keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kanasalaatti sahramiappelsiinilla


Pitkästä aikaa pöydässämme on taas ollut kanaa. Ehkä se liittyy orastavaan kevääseen (kevätkana) tai siihen, että on näyttää vahvasti sille, että kesällä meille tulee kuin tuleekin kesäkanoja. Ainakin kanala on jo ihan hyvässä vaiheessa.

Kun tehotuotettua broileria emme ole syöneet enää aikoihin on luomukanan valinnassa (ainakin) kaksi vaihtoehtoa: suomalainen munintakana tai ranskalainen lihakana. Ensimmäinen on laiha kuin kuivan kesän orava, mutta sopii pitkään keitettynä liemeen ja keittoon. Pakastealtaasta löytyvässä ranskalaisessa sisaressa on jo ihan oikeasti syömistä ja se riittää säästellen pariinkin ateriaan. Tähän salaattiin käytin edellispäivänä kokonaisena valmistetusta kanasta jääneistä paloista.

Tuo appelsiinisahramikastike on niin erikoinen (joskin myös maistuva) idea, etten suinkaan keksinyt sitä itse vaan nappasin suoraan Ottolenghin Jerusalem -keittokirjasta. Kastikkeesta tulee parikin annosta eli loput kannattaa pistää vaikka grillatun rasvaisen kalan seuraan.



1 appelsiini
50 g hunajaa
1/2 tl (hyppysellinen) sahramin luotteja
1 rkl valkoviinietikkaa
noin 3 dl vettä


puolikas kana kypsänä ja paloiteltuna
fenkoli
rucolaa
korianteria

basilikaa
minttua

kevätsipulia
tuore chili
oliiviöljyä

suolaa, mustapippuria ja sitruunamehua


Leikkaa appelsiinista pois kanta ja hattu. Leikkaa loppu kahteentoista lohkoon ja laita (kuorineen) kattilaan hunajan, sahramin ja etikan kanssa. Lisää vettä kunnes lohkot peittyvät. Keitä seosta hiljakseen noin tunti. Loppuvaiheessa appelsiinit ovat ihan pehmeitä ja siirappimaista nestettä on jonkin verran pohjalla. Aja koko seos tehosekoittimessa sileäksi. Lisää tarvittaessa hiukan vettä, jotta kastike on sopivan juoksevaa.

Halkaise ja pilko fenkoli. Paista kanoja ja fenkoleita nopeasti oliiviöljyssä kuumalla pannulla tai parilalla. Sekoita tarjoiluastiassa kaikki ainekset ja roiski mukaan applesiinisoosia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja/tai sitruunamehulla.



7 kommenttia:

  1. Tuo Ottolenghin(ja Tamamin) kirja on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Ne kaikki ovat, mutta tuo Jerusalem on kyllä ehkä suosikkini.

      Poista
  2. Mitä vikaa esim.tehotuotetuissa hunajamarinoiduissa broilerinsuikaleissa on vikana? :) sehän on suomalaisen "ruokakulttuurin" kulmakivi eli,säästä aikaa & osta valmiina.

    Kastike kuulosti kopioitavan hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! En nyt vaan jotenkin tykkää tuosta kulmakivestä ;)

      En muuten edes huomannut, että tuli tehtyä hunajamarinoitua broiskua.

      Poista
  3. Minäkin pidän Ottolenghistä, tosin tuota kirjaa minulla ei satu olemaan - pari muuta kylläkin.

    Herkun näköinen salaatti - tosin kastikkeen vaihtaisin, kun en oikein pidä sahramista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin hetken mihin tuon sahramin voisi vaihtaa ja päädyin rosmariin. Noin kokeilematta sanoisin sen toimivan. Sopii ainakin hunajan kanssa ja kestäisi kiehuttamista. Mutta lisäisin rosmariinin vasta keiton lopussa.

      Poista
  4. sahrai ja appelsiini, hyväksi todettu yhdistelmä ja varmaan toimii myös kanalle.

    VastaaPoista