sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Selleriä ja lammasta parilla tavalla




Pitkästä aikaa oli kaikki neljä levyä käytössä ja uuni myös. Leivinuuni on siitä hieno kodinkone, että samalla kun lämmittää kotia puilla (lattialämmitys ei ole vieläkään päällä) saa kokeiltua erilaisia haudutus- ja kuivatusjuttuja vähän kuin ilmaiseksi kaupanpäälle. Kuivattuja juureksia pitää ehdottomasti kokeilla lisää.

"Kuivatut sellerit oli hienosti maukeutuneet. Karkkirouhetta."

"Lammas oli pehmeä - kypsä, muttei kuiva ja maistui onnelliselta."

"Kevyen kesäinen muusi, vaikka siinä olikin kermaa ja voita."

"Oli hyvää, mutta ottaisin nelinkertaisen annoksen."


Haudutetut sipulit

1 keltasipuli
1 punasipuli
1 rkl sherryviinietikaa
1 rkl siirappia

Kuori ja lohko sipulit kahdeksaan osaan. Yhdistä pienessä kattilassa sipulit, etikka ja siirappi. Peitä kattila tiiviisti foliolla ja hauduta noin 80-asteisessa uunissa yön yli.


Kuivattu selleri

2 rkl juuriselleriä

Kuori juuriselleri, raasta siitä kaksi ruokalusikallista ja kuivaa leivinpaperin päällä noin 80-asteisessa uunissa pari tuntia, kunnes selleri on kuivaa ja murenee sormissa. Raastaminen onnistuu hyvin microplanella tai sitruunankuoren raastamiseen tarkoitetulla "käpälällä".

Selleripyre

300 g juuriselleriä
300 g lapinpuikulaa
1 dl kermaa
nokare voita
suolaa

Kuori selleri ja perunat. Kypsennä kiehuvassa vedessä ja valuta vesi. Lisää kerma, voi sekä suola ja nuiji tasaiseksi.


Selleri-lammashöyste

50 g palvattua lammasta
2 vartta varsiselleriä
oliiviöljyä
suolaa

Kuutioi lammas ja varsiselleri hyvin pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista kuutioita hiljalleen 5-6 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat aavistuksen väriä. Mausta suolalla.

Lampaan sisäfile

2 lampaan sisäfilettä
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä ja voita

Siivoa lampaista mahdolliset kalvot ja ylimääräiset rasvat. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna valuarautapannu hyvin kuumaksi ja lisää voi sekä öljy. Paista fileitä muutama minuutti molemmilta puolilta ja anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

3 kommenttia:

  1. Sullahan on fiinit eväät :D mä maksaisin tosta annoksesta ja ulkonäön takia. Loistavaa Jasu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos taas! Välillä täytyy yrittää vähän fiinimpää, ettei ihan kokonaan pelkillä pataruoilla.

      Poista
  2. Jälleen ihania lammasherkkuja... :)

    VastaaPoista