torstai 19. heinäkuuta 2012

Salaatti grillatusta kesäkurpitsasta, fetasta ja mintusta



Pahuksen kylmä kesä on hiukan viivästyttänyt sadonkorjuuta. Kuvittelin, että viimeistään heinäkuun alussa voisi lopettaa kaupassa käynnin ja täyttää vatsat puutarhan antimilla. Ei voinut. Nyt ovat onneksi kasvimaan ensimmäiset kesäkurpitsat päätyneet grillin kautta salaattiin. Itse asiassa juustoa ja siemeniä lukuunottamatta kaikki löytyi omalta pihalta.

Muistan lukeneeni vastikään jostakin blogista tämän tapaisen ohjeen, mutta nyt en sitä etsimälläkään löydä. Idea rakentui joka tapauksessa grillatun kesäkurpitsan, fetan, mintun ja salaatin ympärille. Minttu ja feta ovat klassikkoyhdistelmä siinä missä tomaatti ja basilikakin. Molemmat sopivat myös hienosti grillatun ruoan maanläheisiin makuihin. Näin muistan huomanneeni jo blogini alkumetreillä.

Pitäkääpä silmät auki: viitteitä näihin salaattitunnelmiin saattaa löytyä lähipäivinä muualtakin!


yksi suuri tai pari pientä kesäkurpitsaa
pari kourallista erilaisia vihreitä salaatteja
tuoretta minttua, basilikaa ja silolehtipersiljaa; pieni nippu kutakin
50-100 g fetaa
pieni kourallinen pinjansiemeniä

oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
sitruunamehua

Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi. Levitä siivut astiaan ja sivele niihin reilusti oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Grillaa kesäkurpitsoja kuumassa grillissä, kunnes ne saavat mukavat raidat.

Sekoita astiassa kesäkurpitsasiivut (riivi suurimpia tarvittaessa pienemmiksi), salaatit, basilika ja persilja. Rouhi päälle fetat ja koristele mintulla ja pinjansiemenillä. Lisää hapokkuutta sitruunamehulla maun mukaan.

8 kommenttia:

  1. Hesarissa oli samantapainen. Just pistin oman versioni aiheesta julkaistumaan huomenna. :)

    VastaaPoista
  2. Hei Jasu! Olen aina miettinyt mitä pitävät sisällään nuo sanat "Mies, joka söi elämänsä parhaan illallisen Beirutissa tammikuussa 2004." Haluaisitko kertoa siitä enemmänkin?

    Olen itsekin oleskellut Lähi-Idässä, ja siksi tykkään safkoistasi. Ne mausteet ja raaka-aineet ovat minulle niin tuttuja.

    Oletko ollut rauhanturvaajien joukoissa?

    VastaaPoista
  3. Veera: sehän oli sun blogisi, josta tästä luin! Jotenkin onnistuin kai urkkimaan sen vähän etukäteen ;)

    Anonyymi: En ole ollut rauhanturvaajana, vaan kävin ihan työmatkalla. Enkä ole tuosta ko. illallisesta kirjoittanut, kun siitä kirjoittaminen/lukeminen olisi kuitenkin NIIN paljon kokemusta latteampaa.

    Lyhyesti: eräs asiakas halusi tarjota illallisen, jonka aikana ruokaa, juomaa ja shisapiippuja tuli pöytään jatkuvana virtana, niin paljon ettei ruoasta pystytty syömään kuin murto-osa.

    Harmittavasti en muista ravintolan nimeä, enkä ole löytänyt sitä mitenkään netistä. Puolitoistakerroksinen ravintola (miestenhuoneet alakerrassa), jonkinlaisella "kasino-alueella" rannan läheisyydessä keskustan ulkopuolella. Jos tiedät paikan, niin kerro ihmeessä! Olisi vielä kiva käydä paikassa (sikäli, kun on olemassa) joskus uudestaan.

    Tuolla kirjoitin Libanonista joskus aikaisemmin:
    http://chezjasu.blogspot.fi/2009/10/hummusta-ja-leipaa.html

    VastaaPoista
  4. "Äiti tekee tavallista ruokaa ja isä tekee hyvää ruokaa." Kiva juttu Hesarissa tänään :-D

    VastaaPoista
  5. Ihana juttu Hesarissa. Hienoa olla oikeasti sukua julkkiksille :-D
    Täytyy testata tätä salaattiohjetta nyt kun kesäkurpparia alkaa pukata reilut määrät. Tosin eka olmikurpitsa täytyy syödä ensin ihan sellaisenaan.

    VastaaPoista
  6. Jaana: Kiva, kun bongasit jutun. Jotkut sentään lukevat paperihesaria näin kesälläkin.

    Ulla: sukua todellakin! Kokeile vaan, tykkäät tuosta varmasti.

    VastaaPoista
  7. Tolkuttoman hyvä resepti. Joskin tyydyin paahtamaan kesäkurpitsat uunissa.

    VastaaPoista
  8. Hienoa, Simo, kun tykkäsit! Uunissa saa muuten savusuolaa käyttämällä vähän grilliflavouria.

    VastaaPoista