keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Lauanday Roast

Aika usein olen miettinyt, miksi Suomessa saa pubeista jokaisena viikonpäivänä vain niitä samoja kolmioleipiä. Ja suolapähkinöitä. Gastro pub tarkoittaa täällä sitä, että vitriinistä voi valita haluamansa kokoiseen kippoon oliiveja, suolakurkkuja ja emmental-kuutioita.

Olen varma, että 1970-luvulla baareissa oli paremmat ruoat, koska alkoholia ei saanut tarjoilla, ellei tilannut myös syötävää (siitä huolimatta, että syötävät olivat pakollista rekvisiittaa, joka korjattiin koskemattomana pois). Kaikesta päätellen Suomessa pubeissa on tarkoitus vain juoda. Tältä pohjalta ei ole ihme, ettei brittien Sunday Roast ole pahemmin levinnyt Suomeen.


Lontoossa ruokaa saa lähes jokaisesta pubista. Tasoltaan hyvin vaihtelevaa, mutta oikeaa ruokaa silti. Erityismaininnan ansaitsee tietysti Sunday Roast, johon ainakaan Lontoossa ei voi olla sunnuntaisin törmäämättä. Yleisimmin ruokaan kuuluu paistiviipaleita, perunamuusia, pieniä "pannukakkuja", herneitä tai vihreitä papuja ja ruskeaa kastiketta.

En tiedä tehdäänkö tätä yleisesti sunnuntaisin brittiläisissä kodeissa vai onko kyse juuri pubien erikoisuudesta. Parasta Sunday Roastia olen hiukan yllättäen syönyt Albany-nimisessä paikassa, joka on itse asiassa myös comedy club (miksei näille sanoille voi olla suomennoksia, vai enkö vain tiedä niitä?)

Tältä pohjalta valmistin lauantaina vieraillemme paahtopaistia, peruna-palsternakkamuusia ja ruskean lisukekastikkeen sipulilla ja porkkanalla.

Paahtopaistin valmistamisesta minulla ei juurikaan ollut kokemusta, joten turvauduin sopivalta kuulostavaan ohjeeseen, jota noudatin melko kirjaimellisesti. Reilun parin kilon paisti kypsyi yllättävän nopeasti sisälämmöltään 60 asteeseen. Luotin kuitenkin ohjeeseen ja mittariin ja käärin paistin vetäytymään reiluksi puoleksi tunniksi.

Muusiin laitoin perunaa ja palsternakkaa saman verran. Mausteina toimi kaneli ja tilkka viskiä, sekä tietysti kerma ja voi. Olen onnistuneesti käyttänyt palsternakan kanssa myös konjakkia, mutta sitä ei kaapista löytynyt.

Kastike syntyi ruskistamalla pannulla (samassa, jossa paisti oli ruskistettu) sipulilohkoja ja porkkanaviipaleita. Kun kasvikset saivat väriä, kumosin ne pieneen uunivuokaan. Kaadoin kuumalle pannulle reilusti punaviiniä ja hiukan balsamicoa ja kaavin pannusta irtoavat maut vuokaan. Kun porkkanat ja sipulit uivat melkein kokonaan nesteessä, valutin päälle vielä hunajaa ja maustoin suolalla. Annoin kastikkeen hautua paistin vieressä puolisen tuntia miedossa lämmössä. Paistin poistuttua lisäsin kastikkeeseen lihasnesteet paistin vuoasta ja jatkoin haudutusta vielä lihan vetäytymisen ajan noin 200 asteessa. Aivan lopuksi suurustin kastikkeen ja revin mukaan hiukan timjamia.

6 kommenttia:

  1. Nauroin ääneen tuolle sun Gastro pub -määritelmälle X-D Sä et vaan ymmärrä kansan edustajia: äskettäin luin yhdeltä keskustelupalstalta, että oliivit on snobiruokaa. Gastropubit (mä aina liitän tuon gastro-sanan lääketieteeseen; aika ällö konnotaatio) ovat siis snobien kansan edustajien pubeja.

    Tuo peruna-palsternakkamuusi oli niin järkyttävän hyvä, että sitä syödessä alkoi ylä-C soida päässä, ja melkein kävin jo Alkosta hakemassa viskiä vain siitä ilosta, että kasvimaalla on vielä muutama pottu ja pasternakka odottamassa. Ja mehevän paahtopaistin loppurippeet kuorruttuivat alkuviikosta suppilovahvero-konjakkisoosilla.

    VastaaPoista
  2. Oi ihanaa, Roast! Ihan parasta Sunnuntaisin, joko tosiaan pubissa tai kotona. Ja paljon taalla sita tehdaankin omissa keittioissa, esim. iso osa opiskelijoista suuntaa viikonloppuisin kotiin vain siksi etta on ollut niin ikava aidin Sunday Roastia. :) Kotona usein paisti on korvattu kokonaisella broilerilla, mutta lisakkeet eli trimmings on aina samat.

    Jamie teki eilen telkkarissa kokonaisen Roastin puolessa tunnissa. Kunnon Roast Potatoes ei ihan syntynyt mutta kylla siltikin naytti ihan hyvalta. En oo varma toimiiko linkki Suomessa, mutta koitetaan:

    http://www.youtube.com/watch?v=pKlusSO5E4M&list=SL&feature=BF

    VastaaPoista
  3. Gastropubeja tosiaan saisi olla edes yksi stadissa. Mutta ei.

    VastaaPoista
  4. Ulla: en ole ajatellutkaan, että oliivit olisivat merkki snobismista. Kun ei ne enää Suomessakaan ole ihan uusi juttu. Ei tainnut olla ruoka-aiheinen keskustelupalsta.

    Emma: kiva tietää, että roastia tehdään yhtälailla kodeissakin. Harmi, kun tuo laittamasi linkki ei täällä pohjolassa toimi :(

    Nelle: Niin saisi! Lähimpänä tuota olisi kai Belge, jutta siinäkin on baari ja ravintola vähän erikseen.

    VastaaPoista
  5. Jos Belgestä saisi kunnon ruokaa, se oli gastro-pub. Ketjutavaraa, valitettavasti.

    VastaaPoista
  6. Kahdesti olen siellä syönyt. Toinen kerta oli lounas. Ei sitä ruokaa valitettavasti voi kehua...

    VastaaPoista