sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Lampaanlapapalapata


...eli lammasta ja hapankaalta. Otsikon nimi ei harmittavasti ole itse keksimäni, mutta eipä ole ruokakaan. Ohjeen kuulin alunperin isältäni, joka oli saanut sen pikkusiskoltani. Lampaan taas sain isosiskoltani, joten ruoalla on ainakin perhepiirin hyväksyntä.

Pata on yksinkertaisuudessaan mitä helpointa syysruokaa: tavarat pataan, pata uuniin, perhe uimaan ja takaisin tullessa ruoka on valmis. Nuorimmasin kommentoi palatessamme: "Isi, sinun ruokasi haisee", ja tarkoitti nimenomaan haisee eikä tuoksu. Hapankaali todellakin tuoksui koko kodissa aika intensiivisesti, joten vierasruoaksi pataa voi suositella vain tietyin varauksin.

Lampaasta irtoaa kypsennettäessä monesti melko paljon rasvaa (jos siis tekee muuta kuin fileitä), joten valitsin vähän kevyemmän smetanan: vain 23% rasvaa 45% sijaan. En tiedä oliko kevyttuotten syy, mutta smetana juoksettui kypsytyksessä ikävästi, mikä nyt ei lopullisessa ruossa hirveästi haitannut - vähän ryynimäisinä kokkareina siellä täällä.

Valmistin padan leivinuunissa, jossa lämpö alussa oli mittarin mukaan 165 astetta ja kolmen tunnin jälkeen 140 astetta. Mittarit ja uunit lienevät kaikki yksilöllisiä, joten tämä lähinnä muistiin itselleni.


1 kg luullista lampaan lihaa; lapaa tai niskaa
suolaa ja mustapippuria
voita
400 g rasia hapankaalta
1 purkki smetanaa
timjamia
pari laakerinlehteä

Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla ja ruskista kuumassa padassa. Sekoita lihojen joukkoon hapankaali ja ranskankerma sekä timjami ja laakerinlehdet.

Laita pata kannella peitettynä tunniksi 175 asteiseen uuniin. Kääntele pataa tunnin jälkeen ja jatka kypsennystä 125-150 asteessa vielä pari tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

9 kommenttia:

 1. Taivaallista vaikka "tuoksu" olikin stydi. Kokeileppa lisätä smetana n. 20min ennen syömistä lisätä smetana sekaan. Silloin se tuskin menee rakeeksi. En väitä että olisi ainoa ratkaisu,mutta ite teen niiin välttääkseni kikkareet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän vinkistä. Meinasin myös, että smetanan voisi korjata myös desillä kermaa.

   Poista
  2. no mikä jottei,mutta älä käytä laktoositonta kun nekin tuppaa kokkaroitua pitkässä haudutuksessa. Ajattelin myös, että sua saattais kiinnostaa tämä http://laaxojnas.blogspot.fi/2013/12/kukkoa-viinissa-lahtauksesta-lautaselle.html

   Poista
 2. Alampa lampaanlapapalapataa lappaamaan!

  VastaaPoista
 3. Mietinkin just, että vois itsenäisyyspäivänä tehdä pataruokaa. Tässähän hyvä ohje, kiitos lanko :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, käly, vaikka hapankaali ei niin perisuomalaista ruokaa olekaan.

   Poista
 4. Nam, lammas, hapankaali ja smetana ovat herkkujani. >)

  VastaaPoista
 5. Padan muhiessa voi harjoitella nimen sanomista nopeasti peräkkäin :D

  VastaaPoista