lauantai 21. kesäkuuta 2014

Kanipasta


Juhannusateriaksi valmistin kanipastan kahdeksan kuukauden ikäisen kaniinin lihasta. Suunnittelin syövämme klo 14, mutta ruoka olikin valmista vasta puolitoista tuntia myöhemmin.

Kaninliha vaatii pitkän kypsennyksen, jotta se ei jäisi sitkeäksi. Vasta kolme tuntia sai koivet mureutumaan. Jopa fileille tekisi hyvää pidempi haudutus, vaikka ne tässä paistoinkin vain nopeasti pannulla.

Tuotantokani saavuttaa teuraspainon alle puolessa vuodessa, mutta en ole käytännössä huomannut merkittävää eroa nuoremman kanin ja vähän vanhemman kanin tarvitsemissa haudutusajoissa. Pakastus auttaa osaltaan mureuttamisessa - tämä paisti oli ollut pakkasessa muutaman kuukauden verran. Vähempikin toki riittää.

Kaniinin voisi tässä ohjeessa korvata hyvin kanalla.


puolikas kani eli etu- ja takakoipi sekä yksi sisä- ja ulkofile
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl karkeaa dijonia
4 tomaattia
tuoretta timjamia
1 dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
1 dl kuohukermaa
pastaa

Kuori sipuli ja valkosipulit ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Halkaise tomaatit neljään osaan. Hiero koipiin reilusti suolaa sekä mustapippuria ja sivele ne dijonilla. Laita ainekset pieneen uunivuokaan ja lisää viini sekä osa timjamista. Peitä vuoka kevyesti foliolla ja kypsennä koipia 150 asteisessa uunissa 2 - 3 tuntia, kunnes liha irtoaa luusta.

Riivi lihat pieniksi paloiksi ja laita kattilaan muiden ainesten ja liemen kanssa. Sekoita mukaan kerma ja kiehauta. Lisää tarvittaessa omavalintaista nestettä tai suurustinta.

Keitä sopivassa välissä pasta kypsäksi ja sekoita kastike siihen.

Paista fileet nopeasti kuumalla pannulla, mausta suolalla ja leikkaa viipaleiksi pastan päälle. Viimestele lopuilla timjameilla.

4 kommenttia:

  1. Teillä kasvaa siellä tosi herkkuja :) Kani ei todellakaan ole mikään hätäisen kokin raaka-aine, mutta pahuksen maukas. Meilläkin on laitettu muutama kani ja kyllä ne koivet tarvitsevat sen muutaman tunnin uunissa. http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/search/label/kani

    VastaaPoista
  2. Oi, laaturuokaa juhannuksena! Kaniini on aivan parasta, ja mikä voisi olla laadukkaampaa kuin itse kasvatettu! Kanin parikyljykset kypsyvät nopsaan, mutta pikkuruisiahan ne ovat per kani. Me on joskus kokattu kaniinia kahdella tapaa, haudutettavat osat hauduteltu ja kyljykset yksinkertaisesti paistettu alkupalaksi, siitä saa jo jokunen henki masun täyteen.

    VastaaPoista
  3. Kani on herkkua. En ymmärrä miksi sitä ei tarjota enemmän. Onneksi hallista ainakin saa kania, oman pihan kani kun on villi ja naapuri tykkäisi huonoa jos sinne lähtee metsästämään... Kanipataa ollaan tehty, mutta kanipastaa syöty vain Italialaisessa ravintolassa. Maukkaalta näyttää!

    VastaaPoista
  4. Kiva, että kanireseptejä alkaa näkyä! Tämä vaikuttaa herkulliselta.

    En ole huomannut, että kani mureutuisi pakastimessa. Voiko siellä oikeasti tapahtua raakakypsymistä?

    VastaaPoista