lauantai 30. elokuuta 2014

Kaalikääryleet


Kaalikääryleet ovat meidän perheessä todellista sesonkiruokaa sikäli, että niitä tulee tehtyä kerran - tai korkeintaan kaksi - vuodessa näin loppukesästä kun käärylekaalia on tarjolla. On jotenkin hauskaa, että kääryleitä varten on tarjolla oma kaalinsa, joka on litteä ufonmallinen ja jonka lehdet ovat erityisen suotuisia juuri käärittäväksi: suuria, ohuita ja kuppimaisia.

Siitäkin huolimatta, että kaalikääryleet ovat parhaimmillaan aivan fantastista syötävää ja eritoten kouluruokamielikuvia herkullisempia, eivät ne ole meillä ympärivuotisessa ruokarepertuaarissa. Kaalikääryleet kuuluvat juuri tähän aikaan. Vähän kuin ravut.

Kaalikääryleet: kun haluat vatsasi täyteen etkä päätä kipeäksi.

Tällä kertaa kaapista ei löytynyt ohraa, joten käytin basmatiriisiä, joka vei ajatuksen Intiaan ja sai heittämään mausteeksi kanelia ja kardemummaa. Toimi, vaikka lämmittäviä mausteita olisi voinut olla vielä reippaamminkin.


1 dl basmatiriisiä
1 kokonainen käärylekaali
450g lampaan jauhelihaa
1 pieni purjo
1 punasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
ripaus kuivattua chiliä
suolaa
voita
siirappia
valkoviiniä

Keitä riisi kypsäksi.

Keitä kaalia kymmenisen minuuttia, kunnes se pehmenee. Oma kaalini ei mahtunut suurimpaankaan kattilaan, joten keitin sitä isossa kasarissa ensin toiselta ja sitten toiselta puolelta.

Ruskista kaalin kiehuessa jauheliha kuumalla pannulla. Lisää pieneksi pilkottu purjo, punasipuli ja valkosipuli ja jatka paistamista hetki. Mausta kuivamausteilla ja suolalla. Lisää riisi joukkoon.

Irrota kaalista lehdet. Leikkaa kaalin sisus hienoksi ja sekoita lammasriisiin.

Leikkaa lehdistä mahdollinen kova ranka pois, lusikoi täytettä lehdille ja rullaa kääryleiksi. Laita kääryleet tiiviisti voideltuun vuokaan ja lorauta päälle siirappia ja valkoviiniä. Viimeistele parilla nokareella voita ja paista 175 asteisessa uunissa 45 minuuttia. 

16 kommenttia:

  1. Näillä mausteilla pitääkin kokeilla seuraavat kääryleet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile! Pullamausteet sopivat yllätävän moniin suolaisiin ruokiin.

      Poista
  2. Kerta vuoteen riittää meilläkin, vaikka Mysin ohjeella aivan herkkuja tuleekin! :)

    VastaaPoista
  3. En ole ikuisuuksiin syönyt kaalikääryleitä mutta nyt kyllä tekee hieman mieli,kun noissa vielä on tuollaiset itämaisen ihanat mausteetkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku rohkea voisi paistaa kääryleisiin herkkuttattejakin ;)

      Poista
  4. Kaalikääryleet ois niiiiin hyviä, mutta tuo rullaaminen ei multa ikinä onnistu. Ei pysty käsittämään, miten jotkut saa aikaiseksi noin nättejä ja tasalaatuisia kääröjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä käärylekaalista saa aika helposti käärittyä. Lehti on ohut eikä jäykkiä lehtiruotoja juurikaan ole.

      Poista
  5. Ja sit kommenttina sun tattikuvaan: kokeile marinoida ne
    http://www.puutarhajahella.blogspot.fi/2013/08/marinoidut-herkkutatit_30.html
    Tai tee aasialaisittain maustettua nuudelikeittoa. Ei tule sitä perinteistä sieni-sipuli-maitotuote -efektiä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja. Ehkä juurikin sipulin ja kerman välttäminen on tehnyt sienistä tänä syksynä aika siedettäviä.

      Poista
  6. Oooh, kuulostaa ihanilta. Kuvakin on ruokahalua herättävä!

    VastaaPoista
  7. Nam,nam. Kunnon perinneruokaa,tuli muutes iha himmee nälkä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinneruoat on hyvin tehtyinä kyllä ihan parhaita.

      Poista
  8. Tuli vaan mieleen, että mitähän lajiketta tuo käärylekaali ihan oikeesti on. Ei se kai nyt pelkkää käärylekaalia voi olla. Puolen minuutin googletuksella en löytänyt vastausta.

    VastaaPoista
  9. Hyvä kysymys. En kyllä tarkemmin tiedä mikä lajike oikeasti on. Meidän lähikaupassa sitä on aina näihin aikoihin myynnissä käärylekaalin nimellä.

    VastaaPoista