tiistai 28. kesäkuuta 2011

Ehdottomasti maailman paras cheddar ja juustokauppa


Sallinette kömpelön otsikon, kun kerron sen viittaavan Jamie Oliveriin ja eritoten hänen kirjoihinsa, jotka eivät vaan millään käänny hyväksi suomeksi. Aasinsilta Jamie Oliveriin taas tuli herran kotimaasta, jossa käväisin äskettäin kauppareissulla hakemassa härkäpapuja.Poikkesin samalla Neal's Yard Dairy juustokaupassa ostamassa kilon mainiota Montgomery's cheddaria. Kauppa sijaitsee kätevästi Borough Marketin vieressä, ja on auki läpi viikon silloinkin kun ei ole toripäivä. Toinen liike Neal's Yardilla on Covent Gardenissa. Hämmästyttävintä kaupassa ei ole käsittämättömän hyvät juustot tai palvelu, vaan se että kaikki juustot lepäävät hyllyillä sellaisenaan. Eivät siis kylmäaltaissa tai jääkaapeissa.


Tajusin asian, kun ensimmäistä kertaa kävin kaupassa ja kyselin miten juustot säilyisivät, kun lentoni lähtisi vasta illalla. Vastaus oli jotakuinkin, että "mitäs väliä sillä on, kun juusto ei ole eläissään nähnyt jääkaappia". Myyjän mukaan viileä huonelämpö on juustolle paras lämpötila. Mitäs siihen sanomaan?

                                                  
Kaupassa sisällä oli arviolta 17 tai 18 astetta lämmintä, koska ulkoa sisään tullessa se ei tuntunut mitenkään erityisen viileältä. Vähän samalta kun menee kesällä ulkoa hyvin ilmastoituun sisätilaan.

  

Minua lämpimässä kypsytetyt ja säilytetyt juustot eivät pelota. Päinvastoin! Olen syönyt Montgomeryani suurella nautinnolla. Silti herää kysymys, onko Suomella ja Iso Britannialla samanlaiset säädökset elintarvikkeiden säilytyksestä, hygieniasta, kylmäketjuista ym. Vai noudatammeko me säädöksiä vaan vähän eri tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti