Toinen asia, mitä ihmettelen on, miksei sitä kasvateta Suomessa myyntiin. Härkäpapu kun sopii mainiosti Suomen oloihin ja ainakin omalla kasvimaalla kasvoi melkein itsestään. Maatiainen ry sivuilta löytyi mielenkiintoista tietoa kasvin pitkästä historiasta Suomessa.
Tällä kertaa salaattiainekset piti käydä hakemassa Lontoosta asti.
Hyvä kysymys! Suomessa kasvatettavat härkäpavut taitaa pistää poskeensa possut ja muut eläimet. Jospa viljelyala laajenisi hiljalleen niin ihmisillekin riittäisi.
VastaaPoistaNiinpä. Ihme juttu!
VastaaPoistaMeillä härkäpapu on kasvanut useampana kesänä perunan kumppanuuskasvina. Tänä vuonna ei vaan saatu siemeniä ajoissa niin jäi kylvämättä. Mutta on todella helppo ja satoisa kasvatettava!
No niinpä!
VastaaPoistaJos ei härkäpavut + Pecorino-juusto ole tuttu yhdistelmä niin lämpimästi suosittelen ihan pelkiltään(kin). Lasi viiniä vielä rinnalle niin kyllä on muuten hyvää!
Kieltämättä hätkähdytti nähdä tien vieressä suuri pelto täynnä härkäpapua - rehuksi menossa.
VastaaPoistaVaan eipä muitakaan tuoreita papuja kaupasta saa, paitsi jotain eteläfrikkalaisia suikeroita.
Minä olen härkäpapua ostanut tästä lähistöltämme:
VastaaPoistawww.lassilantila.fi
Voihan se olla, että myisivät tuoreenakin, kannattaa kysyä. Terv. TiV
Kiva, että muutkin jaatte saman ihmetyksen!
VastaaPoistaNormaalijärjellä ei kyllä tajua, miksi jotakin kannattaa viljellä rehuksi, muttei ihmisravinnoksi.
Samaa olen itsekin miettinyt, kummastellut ja harmitellut. Otan mielelläni vinkkejä vastaan, ja vastaavasti vinkkaan, jos moisiin harvinaisuuksiin törmään.
VastaaPoista(ks. http://selleriseikkailu.posterous.com/sesongeista-pavuista-ja-herneista)
Meillä (viiden ystävyksen jakama kahden aarin palsta) härkäpapu kasvaa myös hienosti. Ja on herkkua!
VastaaPoistaUlla, ainakin täällä Helsingissä vihreitä papuja saa tuoreina kaupasta vähänkin paremmasta ruokakaupasta.
VastaaPoistaPari viimeiset kesät olen (noin heinäkuun lopusta) ostanut papuja Turun torilta lauantaisin. Nuori kaveri Sauvosta viljelee niitä myyntiin. Ja ilokseni näin että hän aikoo tänä kesänä tulla Turkuun myös torstaisin. Keskiviikkoisin hän käy Taalintehtaan torilla. (http://www.niittula.com/) Vihjeeksi niille jotka kesällä liikuskelevat täällä Varsinais-Suomen alueella.
VastaaPoistaOdotan jo malttamattomana että hän ilmestyy torille. :-) Hänellä on yleensä myös muuta jännää myytävää: Dragons eggs (valkoiset avomaan kurkut), tomatillos, lilanvärisiä papuja, borlottipapuja, tomaattipaprikoita, punaisia ja keltaisia porkkanoita, jne jne.
Maria
Selleriseikkailu: Turussa ja Taalintehtaalla näyttäisi olevan ;)
VastaaPoistaAri: onnea ja isoa satoa sulle/teille palstaviljelyyn!
Maria: kiitos vinkistä! Ehkä voisi kesälomalla ajella Turkua katsomaan.
Lahdessa olen viljellyt härkäpapuja jo usean vuoden ajan niin eläimille (lammas) kuin ihmisillekin ja hyvin on maistunut tuoreena ja kuivattuna. Ja tietysti luomuna!
VastaaPoistaHei, meillä Gobbas Gårdin luomutilalla www.gobbasgard.com viljellään kotimaista härkäpapua ja toimitetaan pääkaupunkiseudulle Eat&Joy Maatilatorille, Anton&Antonille, Kaartinkaupungin Herkkuun, Ekoloon, Mustapekkaan Käpylään tuoreena sesongin aikana ja talvella kuivattuna. Ja onpa tuotteemme vielä pääkaupunkiseudulle lähituotettuakin, kun tilamme sijaitsee tässä Myrskylän ja Porvoon välissä. Tuorepavun sesonki alkaa olla lopuillaan tältä vuodelta, mutta odotellaan seuraavaa kasvukautta. Lämpimät terveiset Gobbaksen tilalta. :-)
VastaaPoistaKiitos terveisistä!
VastaaPoistaHienoa, että vastaus kysymykseeni löytyi. Täytyypä katsastaa mainitsemiesi paikkojen tarjonta ja väijyä ensi kesänä tuoreita papuja.
Voisiko kuivattua härkäpapua saada ostaa ihan säkillisen jostain? Samaa papua se kai on, on se menossa rehuksi tai ihmisille. En tiedä, miten menee rehuksi, kuorineenko päivineen. Jos niin voin itse erotella ne pavut sieltä sitten roskien seasta. Kuka myisi Lahti - Orimattila - Nastola - seudulta tai Itä-Vantaalta tai Orimattila - Vantaa väliltä Lahden moottoritien läheltä siis
VastaaPoista1 normaali iso säkillinen kuivatettuja härkäpapuja? - Jos vastaisit sähköpostiini ja hintakin kiinnostaisi.
Yst. terv. sähkpostiosoite on: paivipkk(at)gmail.com