torstai 14. elokuuta 2014

Fenkolisorbetti


Olen vähän huono käyttämään kehuvia ylisanoja, vaikka nyt jos koska olisi niiden paikka. Tämä fenkolisorbetti, kun oli ihan tosi, tosi, tosi hyvää. Niin kun ihan älyttömän hyvää. Siitäkin huolimatta, että siitä tuli aavistuksen liian makea. Käytin 90 grammaa sokeria, mutta 75 grammaa tähän määrään riittäisi varmasti.

Idea sorbettiin tuli, kun maistoimme omien fenkoleiden pehmeitä latvakasvuja. Omalla kasvimaalla nuo fenkolit kasvavat vähän eri näköisesti kun kaupan italialaiset: itse mukula on ohut hujoppi, latvassa on komeilee tuuheat lehdet ja kokonaispituutta kasvilla on yli puoli metriä. Mutta se maku! Aivan huumaava, puhdas ja raikas lakritsan ja aniksen maku. Oli melkein vaikea uskoa, että jokin kasvi voi maistua sellaiselta.

Käytin myös fenkolin juuren, jonka maku sellaisenaan toi läheisesti mieleen palsternakan. Täydellistä sorbettiainesta siis. Harmittavasti fenkolia ei taida saada ostettua kokonaisena juurineen, mutta jos saat käsiisi, niin tee tätä.200 g kokonainen fenkoli (juuri, mukula ja lehdet)
200 ml vettä
75 g sokeria
(sitruunamehua)

Laita kattilaan sokeri ja puolet vedestä. Kiehauta ja jäähdytä.

Puhdista fenkoli ja erityisesti sen juuri hyvin mullasta. Leikkaa koko fenkoli noin sokeripalan kokoisiksi paloiksi ja laita ne blenderiin lopun veden kanssa. Aja fenkoli sileäksi.

Paseeraa syntynyt fenkolismoothie hyvin siivilän läpi ja purista massasta kaikki neste pois. Jäljelle jää kuivaa kuitumasta massaa, jolle voit keksiä käyttöä. Itse en keksinyt.

Sekoita paseerattu fenkolineste ja sokeriliuos. Maistele ja lisää halutessasi tilkka sitrunamehua jos kaipaa happoa. Jäähdytä lähelle nollaa. Aja seos jäätelökoneessa ohjeen mukaan.

11 kommenttia:

 1. Oi, mitä herkkua!
  Fenkoli kaipaa paljon valoa kasvattaakseen sen bulbin sinne alaosaansa. Muutoin se alkaa venyä valoa kohti ja tekee vain niitä hujoppeja (tosin hyviä nekin). Tänä kesänä sain kokonaista 4 paksua fenkolia. Ja lukemattomia hujoppeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän ajattelin olevankin taurtalla: kurotus valoa kohti. Maku silti on aika toista kuin kaupan fenkoleissa.

   Poista
 2. No mutta, juuri tänään bloggasin kasvimaallamme kasvavista epäonnisista hujoppifenkoleista. Nyt tiedän, mitä niistä kannattaa pyöräyttää :)

  VastaaPoista
 3. Oi nam... tuo kuulostaa ihan mahtavalta herkulta. Lisäksi saisin itse syödä suurimman osan, kun mies ei voi sietää mitään anikseen viittaavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä ruokavamma sun miehellä! Muhun uppoaa ihan kaikki aniksinen. En tiedä onko se opittu jo lapsena monien sukulais- ja naapurintätien luona syödyistä punaisista ja valkoisista aniskarkeista. Vieläkö niitä jostain saisi...

   Poista
 4. Olen viimeisten vuosien aikana hitaasti omaksunut fenkolin,koska sitä käytetään täällä paljon. Tätä pitääkin kokeilla,kuulostaa ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kyllä hauska maistaa miltä fenkolit siellä maistuvat. Kasvatetaanko niitä teillä ihan lähistöllä?

   Poista
 5. Oi noi juuret <3...En ole ikinä tainnut nähdä saatika maistaa juuria. Olisi huippua, jos kasvikset myytäisiin aina juurinen ja lehtineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Esimerkiksi palsternakastakin pystyisi käyttää varren ja lehdet, muttei niitä mistään saa.

   Poista
 6. Todella mielenkiintoinen idea, tätä on ehkä pakko kokeilla joskus itsekin!

  VastaaPoista