”Mitä yhteistä on astianpesukoneella ja biojäteastialla?
Molemmilla voi valmistaa ruokaa paitsi biojäteastialla.”
Sain kesän alussa postista tyhjiöpakkauslaitteen eli sellaisen vakumointikoneen, joka imee pussista ilmat pois ja sulkee tuotteen. Juuri sellaisen, jota sous-videssa käytetään. Ensisijaisesti laitetta mainostettiin grilliruokien marinoimiseen: vakuumissa maut kuulemma imeityvät tuotteeseen ihan hetkessä. Asian todenperäisyyteen en ota kantaa, kun en ole kokeillut. Sen sijaan päädyin kokeilemaan sissihengessä matalalämpöhaudetta ilman sitä matalalämpöhaudetta eli sirkulaattoria.
Ensimmäinen sopiva lämpöhaude löytyi biojäteastiasta, jossa lämpötila huiteli pöntön oman mittarin mukaan melko optimissa 55-60 asteen välillä. Tarkistin lämmön etukäteen digitaalisella mittarilla todeten sen näyttävän aivan samaa. Suurella innolla ajattelin ensimmäiseksi kokeilla sisäfilettä, kunnes lihatiskillä tulin järkiini ja ostin testiin myös pienen porsaan kasslerin. Umpioin kotona koepalan, teippasin paistomittarin kylkeen, hautasin tiiviisti maatuneen ja mädäntyvän biojätteen keskelle ja jäin tuijottamaan lämpömittaria.
Epäilys ja pelko nousivat pintaan, kun lämpötila ei alkanutkaan nousta. Oliko astian möyhiminen jäähdyttänyt sitä liikaa? Eikö liha ollutkaan riittävän tiiviisti peitettynä jätteellä? Vartin jälkeen lämpö alkoi nousta ja puolessa tunnissa se päätyikin näyttämään tasaisesti 58 astetta. Voittajana jätin lihan rauhassa kypsymään.
Kolmen tunnin kuluttua nostin kannen ja noukin paketin ylös. Ulkoisesti tarkasteltuna liha oli jonkin verran kypsynyt: vaalean punainen väri oli kääntynyt harmaaseen ja lihasta oli silminnähden lähtenyt melkoisesti nestettä. Vakuumin avattuani pelkoni, joka oli koko ajan kytenyt takaraivossani (ja joka vaimoni mielestä oli päivänselvä asia) toteutui. Liha oli imenyt muovin läpi mädäntyvän biojätteen tuoksun itseensä ja haisi - jos mahdollista - vielä kaksin verroin pahemmalle kuin roskis itsessään. Kokeilu päätyi siis valitettavasti sinne mistä oli tullutkin. Tällä kertaa paloiteltuna ja ilman vakuumia.
Pettymystä piti sulatella pari päivää, mutta uusi yritys
löytyi astianpesukoneesta. Rakkine ei juurikaan enää osaa pestä astioita, mutta
voisiko sillä tehdä ruokaa? Oikeissa sirkulaattoreissa lämpötilaa voi säätää tarkkaan
0,1 asteen tarkkuudella; Cylindassani lämpötilanvalinta on kaksiportainen eli
55 ja 65 astetta. Molemmissa ruoan ympärillä on kuumaa vettä, paitsi
pesukoneessa vettä ja vesihöyryä. Yhtäläisyyksiä kokeiluun oli siis aivan
riittävästi.
Kun kypsyysasteeseen tai kypsennysaikaan ei helposti voinut vaikuttaa,
päätin valmistaa jotakin, jonka voisi tarvittaessa syödä melko raakanakin. Valitsin
raaka-aineeksi tuoreen kirjolohen, jonka suolasin ennen vakumoimista. Käärin paketin
vielä kaksinkertaisen folion sisään välttääkseni veden ja pesuaineen pääsemisen
pussin pinnalle ja sitä kautta mahdollisesti kalaan.
Puolentoista tunnin pesu 55 asteessa yläkorissa kypsensi lohen hyvin roseeksi. Jos perunat eivät olisi olleet jo kypsiä ja hollandaise-kastike valmiina olisin paistanut kalaan pinnat parilalla tai grillissä, mutta nyt ei ehtinyt. Kokeilu onnistui kohtuullisesti, mutta ensi kerralla kannattaa kokeilla kuumempaa 65 asteen ohjelmaa.
Puolentoista tunnin pesu 55 asteessa yläkorissa kypsensi lohen hyvin roseeksi. Jos perunat eivät olisi olleet jo kypsiä ja hollandaise-kastike valmiina olisin paistanut kalaan pinnat parilalla tai grillissä, mutta nyt ei ehtinyt. Kokeilu onnistui kohtuullisesti, mutta ensi kerralla kannattaa kokeilla kuumempaa 65 asteen ohjelmaa.
Seuraavaksi ajattelin valmistaa perunamuusia pyykinpesukoneessa ja kypsentää lihaa auton moottoritilassa: entrecote konepellin alle ja perille tullessa olisikin ruoka valmis. Ehkä.
Vähän vakavampaa asiaa sous videsta kannattaa lukea esim täältä ja täältä.
Läpinäkyvyyden takaamiseksi mainittakoon, että jutussa mainittu OBH Nordican tyhjiöpakkauslaite on saatu maahantuojalta ilmaiseksi, Biolanin biojäteastia on ostettu omalla rahalla ja Cylinda pesukone tuli keittiön mukana talokaupassa.
Oi,mitä innvointia... Minulla ei taitaisi mielikuvitus (tai rohkeus) riittää ihan kaikkeen. Ainakin tuon biojäteastian suhteen olisin kyllä ollut vaimosi kanssa ihan samaa mieltä alusta alkaen ;-)
VastaaPoistaMinä ihastelin sellaista sirkulaattoria Chez Mariuksen standilla Taste of Helsinkissä, mutta se hinta... ja koko... meidän keittiöömme ei sellaista saisi mahtumaan millään... Tiskikone kyllö löytyy...
Naisilla on selvästi parempi intuitio keittiökokeilujen onnistumisesta ;)
PoistaVahvasti epäilen, että meillekään ikinä oikeaa sirkulaaattoria tulisi; lähinnä juuri tuon tilan takia. Pienessä keittiössä on pakko keskittyä oleellisuuksiin.
Kiitos, Jasu, iltanauruista! Tämä juttu ja vaimosi kana-suomi sanakirja -kirjoitus ovat kesän ylivoimaisesti viihdyttävimmät blogikirjoitukset! Ootte huippuja!
VastaaPoistaVoi kiitos, Hannele! Kiva, että viihdytti. Tätähän tehdään tosissaan joskaan ei vakavasti ;)
PoistaMahtava juttu! Tiesitkö, että maailmalla tiskarikokkaus on kova juttu? Riikka joskus laittoi linkinkin (jota en nyt löydä) mutta siinä ruoka pakataan lasipurkkiin, jolloin mautkaan eivät siirry vaikka pesisi tiskiä samaan aikaan.
VastaaPoistaTuo vakuumimuovi on tosiaan aika herkkää mauille - molempiin suuntiin. Me kun ollaan sousvidetetty ribsejä niin se mausterubi saa koko vesikylvyn tuoksumaan mausteelle. Että samaan aikaan ei kannata laittaa siihenkään kahta voimakkaasti maustettua tai voimakkaasti maustettua ja naturellia. :)
Aika yllättävää, että muovi tosiaan päästää makuja noin helposti läpi. Kun samaa juttua voi käytää säilömistä varten, niin ajattelin sen olevan jotenkin superlujaa ja kestävää.
PoistaKiitos linkistä! Mukava oppia lisää.
Tää se tais olla :) http://www.finedininglovers.com/stories/cooking-techniques-dishwasher-low-temperatures/
VastaaPoistaToistaiseksi olen tehnyt astianpesukoneessa vain salmiakkikossua mutta nyt näen sen aivan uusin silmin, kuin myös pesukoneen. Hauska juttu!
VastaaPoistasiis sen pesukoneen joka pyykkejä pesee, tarviiko tätä nyt edes tarkentaa. Mutta tuossa odottais pussillinen perunoita, nakkaiskohan ne sinne lakanoiden joukkoon...
PoistaJos perunoita selaisenaan laitaisi pyykinpesukoneeseen niin voisi ehkä saada valmiiksi tärkättyjä lakanoita. Tärkki=tärkkelys?
PoistaOlipa hyvä, että luin tämän postauksen eilen! Tein Hesarin leikkimielisen kyselyn ja osasin vastata oikein sous-vide kysymykseen. Oivaltavaa käyttöä kompostille ;) http://www.hs.fi/ruoka/Oletko+huippukokki+Testaa+ruokatuntemuksesi+HSn+visassa/a1305692268734?ref=hs-hitaat-e-2
VastaaPoistaOlipa hauska olla avuksi!
PoistaTein tuon saman testin. Aika kevein perustein sillä sai huippukokin tittelin ;)
Ruokajuttuja lukiessa pitäisi useammin saada nauraa :). Itse olen tehnyt sous viden uuniin; kattilaan vettä, mittari, uuniin matala lämpö, toimi aika hyvin (ainakin 80 asteessa, kun ylikypsätään).
VastaaPoistaKahvinkeitinkin on testaamatta, tosin en sitä paraatikeitintä ruokaan sotkisi.
Mä olen myös jättänyt kahvinkeittimen rauhaan ruokahommista. Ainakin toistaiseksi.
PoistaTuli mieleeni, että leivinuunissa sous vide voisi ihan oikeastikin toimia, kun tasainen lämpö pysyy pitkään. Pakko kokeilla heti syksyllä!
Tein kauan sitten kokeeksi aamupuuroa kahvinkeittimessä. Kaurahiutaleet - tai mitä kukakin haluaa käyttää - litran dekanterilasiin, sylinterimäiseen laboratorioastiaan, ja sopiva määrä vettä säiliöön. Keitin päälle ja aamupesulle. Puuro hautuu sillä aika keittimessä. Ongelmanani oli se, etten ole erityisen ihastunut aamupuuroon, joten jätin homman. Keitin on jo kadonnut mutta dekanterilasia tarvitsen edelleen.
PoistaPerre
...ja minä kun pirin sua tolokun miähenä!
VastaaPoista:)
Mutta siis mähän oon! ;)
PoistaTämä on hienoa luettavaa, kunnon Pelle Peloton -kokkailua :)
VastaaPoista