tiistai 20. huhtikuuta 2010

Grillikauden avajaiset eli entrecote ja romesco

Olemme useasti grillanneet jo helmikuussa, mutta tänä vuonna kausi avautui hiukan myöhässä vasta viime viikonloppuna. Tänäkin keväänä kävin painia itseni kanssa siitä, hankinko kaasugrillin vanhan pallogrillin tilalle.

Kahden viimeisen kesän aikana olen menettänyt usean kerran hermot siihen, kun grilli ei käyttäydy toivomallani tavalla: joko se ei lämpene riittävästi tai lämpö hiipuu kesken kaiken. Useamman kerran jouduin jatkamaan kypsennystä uunissa, kun pöntöstä loppui hönkä.

Grillasin onnistuneesti monta vuotta, kunnes käyttämieni brikettien koostumusta jostain syystä muutettiin. En koskaan oikein oppinut käyttämään näitä uusia saati muun merkkisiä brikettejä. Muistutuksena epäonnistumisista löysin haravoidessa pensasaidan juurelta ruostuneet grillipihdit, jotka olivat kiukun puuskassa lentäneet sinne viime syksynä.


Tästäkin huolimatta päätin sinnitellä tulevan kauden vanhalla pallogrillillä. Kenties kyse on peräänantamattomuudesta, koska helppokäyttöisen ja toimintavarman kaasugrillin ostaminen tuntuisi nyt luovuttamiselta. Ja toisaalta sattumanvaraisuus ja ennalta-arvamattomuus kuuluvat grillaamiseen ja ovat osa sen viehätystä. Kaasugrilli on kuin moottorivene ja pallogrilli kuin purjevene.

Ensimmäisenä grillissä tirisi entrecote, jonka oheen tein romesco-tyyppisen tahnan. Aineksina käytin kuivattuja espanjalaisia paprikoita liotettuna, manteleita, kuivahtanutta vaaleaa leipää, valkosipulia ja silolehtipersilaa. Ajoin ainekset tehosekoittimessa hienoksi ja sekoitin mukaan oliiviöljyä, kunnes tahna notkistui sopivaksi. Lopuksi lisäsin suolan, jota sai laittaa melko paljon.

Hyvä ja sopivan yksinkertainen aloitus grillikaudelle.

7 kommenttia:

 1. Wohoo, en ollut ainoa, joka aloitti jo kesän! Tästä sit luonnollisesti jatketaan rasualla, eikö?
  Tuleeko kaasugrillistä ruokaan ollenkaan grillin (= savu ja kärtsä) makua, vai onko se vain kuin ulkona nököttävä sähköuuni?

  VastaaPoista
 2. Ihan selkeästihän on jo alkukesä!

  Omaa kokemusta kaasugrillistä ei ole ja aika harvoin olen edes syönyt siinä tehtyä ruokaa. Olen kuitenkin lukenut sokkotesteistä, joissa samaa ruokaa on valmistettu hiilillä ja kaasulla. Suurin osa ei maistettuaan pystynyt sanomaan millä mikäkin oli tehty. Samoin erilailla grillatut ruoat saivat saman määrän pisteitä. Tuon mukaan se ei olisi siis ihan sama kuin sähköuuni.

  Auttakee, jos jollain on omakohtaista kokemusta molemmista!

  VastaaPoista
 3. mä luulen, että kaasugrillin tarttis olla aika laadukas että pääsisi samalle viivalle muiden grillien kanssa. me oltiin kaasugrilliimme ihan ok tyytyväisiä, mutta lopulta kyllä Jukkaa rupesi harmittamaan kun se ei kuumennut haluamansa kuumaksi. nyt puilla lämpiävän grillin kanssa ei ole sitä ongelmaa. ja onhan "virittelytuoksuissakin" jo oma juttunsa, niin hiili- kuin puugrillissäkin ;)

  VastaaPoista
 4. Mä kun olen luullut, että kaasugrillin saa helposti niin kuumaksi kuin vain haluaa. Varmaan tuo tosiaan riippuu laitteestakin. Valinnanvaraa kaasugrilleissä onkin ihan liikaa, mikä myös vaikeuttaa ostamistani.

  VastaaPoista
 5. Meillä on tämä:
  http://www.misa.fi/tuoteluettelo.php?group=6
  ja ollaan oltu jo monta vuotta tyytyväisiä. Grillauksen lisäksi onnistuu savustus, loimutus, wokkaus ja lettujen teko. Ihan huippu vekotin kaikkeen ulkokokkaukseen.

  VastaaPoista
 6. Kollega vaihtoi juuri uuteen (kalliiseen) kaasugrilliin, joska edellinen oli rimpula eikä kuumennut kuin yhdestä kohta keskeltä tarpeeksi kuumaksi. Nyt on tyytyväinen.

  VastaaPoista
 7. Puulla lämpiävä kesäkeittiö olisi varmasti hyvä. Ei vaan ole oikein sopiva vaihtoehto nykytilanteeseen eli ei taitaisi mahtua pihalle. Eikä ole omaa metsää, josta saisi polttopuita ja halkojen ostaminen jostain k-raudasta tuntuu hieman järjettömältä.

  Malx: jos joskus ostan kaasugrillin, niin on itsestäänselvää, että se on kallis ;)

  VastaaPoista