Sen kummemmin miettimättä kirjoitin otsikoksi papusalaatti, kunnes tarkemmin aloin pohtimaan salaatin käsitettä. Suomenkielessä tuo sana on jo itsessään kaksimerkityksinen tarkoittaen yhtäältä ruokalaijia ja toisaalta maan päällä kasvavaa vihreähköä kasvista. Kun miettii salaattia ruokalajina niin mikä sen käsitettä määrittelee? Valmistamassani ruoassa ei ollut ainoatakaan salaatinlehteä ja silti olin oitis valmis lokeroimaan sen salaatiksi. Onko kyse samasta ilmiöstä, kun pieni lapsi tunnistaa chihuahuan ja tanskandogin molemmat koiriksi, mutta tunnistaa silti kissan kissaksi?
Missä menee salaatin rajat?
Wikipedia ei paljoa auttanut: salaatti voi sisältää sekalaisia aineksia, se voi olla kylmää tai kuumaa ja se voidaan syödä missä tahansa kohtaa ateriaa. Tosi selkeää. Etymologisesti salaatti näyttää tulevan latinan suolaa tarkoittavasta sanasta salata. Periaatteessa tämä on kai loogista, kun salaattiin kerran käytetään kastikkeessa suolaa. Toisaalta sillä perusteella melkein mitä vaan ruokaa voisi kutsua salaatiksi.
Tähän - eittämättä salaattiin - käytin sekalaisia papuja, joita kasvimaalta vielä löysin. Keittin niitä seitsemän minuuttia kiehuvassa vedessä ja jätin kattilaan voinokareen kanssa. Papujen kiehuessa paistoin pannulla leipäkuutioita, valkosipulia ja halloumia. Yhdistin pienessä kulhossa omia kirsikkatomaatteja ja pilkottuja ryvässipuleita. Lopuksi yhdistin kaikki ainekset kulhoon ja koristelin pensasbasilikalla ja mustapippurilla.
Aivan täydellinen salaatti: pehmeitä kermaisia papuja ja kovaa rouskuvaa leipää, suolaista halloumia ja järkyttävän makeita tomaatteja!
Ryvässipuli piti ihan googlata kun e ollut aiemmin tuttua....Maukkaan näköinen salaatti!
VastaaPoistaKiitos! Kasvatettiin ryvässipulia tosiaan kasvimaalla ekaa kertaa. Aikalailla shalottisipulimainen maku ja koostumus.
PoistaHei, jos papuja ei ehdi kaikkia syömään tuoreena, tämä oli yllättävän hyvä resepti:
VastaaPoistahttp://puutarhajahella.blogspot.fi/2013/08/pikkeloity-papu.html
Tein sitä uudemman setin, kun osui niin hyvin makuhermoon.
Täytyypä tsekata. Voipi olla, että saadaan kaikki pavut syötyä tuoreeltaan.
PoistaTätä salaattikäsitettä olen minäkin miettinyt. Mutta tämän salaatin laitan muistilokeroon, ihana yhdistelmä!
VastaaPoistaPistä talteen! Sulta varmasti löytyy ainekset omasta takaa ;)
PoistaPensasbasilika..? En ole kuullutkaan moisesta. Salaatti kyllä näyttää herkullisesta!
VastaaPoistaKuulemani mukaan se oli pensasbasilika ;)
PoistaSellainen hyvin matalana kasvava pienelehtinen basilika. Tosi nätin näköinen ruoassa.
Oikein oivan näköinen salaatti!
VastaaPoistaKiitos, Marja!
PoistaSalaattinimestä vielä että minäkin olen usein miettinyt tuota blogipostauksissa.Täällä salaateiksi ´mielletään kaikki meze-antipasti ym. ruuat.Esim.hummus on täällä myös salaatti.Ostin juuri aivan ihanan täkäläisen salaattikirjan,mutta vain osa sen ohjeista on varsinaisia tuoresalaatteja.
VastaaPoistaHummuksen kohdalla salaatin käsite kyllä venyy pitkäksi ;) Mä pistäisin se johonkin "tahnat ja dipit" -lokeroon. Toisaalta sanojen merkitykset eri kielissä ovat vähän erejä...
PoistaItsekin salaatin sekoittaneena kaivelin hetken internettiä. Onneksi meillä on Kotus.
VastaaPoistahttp://www.kotus.fi/?s=1064
Kiitos linkistä! Tuohon sivustoon pitää ehdottomasti tutustua tarkkaan. Vaikuttaa ihan "mun jutulta".
PoistaKiitos ihanan syksyn varisesta salaattivinkista! Tuo suomen salaatti-sana on harhaanjohtava, koska siksi kutsutaan myos niita vihreita kasvin lehtia. Englanninkielessa samaa dilemmaa ei ole "lettuce" on ihan eri asia kuin "salad" :-)
VastaaPoistaNiinpä juuri. Jotenkin olisi siis loogista, että salaatissa olisi aina salaattia.
PoistaMinäkin olen usein tuntenut suorastaan raiskaavani salaatin käsitettä. Mikä tekee tabboulehista salaatin? Kenelle tulisi mieleen kutsua pastasalaattia salaatiksi, jos se tarjottaisiin lämpimänä? Toisaalta, perinteiset ruokalajimme kurkkusalaatti ja sienisalaatti eivät nekään järin vihreiltä vaikuta. Ehkä olisi vain helpompaa keksiä sille lehtivihreäraasulle kuvaavampi nimi?
VastaaPoistaOikeassa olet. Musta pastasalaatti ainakin joskus voi olla lämmin / puolilämmin. Esim pastakanasalaatti jossa kana on grillattu. Toisaalta tämä tekee salaatin määrittelyn entistä vaikeammaksi: miksi pasta carbonara ei sitten voisi olla salaatti?
Poista