maanantai 29. huhtikuuta 2013

Luomukanakeitto




Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, suomalaisesta munivasta luomukanasta tulee hyvää keittoa. Näitä luomukanoja myydään ainakin Pajuniemen merkin alla. Muistan ensimmäisiä tällaisia kanoja valmistaessani ihmetelleeni miten kamalan sitkeää kana voi olla, kunnes pari kerran jälkeen luin, että kanoja on kypsennettävä pari tuntia ennen kuin liha irtoaa luista. T'ämän jälkeen olen pitänyt pakkasessa yleensä yhden kanan hätävararuoksi.

Kovin nopea hätävararuoka keitto ei ole, koska olen ottanut tavaksi tehdä liemen edellsipäivänä ja keiton vasta seuraavana. Hyvä puoli tässä on se, että kun liemi saa jäähtyä kunnolla on rasva helppo kuoria pinnalta. Samoin liemen sakka ja mahdolliset sattumat painuvat yön aikana pohjaan.

Enkä millään malta olla vielä sanomatta miten rakastan meidän puuliettä. Se on ehdottomasti yksi kätevimmistä kodinkoneista: samalla, kun kanaliemi poreilee tasolla, kiehuu vieressä isossa kattilassa vettä simaa varten ja uunissa paistuu lounaaksi lämpöisiä leipiä. Tämä kaikki parilla laudan pätkällä. Ja samalla hoituu tietysti keittiön lämmitys.


1 luomukana
pari varttavarsiselleriä
pari valkosipulin kynttä
pari laakerinlehteä
silolehtipersiljan varsia
pari balilaista pitkäpippuria tai mustapippuria
pari litraa vettä

10 keskikokoista perunaa
2 varsisellerin vartta

1 fenkoli
1 tuore punainen chili
pari vartta kevätsipulia
tuoretta korianteria

silolehtipersiljaa
limeä

suolaa

Huuhtele kana hyvin juoksevan veden alla ja laita kattilaan sellerin, valkosipulin, laakerinlehtien, persiljan ja  pippurin kanssa. Kaada kattilaan kylmää vettä kunnes ainekset peittyvät. Kiehauta liemi ja keitä hiljalleen vähintään kaksi tuntia. Kuori alussa pintaan muodostuva kuoha hyvin pois.

Nosta kana pois, siivilöi liemi toiseen astiaan ja jäähdytä liemi. Kuori kylmän liemen pinnalta rasva ja heitä pois. Siivilöi liemi takaisin puhtaaseen kattilaan.

Pilko perunat, varsisellerit ja fenkoli ja keitä kanaliemessä kypsiksi. Riivi kypsästä kanasta liha irti ja lisää loppuvaiheessa keittoon.

Lisää valmiiseen keittoon chili,  kevätsipuli ja silolehtipersilja. Mausta limellä ja suolalla maun mukaan. Keitto vaatii suolaa melko rankalla kädellä.

5 kommenttia:

  1. Mäkin rakastaisin puuliettä jos mulla olisi sellainen! Mukavan raikkaan kuuloinen keitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti! Puuliesi on ehdottomasti harkinnanarvoinen kodinkone ;)

      Poista
  2. Puuliesi kuulostaa ihanalta ! Samoin keitto. Täytyykin pitää silmät auki noiden luomutipujen varalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastealtaasta noita löytää ainakin isoista marketeista. Halvimmillaan kilon painoisen kanan on saanut vitosella.

      Poista
  3. mitäs muuten olet mieltä pitkäpippurista? eikä olekin vinkeä mauste? entä oletko kokeillut kubebpippuria? ne olivat suositumpia keskiajalla jo korvasivat useasti "tavallisen pippurin" joka oli kallisarvoisempaa...

    VastaaPoista