sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lehtikaalta kuhakeitossa



Vihreää, kevyttä ja raikasta. Tällaista syödessä kevät on askeleen lähempänä.

Ruoka ei ollut ihan perinteisin keitto siinä arkisessa mielessä, mutta kalaa, kasviksia ja vähän lientä oli kuitenkin. Ideana ruoassa oli keittää liemi erikseen ja paistaa kala kasvikset erikseen, jolloin keittoon saatiin paistamisen aromeja ja ainekset pysyvät freeseinä, eivätkä ne kiehuneet liemessä ihan hengettömiksi.

Nyt kun suomalaiset yrtit ovat vähän vaisuja, olen ostanut etnokaupoista maailman toiselta laidalta lennätettyä korianteria. Niissä on kätevästi mukana sekä paksut varret että juuret, joiden tekstuuri on pähkinäinen ja joissa on makua melkeinpä lehtiäkin enemmän. Keitossa käytin niitä sekä lientä keittäessä että pilkottuna sellaisenaan keiton päällä.

Jussille kiitokset kuhista!




500 g kuhafile
1/2 juuriselleri
lehtikaali
oliiviöljyä
tuoretta korianterin juurta ja vartta
2 kevätsipulia
1 varsisellerin varsi
4 mustapippuria kokonaisena
suolaa

Pilko varsiselleri ja puolet koriantereista ja kevätsipulista. Laita kattilaan pilkotut kasvikset ja litra vettä sekä mustapippurit ja suolaa. Kiehuta liedellä ilman kantta noin kolme varttia, kunnes neste on haihtunut puoleen. Siivilöi ja pidä kuumana.

Kuori juuriselleri ja raasta karkeaksi. Suikaloi lehtikaali veitsellä reippaiksi siivuiksi. Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla tilkka oliiviöljyä ja freesaa selleri ja lehtikaali nopeasti.

Suolaa kala ja paista valurautapannulla oliiviöljyssä molemmin puolin.

Kokoa lautasille lehtikaali, juuriselleri ja paistettu kuha. Jaa liemi niiden päälle.

Leikkaa loput kevätsipulit ja korianterit hienoksi ja viimeistele keitto niillä.



8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen tuo korianteri! En tiennytkään, että niitä juuriakin voi syödä.
    Moni ylistää lehtikaalta, mutta mun mielestä se on mauton ja epätoivoisen sitkeän nahkea tekstuuriltaan. Tai sitten en vain osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita juurellisia koriantereita olen tosiaan nähnyt vain etnokaupoissa enkä missään marketeissa. Oletko sä itse kasvattanut lehtikaalta?

      Poista
  2. Taidan tehdä tätä tänään. Mut siiasta. Näyttää ihanalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tykkäsit. Ainakin näytti hyvältä.

      Poista
  3. Rupesikin heti tekemään mieli kuhakeittoa. ;)

    VastaaPoista
  4. Hyvän näkönen soppa! Taidankin ensi kerralla laittaa lehtikaalia keittoon - kiva idea, jota en ole ennen kokeillut, eli kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii joo keitossa. Voisi kokeilla hyvin myös liha- tai papukeittojen seassa.

      Poista