lauantai 1. syyskuuta 2012

Yotam Ottolenghin lihapullat



Aina ei voi grillata. Ei edes joka päivä. Erityisen totta tämä on ollut tänä "kesänä".

Koko kesän pyrkimyksemme on ollut tehdä ruokaa ulkona niin paljon kuin mahdollista. Aika hyvin olemme siinä onnistuneetkin, mutta välillä on ollut pakko turvautua perinteiseen nelipistehellaan.

Löysin jokin aika sitten Guardianista - jolla muuten on verkon yhdet parhaista ruokasivuista - Yotam Ottolenghin lihapullareseptin, joka lämpimän mausteisena sopii hienosti kolean loppukesän ruoaksi. Valmistin lihapullat kerran aikaisemmin orjallisesti alkuperäisen ohjeen mukaan, jolloin ruoasta tuli aika keittoa. Alla olevaan ohjeeseen vähensin reilusti nesteen määrää. Näin toimii paljon paremmin.




600 g jauhelihaa

1 sipuli
1 viipale kuivaa leipää
pieni kourallinen silolehtipersiljaa
1 muna
1 tl  jauhettua maustepippuria
suolaa
mustapipuria
2 rkl oliiviöljyä
3 varsisellerin vartta
2 isoa valkosipulin kynttä
½ tl kurkumaa
½ tl kuminaa
½ tl kanelia
1½ tl fenkolinsiemeniä
1 tl savustettua paprikaa
2½ dl kasvislientä
puolikkaan sitruunan mehu
3-4 rkl turkkilaista jugurttia


Sekoita kulhossa liha, pilkottu sipuli, murennettu leipä, silputtu persilja, muna, maustepippuri sekä 1 tl suolaa ja mustapippuria. Muotoile massasta käsin pitkulaisia pullia.

Kuumenna öljy kannellisessa kasarissa tai padassa ja paista pullia muutama minuutti parissa erässä.

Nosta lihapullat pois ja lisää kasariin pilkotut sellerit ja valkosipulit sekä loput mausteet. Paista kovalla lämmöllä muutama minuutti. Laita lihapullat takaisin pannuun, lisää kasvisliemi, sitruunamehu ja 1 tl suolaa. Kiehauta ja anna porista hiljakseen puolisen tuntia. Poista kansi ja jatka keittämistä vielä kymmenisen minuuttia, jotta liemi sakenee.

Anna ruoan seistä hetki ja mausta tarvittaessa maun mukaan. Sekoita mukaan jugurtti ja koristele silolehtipersiljalla tai kevätsipulilla.

5 kommenttia:

  1. "En syö lihaa mutta mausteet lihapullissa ovat ihanat!

    Yotam Ottolenghin reseptit ovat muutenkin ihania ja juuri Guardianin sivujen ansiosta ostinkin aikoinaan ensimmäisen Ottolenghi-kirjan.Nyt odottelen sitä uusinta...Ja onnittelut hienosta ehdokkuudesta!"

    1. syyskuuta 2012 20.50"


    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian, kommentistasi, jota et saanut lähetettyä. Asia hoidettu ;)

    Yhtälailla onnea ehdokkuudesta itsellesi!

    VastaaPoista
  3. Täällä on aina vaan inspiroivimmat ohjeet ja parhaat kuvat!

    VastaaPoista
  4. Vau, kuulostaapa herkullisilta lihapullilta :) täytyy myös tsekata nuo Guardianin ruokasivut!

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Suvi! Sinulta tuota kommenttia arvostan ihan erityisen paljon.

    Annemi: Guardianin sivuilla kirjoittaa on myös suuresti ihailemani Nigel Slater, jonka takia sinne alunperin taisin löytää.

    VastaaPoista