Jonotuksesta huolimatta olin tyytyväinen saadessani ulkofileen ahvenanmaalaisesta vapaana juosseesta lampaasta. Kotona laitoin marinadiksi valkosipulia, persiljaa, mustapippuria ja oliiviöljyä ja annoin maustua jääkaapissa yön yli. Ennen paistoa leikkasin fileen kolmeen osaan, paistoin nopeasti pannulla ja jatkoin kypsennystä kahdeksan minuuttia 150-asteisessa uunissa folioon käärittynä.
Lammasta haukatessa odotukset olivat korkealla, ja pettymys sitä karvaampi. Liha maistui pelkälle lanoliinille! Villasukkamainen lampaanrasvan maku oli niin vahva, että se peitti kaiken muun alleen. Tavallaanhan tuo lanoliini on kuuluu lampaan ominaismakuun, mutta näin voimakkaana en ole sitä ikinä missään maistanut. Seuraavan kerran Reinillä käydessä täytyy antaa palautetta...
Oheen tein lisukkeen punaisista ja vihreistä linsseistä, paahdetuista saksanpähkinöistä, rusinoista, kevätsipulista ja tietysti silolehtipersiljasta.
Olipa harmillinen lammaskokemus! Enpä muista, milloin olisin viimeksi törmännyt lampaaseen, jossa lanoliini maistuu liiaksi. Teillä kävi huono tuuri päkän kanssa.
VastaaPoistaMeidän pääsiäinen alkoi Lihamestarin Herkun karitsan kareella, joka on järisyttävän hyvää, vaikka onkin vain marketin hyllystä hankittua. Tänään on vuorossa lampaan paisti. Lisuke on vielä auki. Jotain eksoottista tekis mieli, joten tuota linssihöystöä vois soveltaa sen mukaan, mitä kaapista löytyy.
Jotenkin tässä myös törmäsi omiin ennakkokäsityksiin ja mielikuviin: hallista ostettu on parempaa kuin marketista ostettu, tuore on parempaa kuin pakastettu ja suomalainen on parempaa kuin uusi-seelantilainen. Tällä kertaa ei ollut.
VastaaPoistaOnnea paistin kanssa! Pistä kommenttia miten meni.
Voi pemppu. Tuollaiset kokemukset kyllä harmittavat!
VastaaPoistaMeillä mentiin Jukan isän Lidlistä ostamalla uusi-Seelantilaisella ulkofileellä (jonka kohdalla kieltämättä mietin noita em. pointtejasi) mutta liha oli ihan hurjan hyvää pelkällä pippurilla ja suolalla maustettuna.
Voihan pettymys! Meillä on siit vastapäisestä putiikista (Hakkarainen) ostetut potkat vielä marinoitumassa, tarkoitus olis haudutella uunissa pitkän kaavan mukaan. Toivottavasti ei tuu villasukkaa ;)
VastaaPoistajazu: En tiedä miten yleensä olet ulkofileen tehnyt, mutta me ollaan yleensä noiden fileiden kanssa pidetty se kokonaisena. Koska se ulkofile on kumminkin niin kapea. Näin se file on helpompaa saada pysymään mehukkaana ja parempana. Me ei myöskään olla uunitettu filettä enää paiston jälkeen, vaan fileen koosta riippuen n. minuutti tai pari minuuttia molemmin puolin ja pieni hetki vetäytymistä leikkuulaudalla.
VastaaPoistaIkävä kuulla, että olit törmännyt lampaan kanssa pettymykseen. Yksi juttu mitä voit myös kokeilla ensi kerralla, on laittaa jotain happoa siihen marinadiin, esimerkiksi balsamico - etikkaa tai sitruunaa?
Tuo ulkofilee oli sellainen puolikiloinen, joten se piti paloitella jo sen takia, että mahtui pannulle. Kypsyys ja koostumus oli hyviä, mutta maku vaan oli se joka tökki.
VastaaPoistaMarinadissa ei ollut tosiaan yhtään happoa. Varoin sillä, ettei liha kypsyisi liikaa jo ennen paistoa.
Merituuli: olipa hyvä kuulla Lidlin lammas oli kunnollista. Uskaltaa joskus ostaa itsekin.
VastaaPoistaJep. No toivotaan että oli ainutkertaista tuon suhteen. Oliko sen elukan iästä tietoa? Lueskelin tuossa pääisäisen aikaan noita keittokirjoja ja siellä oli jossain juttua siitä, miten paljon vaikutusta lampaan iällä on sen makuun. Alle vuoden ikäinen kevätlammas on juottolampaan jälkeen miedoin ja pehmeimmän makuisin, parivuotinen "mutton" sitten taas niin voimakas, että liha vaatii hauduttelua.
VastaaPoistalammas oli luokiteltu kevätlammasta vanhemmaksi, mutta alle kaksi joulua nähneeksi elukaksi :)
Mielenkiintoiset nuo lampaiden ikäluokitukset. Joskus aiemmin Reinin tiskillä kuulin, että suurin osa suomalaisesta myynnissä olevasta lampaasta on juuri karitsaa, koska joutuvat pataan niin nuorina...
VastaaPoista