keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Dim sum, potstickers, dumplings tai pelmeenit



Syksyllä 1999 istuin legendaarisessa töölöläisravintola Motissa ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Siis viimeistä, jos ravintolaa ei joskus tulevaisuudessa avata kolmatta kertaa. Jostakin syystä pässinkiveksiä ei tuona iltana ollut saatavilla, joten lautaselle valikoitui lammaspelmeenit. Illasta ei ole juurikaan tarkkoja muistikuvia (ja ehkä hyvä niin), mutta nuo pelmeenit ovat jääneet lähtemättömästi mieleen.

Erilaisia täytettyjä ja kypsennettyjä taikinanyyttejä löytyy useiden maiden ruokakuvastosta. Erityisesti katsottaessa itään päin. En edes yritä arvailla mitkä ovat otsikon ruokien väliset tarkat määritelmät ja erot. Samaan listaan voisi lisätä tietysti vielä tortelliinit.
Tällä ohjeella ei ole tarkkaa kotia (paitsi omani) eikä sillä ole paljoa tekemistä Motti ravintolan lammaspelmeenien kanssa. Paitsi pienimmät yhteiset nimittäjät: taikina ja lammas.



200 g vehnäjauhoja
vettä
3 merguez-makkaraa (200g)
1 iso keltasipuli hienoksi leikattuna
100 g katkarapuja vedessä
kasviöljyä
5 dl kanalientä
2 rkl kalakastiketta
1 vihreä ja punainen chili
silolehtipersiljaa
kevätsipulia

Laita jauhot monitoimikoneen kulhoon, Lisää vähitellen vettä ja ja vaivaa taikina tasaisen kimmoisaksi ja sileäksi.

Purista makkaroiden liha pois suolesta ja paista sipulin kanssa pannulla melkein kypsäksi. Anna jäähtyä ja lisää hienoksi silputtu katkarapu ja osa persiljasta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

Kauli taikina ohuiksi levyiksi. Tämä käy luonnollisesti helpommin pastakoneella, mutta onnistunee kaulimellakin.

Painele muotilla tai mukilla taikinasta pyöreitä lättyjä. Noin kahdeksan sentin halkaisija on hyvä. Lusikoi täytettä keskelle, kastele reuna ja painele nyytit kiinni.

Paista pannulla kasviöljyssä molemmin puolin jotta pinta saa väriä. Kaada pannulle kuuma kanalemi ja kalakastike jaa anna kiehahtaa. Tarkista suola. Lisää liemeen pilkotut chilit, kevätsipuli ja loput persiljat.

10 kommenttia:

  1. Hienot nyytit;rakkaalla lapsella on monta nimeä;D Minulla on Motista hiukan haalistuneita muistoja,sillä isäni otti minut sinne mukaansa muutaman kerran pienenä,

    VastaaPoista
  2. Hauskaa, että jok muukin muistaa Motin. Edes haaleasti. Ravintola kun oli ilmeiseti klassikkopaikka aikanaan.

    VastaaPoista
  3. Nyssykät on parhaita. Kaikista ilmansuunnista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on. Tuntuvat vaan aina työläämmiltä kuin ovat. Nämä tuli pöytään kolmessa vartissa (tavallisuudesta poiketen otin aikaa...)

      Poista
  4. Näyttävät ja kuulostavat hyviltä! Täytyy tilata näitä kotona.

    VastaaPoista
  5. Hei, upea blogi kuvineen, kaikkineensa.
    Tervetuloa tsekkaamaan minun puolelleni.
    www.scarletswalk.com

    Ruokaterkuin
    Scarlet

    VastaaPoista
  6. Tehtiin ja hyviä olivat, tosin mergueziksi valittiin Helsingin makkaratehtaan merguez, joka maistui makkaralta. Siis sellaiselta perinteiseltä, johon on jauhettu myös niitä ei-ihan-niin-makoisia osia.
    Taikina toimi yllättävän hyvin, joten tätä tehdään uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän aina vähän kurja, jos makkara maistuu makkaralta. Tiedän mitä tarjoitat ;)

      Poista
  7. Nyt ollaan herkullisen kattilan äärellä! Slurps, tätä haluan syödä just nyt. Dumplingseja tuli kulutettu paljon Torontossa asuessa Chinatownissa, ja potstickerien erilaisia ohjeita on kertynyt reseptikokokoelmaa - nyt vaan pitää kokeilla niiden tekemistä! Tämä täyte kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla! Täyte toimi kyllä yllättävän hyvin. Olisi jotenkin tehnyt mieli korvata lammas jauhetulla possulla, mutta kun ei meillä sitä syödä...

      Poista