sunnuntai 12. elokuuta 2012

Tähänastisen kesän paras jäätelö


Alkukesästä hankkimamme jäätelökone on tähän mennessä vääntänyt meille vajaat kymmenkunta erilaista jäätelöä. Mukaan on mahtunut monia ihan kivoja, pari kelvotonta ja yksi huippu.

Suurin pettymys oli lasten kovasti toivoma mansikkajäätelö. Tuoreista mansikoista ja mansikkasoseesta tehty jäätelö ei yllättäen ollutkaan vaaleanpunaista vaan tylsän punertavan harmaata. Eikä se myöskään maistunut makealta mansikalta vaan pelkästään happamalta. Asiaa ei pelastanut edes se, että toinen tytöistä maustoi jäätelöä tiputtamalla pyörivään jäätelömassaan punasipulin kuoria.

Sen sijaan viimeisimpänä tekemäni vaahterasiirappi-rusina-pekaanipähkinäjäätelö oli aivan loistava. Ja kaiken lisäksi ihan omasta päästä keksityllä ohjeella. Hämmästyttävästi makeuskin meni ekalla kerralla ihan kohdilleen.

Muutaman asian olen jäätelönteosta tällä kokemuksella oppinut. Puolet kermaa ja puolet maitoa, niin hyvä tulee. Joissakin ohjeissa jäätelöä tehdään pelkkään kermaan, mutta nämä ovat olleet hirvittävän raskaita syödä. Pelkästä maidosta taas ei saa kuohkeaa vaan hileistä jäätelöä. Toisissa ohjeissa on myös käytetty hurjan paljon munankeltuaisia. Esimerkiksi kuusi keltuaista kuuteen desiin kermaa/maitoa. Tuolla suhteella jäätelössä oikeasti maistuu kananmuna.


3 dl kuohukermaa

4 dl sinistä maitoa
140 g vaahterasiirappia

3 munankeltuaista
60 g rusinoita

60 g pekaanipähkinöitä

Yhdistä kattilassa kerma, maito ja vaahterasiirappi. Kuumenna höyryäväksi, mutta älä keitä.

Vatkaa monitoimikoneessa keltuaiset vaahdoksi. Lusikoi vähän kerrallaan kuumaa kermamaitoa keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Varo, etteivät keltuaiset juoksetu. Kaada loputkin kermamaidosta ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna seosta varovasti kattilassa, kunnes se pulpahtaa kerran. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.

Leikkaa rusinat ja murskaa pähkinät pieniksi.

Aja seos jäätelökoneessa kuohkeaksi ja lisää rusinat ja pähkinät parin minuutin pyörimisen jälkeen.

9 kommenttia:

  1. Itse tehty jätski ja sorbetti ovat kyllä hyviä. Meillä tehdään yleensä vaniljajätskiä tai marjasorbettia. Pelkkää maitoa sisältävissä ohjeissa (esim. italialaisissa) on kai oletuksena täysmaito, joten kevytmaitoa käyttäessä pieni kermalisä on paikallaan. Nythän kaupasta saa luomutäysmaitoakin mutta ei ole vielä tullut kokeiltua, toimiiko se yksinään jätskissä.

    VastaaPoista
  2. Tää ei nyt yhtään helpota mun jäätelökonehimoa :)

    VastaaPoista
  3. Aika harvoin tulee tehtyä, kun minun kone ei varsinkaan kesällä jaksa jäädyttää jäätelöä ilman kommervenkkejä (Philips kylmävaraajilla vuorattuun kylmälaukkuun).
    Turkkilaiseen 10% jogurttiin tuli ihan älyttömän hyvä mansikkajäätelö, pienellä sokerilisällä.

    VastaaPoista
  4. Ihan mielettömän herkullisen kuuloinen jäätelö, tätä on pakko surauttaa omalla koneella kotona :)

    VastaaPoista
  5. Minkä merkkistä vaahterasiirappia käytit?

    VastaaPoista
  6. Tykkään tuosta "tähänastisen kesän" ilmaisusta. En suostu vielä alistumaan tyhmään loppukesään:)

    VastaaPoista
  7. Luimupupu: kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla joku italialaistyyppinen resepti punaiseen maitoon.

    Nelle: hanki se vaan! Eipä tarvitse enää koskaan ostaa jäätelöä kaupasta. Me hankittiin yleiskoneen lisälaitteeksi se jäätelökulho-osa, joten ei vie NIIN kamalasti säilytystilaa. Liikaa silti...

    Heleen: kieltämättä aika hauska kommervenkki :) Turkkilaista jugurttia täytyykin ehdottomasti myös kokeilla jäätelöön, kun se toimii yleensä ihan kaikessa.

    Annemi: Kiitos! Olisi kiva kuulla/lukea tykkäsitkö vai oliko vaan meidän makuun.

    Ulla: ihan Pirkkaa käytin.

    Hannele: tietenkään ei alistuta! Intiaanikesä on ihan kulman takana ja kestää uskoakseni kuutisen viikkoa.

    VastaaPoista
  8. Enää kolme kokonaista kuukautta jouluun ja kolmesataa päivää seuraavaan kesälomaan. Mutta jäätelö oli kyllä taivaallista!

    VastaaPoista
  9. Akvamarin: Nyt lopetetaan tuollainen reaalipessimismi! Kyllä mä sulle vielä aikanani glögi- ja joulupiparijäätelöä teen.

    VastaaPoista