setti viinilaseja. Hän kertoikin, että oli alunperin ostanut "yleislasit", mutta että oli sitten ostanut muitakin laseja (muistaakseni pareittain). Omat lasini ovat sarjaa differenzia :)
VastaaPoistaRullat olivat todella hyviä, minäkin suosittelen. Pidin enemmän siitä sienikastikkeesta.
Veera: on tosi sääli ettet päässyt. Rullat oli kyllä vielä paljon parempi kuin kuvassa näyttää.
VastaaPoistaHannele: mielenkiintoista kyllä, ja myös ihan konkreettista, kun pääsee kunnolla vertailemaan.
Merituuli: jotkut asiat täytyy tehdä heti tai muuten jäävät tekemättä kokonaan. Kiitos tuosta riisirullien linkistä. Nopealla googlauksella en sitä löytänyt.
Jaana: sitä on liikkeellä. Olen ollut yhdessä tastingissä flunssassa ja se oli aivan turha juttu.
En taida näin julkisesti leimata mitään myymälää (varsinkin kun en ollut jutuissa itse asianosaisena), mutta ehkä Unelias kokki –blogista voi tihkua lisätietoa…
Rauna: se on kamalaa, kun työ haittaa harrastustoimintaa.
Voisula: ehkä ytimekäs tyyli oli nyt liian ytimekäs ;) Ari ehtikin jo vastata tuohon lasikysymykseen. Ei Essikään neuvonut ostamaan kaappia täyteen erilaisia laseja, vaan hankkimaan niitä vähitellen omien mieltymysten mukaan.
Itse tulen todennäköisesti jatkossakin pärjäämään ”yleislaseillani”, joista tekstissä mainitsin.
Ari: kiitokset nopeasta vastauksesta! Mulle maistui fish sauce –kastike paremmin…
Muutama kuukausi sitten hankin punkkupuolelle Riedelin Vinumit, muistaakseni Bordeaux-lasit. Vaikutus makuun oli huomattava. Ja aina vaan parani, kun ostin SpinWine -härpäkkeen, joka tuulettaa viinin kaadettaessa. Juha Virkin kirjassa "Viisastu viinistä" on hyvin kerrottu myös laseista. Ja jos kirjassa kerran sanotaan, niin pitäähän se uskoa ;-). Olen hyvin hyvin tyytyväinen hankintoihini. Mitäpä sitä ei maun eteen tekisi.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaOtan riskin ja uskaltaudun minäkin kommentoimaan, tilaisuuden järjestäjän ominaisuudessa. :)
Ari vinkkasikin hyvin, että yleislasejakin toki löytyy. Harvempi meistä kai on viinimakunsa kanssa kovin "yhden asian" mies tai nainen. Kaikista sarjoista löytyy yleislasi ja se on aina hyvä perushankinta.
Jasulle kiitos hyvästä raposta ja kauniista kuvista!
Kiitos Essi, Ari ja Chez Jasu! Kiinnitin asiaan huomioon siksi, että meilläkin on mennyt viinilaseja rikki ja kohta ollaan uuden ostoksen edessä. Jos tehdä viinilasisijoitus, sitten kannattaa nyt miettiä tarkemmin, mihin rahaa pistää. Kiitos, oli valaiseva lukuhetki.
VastaaPoistaRita: onnea laseillesi! Olisiko kohta jo tuparit, niin päästäisiin testaamaan lasitkin?
VastaaPoistaEssi: kiitos tarkentavasta kommentistasi ja vielä kerran tilaisuuden järjestämisestä.
Voisula: kiva jos teksti ja kommentit valaisivat yhtään. Mielenkiintoista olisi kuulla mihin laseihin lopulta päädyt.
Pistän minäkin vielä sen verran lusikkaa soppaan, että meilläkin laseja on ostettu vähitellen. Arkikäytössä on ollut Iittalan essencet ja sitten Riedeliltä on shampanjalaseja, yhden sortin valkoviinilasit ja paria erilaista punaviinilasia.
VastaaPoistaEnsi kerralla muuten kun hankin tiskikonetta, otan pari noita eri kokoista riedelin lasia mukaan, haluan ehdottomasti tiskarin, johon ne saa mahtumaan. Nyt nuo Essencet ovat käytössä lähinnä siksi, että ne menevät nätisti tiskariin. :) Arjessa käytännöllisyydelläkin on väliä.