maanantai 18. elokuuta 2014

Lohisashimi, retiisiä ja wasabimajoneesiaKun asuu maalla ja lähin sushiravintola on vartin matkan päässä, ei kovin usein tule hetken mielihalusta haettua take awayta. Raakaa kalaa saa onneksi myös lähikaupasta. Joskus ihan tuorettakin.

Vaikka en ole suurin sushin ystävä (oikeastaan olen oppinut pitämään siitä vasta viime vuosina, eli yli kymmenen vuotta myöhässä), on tuoreessa raa'assa kalassa jotain syvästi tyydyttävää. Puhdasta, raikasta ja aitoa. Toki graavatut kalat ovat omalla tavallaan myös hyviä, mutta jotenkin suolaus vie kalasta mennessään sen pyöreimmän pehmeyttä ja yksinkertaisuuden. Raakaa kalaa sellaisenaan on vaan toisinaan saatava. Ihan kuten tartaria.

Lohen alle viipaloin mandoliinilla seitin ohuita siivuja retiisistä ja dippausta varten sekoitin wasabimajoneesin (Hellman's käy hyvin, jos ei ole omia kanoja) ja tumman soosin soijasta, vaahterasiirapista ja valkosipulista.

7 kommenttia:

 1. Jep, raa'assa kalassa on vain se jokin.
  Just tehtiin jääkellarin lohta, ja siinä oli niin lempeä suola, ettei se tappanut sitä kalan pehmeyttä. Syötiinkin se melkein kertaistumalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sä, Ulla, sait kiinni siitä erosta, jota tuossa yritin kuvata.

   Poista
 2. Yksinkertaisuuden ihana ylistys!

  ....mutta sitä minä vaan, että oikeinko vartin päässä? I Wish.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joskus tosiaan vähän ongelma, että kuin yksinkertaisia juttuja viitsii julkaista. Tyyliin "söin kalaa sellaisenaan".

   Vartti juu, jos ajaa reippaasti. Siis yksityisautoillen eikä millään spåralla ;)

   Poista
 3. Raaka fisu ja tartar,voih. Kaikkien eroavaisuuksien keskellä meissä on myös paljon yhteistä.

  VastaaPoista
 4. Hvä maku sulla myös. Ja enemmän meissä varmaan on yhteistä kuin erottavaa.

  VastaaPoista
 5. Yhdyn Nannan kommentiin. Ihana yksinkertaisuuden ylistys!
  Ymmärrän toki sinunkin mietteesi, itse pohdin usein samaa - kuinka paljon raaka-ainetta pitää työstää, että siitä tulee resepti tai, että siitä voi tehdä blogijulkaisun. Ja ethän sä tässä ole syönyt kalaa vaan sellaisenaan, kylkeen tarjoat ihania makuyhdistelmiä. Kiitos vinkistä siis!
  Miten ohkaisiksi/paksuiksi muuten leikkaat sashimin?

  VastaaPoista