maanantai 23. marraskuuta 2015

Peuraa, juureksia ja lientä


Ei ihan keitto, ei oikein pataruokakaan ja syömiseen tarvitsi haarkukan, veitsen ja lusikan.

Haudutin viikonloppuna liedellä peuran niskaa pitkään padassa, niin että nestettä oli pohjalla pari kolme senttiä. Liha siis tavallaan höyrystyi kypsäksi. Kansi kannattaa olla tiivistä mallia - varsinkin jos ei halua olla jatkuvasti vieressä vahtimassa, ettei pata kuivu. Ja kukapa haluaisi?

Tiukka liemi oli kyllä sanomattakin ihan loistava. Tykkäsin myös juuresten vastakkaisista tekstuureista: paahdetun palsternakan rapsakkuus ja liemessä tunteja kypsyneen porkkanan hajoava pehmeys.


peuran niska
pari kolme porkkanaa

pari valkosipulinkynttä
laakerinlehtiä
kokonaisia mustapippureita
vettä ja loraus tummaa olutta

pari palsternakkaa

pari sipulia
oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria
silolehtipersiljaa

Ruskista liha padassa kauttaaltaan. Lisää pilkotut porkkanat ja valkosipulit sekä mausteet ja sopivasti nestettä. Anna hautua miedolla lämmöllä kolmesta neljään tuntia kunnes liha irtoaa luista. Käännä lihaa pari kertaa kypsennyksen aikana. Lisää nestettä, jos pata uhkaa kuivua.

Kuori palsternakat ja sipulit ja leikkaa ohuksi lohkoiksi. Laita pellille ja valele oliiviöljyllä. Paista 200-225 asteisessa uunissa kunnes kasvikset saavat väriä pintaan. Mausta suolalla.

Riivi kypsä liha luista ja ota porkkanat talteen. Siivilöi liemi kattilaan ja kiehauta.

Kokoa kaikki ainekset lautasille ja kaada päälle liemi.

2 kommenttia:

  1. Taivaallinen tuoksu keittiössämme, pata porisee hiljalleen, peura kypsyy ....

    VastaaPoista
  2. Hei - aloitteleva peurannauttija kyselee: metsästäjät ohjeistavat poistamaan peurasta kaiken rasvan - on pahanmakuista? Poistitko tästä niskasta rasvat, jos niin miten???

    VastaaPoista