torstai 5. kesäkuuta 2014

Haukipullia ja vermiselliä


Tuore valkosipulin varsi on ruohosipulin ohella parasta, mitä kasvimaalta juuri nyt saa: tuore, vihreä, sopivan puraiseva. Toisaalta hirveän paljoa muuta sieltä ei vielä tulekaan. Uskolliset rakuuna, salvia, laventeli ja sitruunamelissa puskevat maasta innolla, mutta jotenkin niiden hyödyntäminen keittiössä on itselleni aina ollut vähän vaikeampaa. Ensimmäiset maistuvat helposti jotenkin pölynimurilta ja viimeinen saippualta. Minttuja kasvaa onneksi jo niin paljon kuin ehtii käyttää.

Valkosipulin varret päätyivät nuudelikeitoon, joka on täysin epäautenttinen, eikä mistään kotoisin, vaan kehittyi yksinkertaisestiniistä aineksista joista tykkään ja niistä joita oli käsillä. Jälleen kerran täytyy sanoa, että hauki jauhettuna on ihan huippuruokaa.


500g haukifileitä

1 muna
1/2 dl polentaa
pieni nippu korianteria
3 valkosipulinkynttä
2 vartta kevätsipulia
2 tl suolaa
valkopippuria
2 rkl öljyä paistamiseen

2 dl kookoskermaa
2 dl kuivaa siideriä
2 valkosipulin vartta
kourallinen parsakaalia

150 g vermiselliä
tuoretta minttua 
tuoretta tai kuivattua chiliä
suolaa


Jauha kala lihamyllyssä hienoksi. Sekoita joukkoon muna, polenta (tai korppujauho), hienonnettu korianteri, valkosipulit ja kevätsipulit. Mausta reilusti suolalla ja valkopippurilla. Laita massa jääkaappiin hetkeksi tekeytymään.

Kiehauta pienessä kattilassa kookoskerma ja siideri.

Pyörittele massasta pullia ja paista öljyssä kasarissa. Kaada kuuma kookossiideri-liemi pullien päälle. Sekoita joukkoon ohuelti leikatut valkosipulin varret ja parsakaalit. Hauduta kannen alla viitisen minuuttia. Tarkista suola.

Tarjoa pullat liemineen vermisellin kanssa ja viimeistele tuoreella mintulla ja chilillä.

15 kommenttia:

  1. Jälleen kerran täytyy sanoa, että pirun kovaa settiä. Hauki on iha huippua jos vaan antaa sille mahdollisuuden tai kaksi. Piparjuurella maustettu punajuuri sopii myös hyvin hauelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänx. Piparjuurta ja punajuurta on kyllä oikeesti kokeiltava yhteen.

      Poista
  2. Tuore valkosipuli on ihanaa;meillä niiden aika on pääsiäisen aikaan ja hamstraan silloin mahdollisimman paljon niitä myöhempää varten.Nytkin on vielä 10 päätä jäljellä;D
    Ihana ruoka,nami:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoh. Taas vähän kade pitkästä kasvukaudesta. Meillä valkosipulit versoo hyvin, mutta itse sipuleita saa vielä odottaa parisen kuukautta...

      Poista
  3. Jälleen kerran täytyy sanoa, että kyllä tästä blogista löytyy aina toinen toistaan kutkuttavampia ohjeita. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Heipsan!

    Kiitos taas ihanasta ohjeesta! Täytyypä laittaa nyt vknloppuna kokeiluun.
    Kuule, sanoisitko Akvikselle (kun en pysty laittamaan hänelle viestiä, tällainen tietsanero kun olen), kun hänen blogissaan ihmiset kirjoittivat haluavansa että hän kirjoittaisi kirjan, niin että täällä olisi myös yksi innokas hänen(kin) juttujensa lukija joka mielellään tilaisi hänen kirjansa ;) (Tulipa muuten ihan pirun pitkä lause...) :D Terveiset varmaan menevät hänelle perille, luulen ma.

    Ihanaa kesää!

    t. Mamie

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveiset menivät perille! Kirjasta en osaa sanoa mitään, mutta mitään ei varmaan ole poissuljettu ;)

      Poista
    2. Kiitos, Mamie, äärimmäisen lämmittävistä terveisistä! :-) On hirmu mukavaa saada kannustavaa palautetta!

      Samoin ihanaa kesää!

      Poista
  5. Me saadaan Jukan isältä yleensä aina paljon haukijauhelihaa ja päädytään aika samanmoiseen toteutukseen. Tämä on ihan uudenlainen, menee kokeiluun.
    Onko pölynimurius huono maku :D?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, Huono on. Vähän kuin paistelisi sitä pölypussia. Ehkä tarvitsisin jonkun salvia/laventelihaasteen alkaakseni pakotetusti etsimään niiden potentiaalia ruoanlaitossa.

      Poista
  6. Isosti kiitoksia haukireseptistä, se menee 100 varmasti kokeiluun ihan lähiaikoina. Viimeksi tein itse haukipullia Thai-tyyliin, koska aasialaiset mausteet sopivat mielestäni erinomaisesti tähän kotoiseen matskuun. Sitä kun on noussut ihan kohtalaisesti vetouistellen lähijärvestä En halua kehua, mutta 2 1/2 viikon aikana 5 reissua ja yhteensä 42 haukea! ... tykkään, että se on ihan hyvä kalastuskauden aloitus amatöörille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvinhän se on. Eikös tuossa tule jo ongelmaksi runsauden pula, jos kaikki 42 haukea pitää itse valmistaa. Toivottavasti ei ;)

      Poista
  7. Samaa mieltä hauesta, se on mainiota jauhettuna. Itse raaskin maustaa sitä ronskimmin kuin vaikkapa kuhaa. Haukitartaria pitäisi kokeilla tehdä itse, siihenkin tuo kala taipuu hyvin. Tosin täytyy myöntää, että yksi kamalimmista makumuistoistani liittyy erääseen suureen ja kuivaksi paistettuun haukeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin jauhettuna ja reilusti maustetuna hauki toisiaan toimii paremmin kuin sellaisenaan. Ja kyllä ne ruodot ovat tehneet paljon hallaa hauen maineelle.

      Poista