Pihallamme on vuosia kasvanut laventeli, jota ei ole tullut käytettyä ruoanvalmistuksessa koskaan. Syy tähän on ollut yli kymmenen vuotta sitten pölynimurissamme käytetty hajukuusi, joka pöllytti imuroidessa asunnon täyteen laventelinkaltaista aromia. Hajustin lensi pian imurista roskiin, mutta kamala mielleyhtymä laventelin ja pölyn kesken säilyi paljon, paljon kauemmin.
Tänä kesänä uskaltauduin kokeilemaan laventelia kakkupohjassa. Kokeilu onnistui sikäli, ettei tullut tunnetta, että on syömässä pölypussia. Laventeli ei maistunut liikaa.Oikeastaan sitä oli pohjasta vaikea erottaa. Enemmän maistuivat appelsiini ja manteli.
Ohje on pienesti muuteltuna Diana Henryn kirjasta Crazy Water Pickled Lemons.
pohja
8-10 laventelin varren kukinnot
200 g sokeria
250 g suolatonta voita
2 appelsiinia (mehu puristettuna ja kuori pieneksi pilkottuna)
4 munaa vatkattuna
200 g vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta + ripaus suolaa sekoitettuna
60 g manteleita hienoksi jauhettuna
täyte
100 g ricottaa
100 g maitorahkaa
25 g tomusokeria
appelsiinimehua
Jauha sokeri ja laventelit hienoksi jauhoksi tehosekoittimessa. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää appelisiininkuoret ja -mehu sekä munat ja vatkaa kuohkeaksi. Käänetele jauhot ja mantelit puuhaarukalla joukkoon.
Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 190 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vartti ja irrota vuoasta.
Sekoita kulhossa ricotta, rahka ja tomusokeri. Notkista tarvittaessa appelsiinimehulla sopivaksi ja levitä kakulle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti