torstai 2. syyskuuta 2010

Muikkuja viininlehdessä

Puutarhamme silmäterä, viinirypäle Zilga, piti tänä kesänä välivuotta ja tuotti lähinnä vain lehtiä. Aikaisempina kesinä olemme saaneet kerätä rypäleitä litrakaupalla ja keittäneet lopuista yleensä mehua. Nyt, kun rypäleitä ei oikein tullut, piti keksi käyttöä lehdille.Löysin yksinkertaisen ohjeen, joissa grillattiin makrilleja viininlehteen käärittynä. Makrillia en halunnut käyttää, koska hyvää kalaa saa lähempääkin. Korvikkeeksi keksin muikut, joiden ajattelin olevan käyttötarkoitukseen juuri sopivan kokoisia.

Napsin pihalta suurimpia viininlehtiä ja ryöppäsin ne nopeasti kiehuvassa vedessä. Muikut saivat suolaantua jääkaapissa pari tuntia ennen kuin käärin ne pehmentyneisiin lehtiin. Grillasin kalakääröt nopeasti kuumassa grillissä molemmin puolin.

Ohjeen mukaan lehdetkin olisivat syötäviä, kunhan eivät olisi liian palaneita. Minulla lehdet grillaantuivat ihan paperisiksi, joten ne jäivät syömättä kokonaan. Hiukan miedompi lämpö tai toinen kerros lehteä olisi auttanut asiassa. Muikut sen sijaan pysyivät lehden sisässä mehukkaina ja hyvin kasassa.

Syöminen oli vähän piipertämistä, koska kalat oli pakko syödä käsin. Varsinkin, jos ei halunnut syödä kaikkia ruotoja, meni perkaamiseen enemmän energiaa kuin ruoasta sitä sai. Vaimoni heittikin vertauksen rapujen syömiseen, "jota ei kannata harrastaa nälkäisenä".

Kalojen seuraksi paistoin pannulla pikaisesti härkäpapuja, pancettaa, varsiselleriä ja valkosipulia. Korianterilla kruunattuna lisuke toimi muikkujen kanssa hienosti.

3 kommenttia:

 1. Hauska idea! Mun mielestä tuollainen "katsotaan, mitä puutarhasta irtoaa" -ruuanlaitto on ihan parhautta.

  VastaaPoista
 2. Harmi, että viinilehdet paperistuivat :( Viinilehtien käyttötarkoituksia olen nimittäin miettinyt minäkin. Zilga tuottaa niitä minun mielestä ihan liikaa. Mietintämyssyssä on viinilehtikääryleiden kotiversiot ilman että lehdet kärtsäävät. Ideoita? Ehkä höyrykypsennys voisi toimia?

  VastaaPoista
 3. Ulla: onhan se parasta aina hetken aikaa vuodesta...

  Hannele: Kyllä mä uskon, että lehtikääreitä voisi grillatakin kunhan ei liian kuumassa. Ajattelinkin vielä kokeilla pistää fetaa lehden sisään ja grillata. Uunissa on varmaan kanssa ihan turvallista tehdä.

  Sittenhän niitä voisi ehkä myös säilöä etikkaliemeen ja käyttää myöhemmin.

  VastaaPoista