keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Koiramäen pizza


Jokin aika sitten kirjoitin epäilyksestäni, että Mannerheim olisi tuonut pizzan Suomeen. Olin väärässä.

Luettuani lisää historiankirjoja olen vakuuttunut pizzaa syödyn maassamme jo paljon aikaisemmin. Kahlattuani kaikki Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat, olen päätellyt niiden aikalaiskuvausta ristivalottamalla, että jo 1860-luvun talonpojat valmistivat yleisesti pirteissään pizzankaltaisia paistettuja leipiä. Täytteet painottuivat luonnollisesti kasviksiin, kuten kaskinauriiseen ja lanttuun. Kinkkua oli täytteenä tarjolla vain joulun rääppiäisinä.

Suurimmat erot nykyaikaiseen pizzaan nähden olivat taikinassa ja paistotavassa. Pizzataikinan valmistus aloitettin jo edellisenä päivänä, kun juuritaikina laitettiin kohoamaan. Herraskartanoissa lienee ollut pizzataikinalle oma taikinatiinu, jossa vehnäjuuri eleli. Ruista pizzaan laitettiin vain nimeksi, ja siksi ruis- ja vehnäjuuret pidettiin erillään.

Perinteinen puulämmitteinen leivinuuni on ollut mitä parahultaisin juuri pizzan paistoon. Pizzat on paistettu leivinuunin kuumalla arinalla heti, kun sultsinat on ensin paistettu hiilloksella. Lämmön tasaannuttua uuniin ovat menneet limput ja vielä viimeisenä pesässä on kuivattu siemiä talven varalle.

Kuvassa on historialliset juureen leivotut ja leivinuunissa paistetut pizzat hiukan modernimmilla täytteillä kasvishenkeä kunnioittaen: paprika, oliivi, pesto, pinaatti, sipuli ja pinjansiemen.

8 kommenttia:

 1. Ens kesänä sitten Särkänniemeen paistamaan Koiramäen pizzoja, jee!

  VastaaPoista
 2. Tullaan joo. Killen, Elsan ja Heta-piikan oppiin!

  VastaaPoista
 3. Olipa pizzalla pitkät juuret Suomessa.Mutta oliko sillä suomalaisella "pizzalla"nimikin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, ja pelkäänpä että juuret ulottuvat vieläkin pidemmälle. Nimen etymologiasta saattaa kanssa tulla myöhemmin pseudohistoriallinen selitys. Stay tuned!

   Poista
 4. Nyt on komeeta lättyä. Enkä edes valehtele.

  VastaaPoista
 5. Wow, mikä tietoisku!
  ...nimeä olisin minäkin kysellyt, mutta Jael kerkesikin jo ensin :)

  VastaaPoista
 6. Satuin lukemaan tämän 1.4. joten olen hieman epävarma...
  mk

  VastaaPoista