perjantai 11. tammikuuta 2013

Unkarilainen gulassi


Lapsemme ovat löytäneet keittokirjahyllystä uuden suosikkinsa: Tim Wilsonin ja Fran Warden kirjoittama Ginger Pig Meat Book toimii hyvin myös lasten kuvakirjana. Brittiläisten karjankasvattajien kirjan ensimmäisessä puoliskossa kerrotaan muun muassa lihan kasvattamisesta, rotujen eroista, leikkaamisesta, riiputtamisesta ja lihan valitsemisesta. Tämän osion kuvat elävistä eläimistä ovat erityisesti tyttöjemme mieleen.

Toinen osa on jaettu kuukausittain resepteihin ja kuvien eläimet ovat jo lautasella (ei niin kiinnostavaa). Vaikka en ikinä halua ruikuttaa Suomen kasvukauden lyhyydestä (koska on lopulta ihan oma valinta missä asuu), niin hiukan kaihertaa se, että ohje Pork fillet with new season rhubarb löytyy kirjasta helmikuun kohdalta. Ainakaan meillä ei ole odotettavissa raparperia vielä neljän viikon kuluttua. Alla sen sijaan ihan ehta talviruoka.


1 kg naudan rintaa tai etuselkää
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
2 tl savustettua paprikajauhetta
1/2 tl kuivattu chiliä
2 tl jeeraa

suolaa ja mustapippuria
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 tölkki tomaattimurskaa
1 iso purkki grillattuja paprikoita tai 3-4 paprikaa grillattuna ja kuorittuna
bulgarian jugurttia

tuoretta basilikaa

Kuutio liha ja ruskista oliiviöljyssä padassa. Lisää pilkotut sipulit ja valkosipulit ja paista pari minuuttia. Laita joukkoon mausteet ja jatka kypsennystä hetki. Lisää tomaatit ja tomaattimurska sekä tarvittaessa vettä, kunnes lihat ovat juuri ja juuri peittyneet. Kiehauta ja siirrä pata 160 asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi. Tarkista pariin kertaan kypsennyksen aikana nesteen määrä: lisää vettä tai poista kansi tarpeen mukaan. Tavoitteena on pata, ei keitto.

Valuta paprikat ja revi pitkiksi siivuiksi. Lisää paprikat pataan ja kypsennä vielä vartti uunissa. Tarjoa perunan tai riisin kanssa jugurtilla ja basilikalla ryyditettynä.

12 kommenttia:

  1. Hei,
    kuulostaa tosi hyvältä.
    Muutama kysymys: savustettu paprikajauhe? Myydäänkö tätä jossain? Entä säilötyt kirsikkatomaatit? Eli koordinaatteja kaivataan.
    Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Savupaprikaa saa melkein joka super ja citymarketeista. Just loppu oma Espanjasta tuotu savupaprika. Ostin hieman epäillen tilalle Santa Marian versioo. Yllätyin, yhtä hyvää ellei parempaa, tuoksu ja maku aivan loistavaa. Santa Marian versioo ei tarvi edes käyttää sen enempää... Säilötyt kirsikkatomaatit on ainaki helppoa tehdä itse? Ja jasu, jälleen herkullista settiä!

      Poista
  2. Tosiaan ehtaa talviruokaa. Nam!
    Mielenkiintoisen oloinen toi kirja, pitää tutustua!

    VastaaPoista
  3. Kyllä teillä on Kirkkonummella aika pitkä kasvukausi, jos raparperia saa jo neljän viikon päästä ;-)

    Meilläkin keiteltiin juuri gulassia, tosin soppaa. Hyvää oli sekin, mutta nuo grillatut paprikat otan kyllä seuraavan kerran testiin.

    VastaaPoista
  4. Kyllä se niin on, että tällaiset pataruoat ovat talviruokien aatelia. Ihan tunsin maun jo kielelläni.

    VastaaPoista
  5. Säilötyillä kirsikkatomaateilla tarkoitin tässä ihan sellaisia tölkkiin pistettyjä kokonaisia kirsikkatomaatteja. Ainakin Mutti tekee sellaisia.

    Savustettu paprikajauhe, jota käytän on tällaista: http://www.delideli.fi/fin/?sivu=tuote&id=208
    Kuten Chef Jones mainitsi, niin vastaavia löytyy nykyään ihan marketeistakin.

    Ei meillä tule neljässä viikossa raparperia. EIkä neljässä kuukaudessakaan. Korjasin vähän tuota tekstin kielimuotoa ;)

    VastaaPoista
  6. Onpa herkullisen näköinen ja kuuloinen ruoka, varmasti juuri sopivaa talviruokaa :) nappaan siis reseptin talteen, tätä tekee mieli kokeilla itsekin!

    VastaaPoista
  7. Huokaus, ei tosiaan toivoakaan nauttia uuden sadon raparpereista helmikuussa! :-D

    Mahtavan näköinen pata, tuli hyvät tuoksut nenään jo pelkästä kuvasta.

    VastaaPoista
  8. Unkarissa gulassi on lihakeitto eikä pataruoka.

    matti

    VastaaPoista
  9. Komppaan Mattia, gulassi on keitto ja tämä pata kulkee usein nimellä pörkölt, joka tarkoittaa sananmukaisesti "paahdettu". Saman sanan voi bongata myös kahvipaketin kyljestä.

    VastaaPoista
  10. Olette, pojat, ihan oikeassa tuossa keittoasiassa. Tämä nyt oli vaan "yhdenlainen versio gulassihenkisestä teemasta", joksi se tietysti olisi pitänyt otsikossakin nimetä.

    VastaaPoista