lauantai 8. syyskuuta 2012

Taas jotain hyvää lehtitakinasta


Kuten joku blogiani lukenut on saattanut huomata, niin tykkään lehtitakikinasta aika älyttömästi. Minusta se on Aroy-D Red Curryn ohella puolivalmisteiden ehdotonta huippua. Jopa niin hyvää, etten edelleenkään ole vaivautunut kokeilemaan tehdä sitä itse, vaikka se legendan mukaan onkin mahdollista. Lehtitaikinan hyvyydestä on todisteena aiemmat cheddar-tikut ja bataattipiiraat. Jälkimmäistä ohjetta mukaillen valmistin puolilämpimiä piiraita tomaatilla, perunalla ja fetalla.


6 lehtitaikinalevyä
4 keskikokoista perunaa
1 purkki ranskankermaa
pari kourallista kirsikkatomaatteja
100 g fetaa
suolaa ja mustapippuria
pieni nippu silolehtipersilaa ja timjamia
0,5 dl oliiviöljyä


Paista perunoita kuorineen 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia, jotta ne pehmenevät hiukan.

Taiteile sulaneista levyistä ehyt taikina pellille ja vedä veitsellä viillot (ei läpi asti) taikinaan noin sentin päähän reunasta. Näin reuna kohoaa kivasti paistettaessa.

Levitä ranskankerma tasaisesti taikinalle. Viipaloi perunat ja tomaatit ja asettele taikinan päälle. Murenna päälle feta, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria ja paista 200 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.

Sekoita kulhossa persilja, timjami ja öljy. Sudi seos kuuman piirakan päälle.

4 kommenttia:

  1. Sopiiko kysyä miksi lehti- eikä voitaikina?

    Noita kahta aiempaa lehtitaikinaista onkin jo kokeiltu ja maukkaaksi todettu!

    VastaaPoista
  2. Sopii kysyä, vaikkei kovin hyvää vastausta oikein ole.

    Jotenkin olen tykästynyt lehtitaikinan kuivan ilmavaan rakenteeseen, siihen kun se rasahtelee suussa rikki ja tiputtelee murusia pöydälle. Mielikuva voitaikinasta on jotenkin raskas ja voinen (yllätys). Täytyypä antaa voitaikinalle taas joskus mahdollisuus.

    VastaaPoista
  3. Näyttää ihan superherkulta. Testiin! t. jaana

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Ja ne bataattipiirakat joihin linkitin teksissä on järkyttävän hyviä myös.

    VastaaPoista