sunnuntai 20. tammikuuta 2013

DIY pekoni


1. Kaikki tykkäävät pekonista (paitsi oma vaimoni).

2. Kaikki on aina vähän parempaa, kun sen tekee itse.

Tällä perusteella itse tehty pekoni on tosi hyvää. Ja niin se onkin. Näin sydäntalvella on ajankohtaista muistella kesällä tehtyä ensimmäistä kylmäsavustusta eli omaa pekonia. Pointti on pitää grillin lämpötila alle 40 asteen, joka näin talvella onnistuu helpommin kuin keskellä kesää.

Osta kilon pala porsaan kylkeä. Mieluusti luomua. Upota liha suolaliuokseen (30/70 suolaa ja vettä) vuorokaudeksi. Käännä liha, sekoita lientä ja anna maustua toinen vuorokausi.

Nosta liha liemestä, kuivaa talouspaperiin ja pistä grilliin.

Täytä foliovuoka leppäpurulla, (moottorisahalla saa purua nopeasti) kuumenna tohottimella tms. savuavaksi, laita grilliin ja sulje kansi. Pidä leppäpurujen alla pientä tulta niin, että purut kytevät hiljalleen ja tuottavat jatkuvaa savua. Peitä grilli (kts. kuva 2) pitääksesi savut grillin sisällä. Käännä liha parin tunnin jälkeen ylösalaisin ja jatka savustusta toiset pari tuntia. Valmis!

Liha kuivuu savustuksessa selkeästi, mutta on sisältä silti ihan raakaa. Pekonia voi leikata ja kypsentää kuin kaupan pekoniakin, mutta uskaliaimmat syövät pekonia raakana ihan sellaisenaan. Ei ole tullut oireita..

26 kommenttia:

  1. Jeesusmaaria, tätä täytyy tehdä kälylle :-0 Kuulostaa mielettömältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotettavissa ensi kerralla tai sitä seuraavalla.

      Poista
    2. Meinaatko, että tyttäresi synttäreillä onkin pupukakun sijaan pekonia :-D Sopii kyllä mulle, ei sen puoleen.

      Poista
  2. Tää on jo aika HC-foodien puhetta - kotitekoinen pekoni! :-D Aivan mahtavaa, voin vaan kuvitella maun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan tuo ihan älyttömän hyvää. Yllättävästi neljänkään tunnin savustus ei tuonut lihaan mitenkään liiaksi savunmakua. Eli aika vieno ja hienostunut maku ;)

      Poista
  3. Tosi hieno idea :) Kohta sä kuivattelet pancettaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pancettaa en ole tullut ajatelleeksi, mutta metwurstia tai salamia olen haaveillut tekeväni. Vinkkejä kenelläkään?

      Poista
  4. Olen todella vaikuttunut. Kai luit viime torstain Hesarista miehestä, joka valmistaa omat ilmakuivatut kinkkunsa. Jään odottamaan samaa sieltä suunnalta.. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. On mennyt ohi, kun olen boikotoinut maksullista hesaria. Täytyypä kaivaa juttu jos vielä verkosta löytyy. Tai kirjastosta.

      Poista
  5. Ohoh, HC tuli minullekin mieleen. Ei taideta kotona kokeilla, kun pihalla on vaan tuo vanha pallogrilli...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saa ikinä väheksyä pallogrilliä! Se on vaikeahko, mutta hienolaji. Kuten aiemminkin olen verrannut: kaasugrilli on moottorivene ja pallogrilli purjevene.

      Poista
  6. Niin, voitte kuvitella ensireaktion, kun menee savustuspuuhasta tietämättä pihalle ja näkee grillin tuollaisena...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi (tässä tapauksessa) jauhesammutin on niin hyvin piilossa, ettet ehtinyt pilata pekonia!

      Poista
  7. pekonin valmistukseen ja muutenkin kylmäsavustukseen kannatta hankkia kylmäsavugenaraattori joka on suunniteltu kylmäsavustamiseen grillillä. toimii saivan lostavasti ja käytän sitä itse mm pastramin ja kylmäsavulohen savustamiseen.
    http://lautasella.blogspot.fi/2012/09/kylmasavulohi.html
    http://lautasella.blogspot.fi/2012/09/pastrami-leikkeleiden-kuningas.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Kylmäsavustuksesta olen jonkun verran lukenut ja vaikuttanut aika haastavalta pitkine jäähdytysputkineen yms. Tuohon täytyy tutustua tarkemmin.

      Poista
  8. Vau! Kokeillaan kunhan päästään grillin ääreen..

    VastaaPoista
  9. Tämä oli pakko näyttää miehellekkin ja todennäköisesti lähtee meilläkin kokeiluun kunhan grilli löytyy hangesta :).

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista ja kiitos hyvistä ohjeista. Tätä täytyy kyllä kokeilla mökillä pääsiäisenä harvian isolla savustusuunilla vai miksikä sitä nyt kutsutaankaan. Luulen, että taloyhtiön naapurit eivät osaisi arvostaa neljän tunnin savustussessiota kotipihassa ;).

    VastaaPoista
  11. Jos tuota sinun tekemänäsi saisin, en olisi enää kasvissyöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Tuo on ehkä kauneinta mitä minulle on koskaan ruoasta sanottu.

      Poista
  12. Ai herkku! Tätä täytyy kyllä kokeilla! Just rakennettiin viime kesänä taka terasille grilli...nyt täytyy vain odottaa kevättä!

    VastaaPoista
  13. Moottorisahaa purun teossa käytettäessä kannattaa olla tarkkana käytetyn teräketjuöljyn kanssa! Ainakin kalalle tahtoo antaa makua, jos käyttää ihan perinteistä.

    Itse olen kehitellyt mielessäni kylmäsavustuskokeilua, jossa käyttäisin takka-leivinuunia. Sitä sellaista, jossa tuli poltetaan takassa ja savukaasut lämmittävät leivinuuniosan.

    VastaaPoista
  14. Tuo teräketjuöljy on ihan hyvä pointti. Olen jälkimmäisillä kerroilla ostanut leppäpurupusseja ihan kaupasta. Parin euron pussilla savustaa aikapaljon, vaikka puupurun ostaminen kaupasta tuntuukin aika tyhmältä.

    Olisi kiva kuulla lisää tuosta savustusajatuksestasi, kun mullakin on juuri tuollainen takka-leivinuuni.

    VastaaPoista
  15. Moi

    Leivinuunissa voi kylmäsavustella ihan hyvin lihoja savustintukun generaattorilla. Sitä myy mm motonet ja siihen löytyy puruja myös motonetistä on vaan ihan järjettömän hintaista 1.5l pussi maksaa 6 €.

    Itsellä on pekonit suolaantumassa ollut nyt 4 vrk. tänään pois suolalitkusta ja jääkaappiin tasaantumaan, huomena illalla menee leivinuuniin sen savustintukun ison savugeneraattorin kanssa. Se palaa yhdellä latauksella n 16 timmaa. Seuraavana päivänä sitten taas jääkaappiin tasaantumaan. Viikonloppuna siivuiksi ja maistelamaan.

    Olen kylmäsavustanut aika paljon kaloja ja lihoja, mutta pekoni on nyt ekaa kertaa testissä.

    Esimerkiksi hevosen paisti tai ulkofile on makunystyrät räjäyttävää kolmen vuorokauden jälkeen jos palat eivät ole liian isoja. Kilon pala kannattaa pilkkoa kahteen tai kolmeen. Menee suola paremmin ja läpisavustuu kolmessa vuorokaudessa. Sitten jääkaappiin ja seuraavan päivänä siivuiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Miten sulla leivinuunissa on pellit auki. Siis jotta savustin ei sammu ja että savu pysyy uunissa.

      Poista