keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Ratatouille goes Middle East

Katselin jokin päivä sitten netistä ratatouillen ohjeita. Arvatenkin ohjeita löytyi kasapäin. Kaikki olivat hiukan erilaisia, eikä mitään tietoa siitä, mikä olisi SE aito ja oikea. Lopulta päätin hylätä kaikki ja soveltaa oman ohjeen päästä. Taas siis kävi niin, että alkuperäisestä ohjeesta jäi jäljelle vain idea.

Useissa lukemissani ohjeissa kasvikset kypsennettiin padassa tai padoissa liedellä. Joissain nimittäin kukin aines haudutettiin erikseen ja yhdistettiin vasta lopuksi yhteen. Päätin kuitenkin laittaa kaikki raaka-aineeni samalle pannulle paahtumaan. Kasvikset saivat olla yllättävän kauan kuumassa uunissa ennen kuin ne alkoivat ruskistumaan ja karamellisoitumaan. Kuten yleensäkin, paahtaminen syvensi kasvisten makua ja toi hyvin esiin luontaista makeutta.

Söimme ratatouillen pääruokana ilman lisukkeita. Ruoka oli niin täyttävää ja maukasta, ettei lihaa osannut kaivata lainkaan. Ruokaan olisi sopinut mausteeksi hyvin myös jeera. Loppuvaiheessa tomaattikastikkeen kanssa olisi voinut lisätä myös kypsiä kikherneitä, jotka olisivat vieneet ruokaa vielä vähän enemmän lähi-idän makuja kohti.

kesäkurpitsa
munakoiso
3-4 perunaa
pari porkkanaa
pari sipulia
pari valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1/2 tl maustepippuria jauhettuna
1 tl korianterin siemeniä kokonaisina
1 tl fenkolin siemeniä kokonaisina
1,5 dl tomaattikastiketta
silolehtipersiljaa

Pilko kaikki kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi ja laita kesäkurpitsaa lukuunottamatta suureen kulhoon. Lisää kunnon loraus oliiviöljyä, korianterin ja fenkolin siemenet sekä maustepippuri. Sekoita ainekset hyvin ja kumoa paistovuokaan. Kasvisten tulisi olla väljästi yhdessä kerroksessa. Muuten ne höyrystyvät muusiksi ennemmin kuin paahtuvat rapsakoiksi.

Paahda kasviksia 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia välillä käännellen. Lisää vuokaan kesäkurpitsat ja jatka paahtamista vielä parikymmentä minuuttia.

Lämmitä tomaattikastike kiehuvaksi. Ohenna kastiketta tarvittaessa vedellä tai punaviinillä, jotta koostumus on kivan juokevaa. Sekoita tomaattikastike kasviksiin ja nypi päälle silolehtipersiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti