keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Haukigratiini


Uusivuosi (vaikka olikin virallisesti vielä aatto, eli vanhavuosi) jatkui simpukoiden jälkeen haukigratiinilla, jonka inspiraation sain täältä. Alkuperäisestä ohjeesta ei jäänyt jäljelle muuta kuin idea ja valkokastike, mutta väliäkö sen. Näinhän hyvät reseptit juuri toimivat: ponnahduslautana johonkin ihan uuteen.


1 isohko hauki filee
sopivasti perunoita (kiinteämaltoinen lajike)
paketillinen tuoreita vihreitä papuja
voita ja oliiviöljyä
punaista maitoa
vehnäjauhoa
valkopippuria
muskottipähkinää
gruyeria (noin 100g)
tilliä

suolaa

Leikkaa haukifilee noin neljän sentin viipaleiksi ja mausta suolalla.

Kuori perunat ja leikkaa tulitikkurasian kokoisiksi. Keitä perunat melkein kypsiksi ja valuta.

Leikkaa pavuista päät ja keitä vedessä viitisen minuuttia.

Tee valkokastike niin kuin se yleensä valmistetaan. Mausta valkopippurilla, muskotilla ja gruyerilla. Valmista valkokastiketta saa olla noin 3-4 dl. 

Paista kaloihin paistopinta nopeasti pannulla. Yhdistä uunivuoassa kalat, perunat sekä pavut ja revi mukaan tilliä. Kaada päälle valkokastike ja raasta päälle vielä lisää gruyeria.

Gratinoi vuokaa uunissa grillivastuksen alla 5-10 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

6 kommenttia:

  1. Hienoa, että hauki tuntuu olevan taas esillä ihan eri lailla kuin vielä vähän aikaa sitten. Pitääkin alkaa hiukan harjoitella hauen kanssa.

    VastaaPoista
  2. Ja piti lisäämäni, että herkullisen näköinen gratiini. Juuri tuota kokkaus parhaimmillaan on, hyvän idean soveltamista oman näköiseksi.

    VastaaPoista
  3. Hirveän harvoin tulee haukea tosiaan tehtyä. Ehkä ajatus Y-ruodoista jotenkin jättää hauen helposti kalatiskiin. Pitäisi varmaan ihan etsiä uusia haukireseptejä.

    VastaaPoista
  4. Tämähän on vähän niinkuin tuunattu kuha walewska, joka on ihan mun lempparia isoisäni tekemänä. En ole kyllä itse koskaan sitä kokeillut. Täytyy laittaa (tämäkin) ohje korvantaakse.

    VastaaPoista
  5. Isoisälläsi, Riikka, on ollut hyvä maku. Googlasin tuota ohjetta ja siitähän löytyi useamppiakin reseptejä. Laitetaan listalle.

    VastaaPoista
  6. Ja on edelleen! Se vietti työuransa aikana niin paljon aikaa hyvissä ravintoloissa, että eläkkeelle jäätyään innostui itse keittiöpuuhista, ja vielä yli kasikymppisenä kokkailee vaikka ja mitä herkkuja.

    VastaaPoista