keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Baba Ghanoush

En lannistunut. Totaalisesti epäonnistuneen munakoisokeiton jälkeen päätin kokeilla toista ohjetta, jossa voisin grillata munakoisoja suoraan kaasuliekin päällä. Valmistustapa on munakoisolle sen verran yleinen, etten hetkeäkään uskonut, että syy aiempaan epäonnistumiseni olisi grillaamisessa itsessään. Ja kun kerran kaasu on, niin olisi tyhmää olla sitä käyttämättä. Sitä paitsi suoralla liekillä grillaaminen sisällä vetoaa maskuliiniseen puoleen ja samalla sisälle saa mukavan tuoksun, joka saattaa kuitenkin jakaa kanssaeläjien mielipiteitä. Tuuletin päälle ja menoksi!   

Baba Ghanous tai Baba Ganous (en saanut selville, miksi kaksi kirjoitusasua) on hummuksen kaltainen dippisoosi, johon löytyy lukemattomia hiukan toisistaan poikkeavia ohjeita. Ruoan juuret lienevät lähi-idässä, mutta ohjeita löytyi Pohjois-Afrikasta Intiaan. Yhteisenä kaikissa ohjeissa oli munakoiso, tahini ja sitruunamehu. Monissa ohjeissa käytettiin myös kuminaa.

En ole syönyt Baba Ghanoushia Libanonin matkani jälkeen. En tuolloin erityisesti ihastunut siihen, enkä ihastunut erityisesti vieläkään. Syynä ehkä kahtiajakoinen suhtauminen munakoisoon: en ole ihan varma tykkäänkö siitä lopulta vai en. Missään nimessä tämä ei vedä vertoja hummukselle, mutta toimii sille ihan kivana vaihteluna.

munakoiso
pari rkl tahinia
1 tl suolaa
puolikkaan sitruunan mehu
valkosipulinkynsi
ripaus chilijauhetta
pieni nippu silolehtipersiljaa
oliiviöljyä

Grillaa munakoisoa suoraan liekin päällä viidestä kymmeneen minuuttia, kunnes kuori alkaa kunnolla tummua ja sisus pehmetä. Siirrä syrjään jäähtymään.

Halkaise jäähtynyt munakoiso, irrota kuori ja heitä pois. Vältä kaikkia hiiltyneitä paloja. Kiinteistä munakoisoista kuoren sai kätevästi pois fileerausveitsellä.

Aja munakoisot öljyä lukuunottamatta muiden ainesten kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Siirrä seos kulhoon ja sekoita lusikalla joukkoon reilusti oliiviöljyä. Maistele ja mausta vielä tarvittaessa suolalla ja sitruunamehulla.

Jäähdytä pari tuntia ennen tarjoamista.

2 kommenttia: