sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Vihreä talvipasta




Nautin viikolla Moko Markeissa lounaaksi superhyvän tomaatti-kasvispastan, jota syödessä tuli mieleen, että voihan talvellakin syödä kevyesti. Että ei aina tarvitse tehdä lihapatoja, vaikka ne hyviä ovatkin.

Tuosta intoutuneena tuli kotona tehtyä ihan erilainen, mutta myös hyvin onnistunut ruoka. Vähän mauttomat talvitomaatit heräsi ihan erilailla henkiin pannulla öljyssä paistettuna. Mukaan olisi voinut pistää myös timjamia tai vähän rosmariinia. Stokkalta löysin "artisokanlehtipastaa", jossa oli raaka-aineena myös artisokkaa. Enpä voi väittää artisokan siinä juuri maistuneen, mutta siitä huolimatta kiva pasta. Hyvä rakenne ja suuhun sopiva muoto.

nippu basilikaa
nippu silolehtipersiljaa
50 g pinjansiemeniä
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunamehua
0,5-1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa

250 g kirsikkatomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa

250 g pastaa
parmesaania

Revi basilika ja persilja huhmareeseen ja murskaa pinjansiementen kanssa hienoksi. Lisää raastettu sitruunan kuori ja mehu. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja pieneksi pilkottu valkosipuli ja duunaa pestoksi. Mausta lopuksi suolalla.

Laita pasta kiehumaan.

Pese tomaatit ja leikkaa kahtia. Kuumenna pannulla öljy ja lisää kuumaan öljyyn suola ja sokeri. Aseta tomaatit öljyyn leikkauspinta alaspäin ja anna paistua kovalla lämmöllä 5-7 minuuttia kunnes tomaatit saavat väriä.

Yhdistä kulhossa pasta, kastike ja tomaatit liemineen ja vuole päälle parmesaania.

11 kommenttia:

  1. Aah, pasta makuuni! Valkosipuli, check. Kirsikkatomaatti, check. Persilja, check. Noilla kolmella saa aina hyvää aikaiseksi :)
    Ja totta tosiaan, kirsikka- ja miniluumutomaatteja voi syödä talvisinkin noin kun pannulla vähän herättelee niiden makuja. Kiitos tästä muistutuksesta!

    VastaaPoista
  2. Minullekin maistuisi tuo:) Ja tuo tomaattikuva on niin nätti!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköistä - ja meilläkin syödään tomaatteja tähän vuodenaikaan pääasiassa joko uunissa tai pannulla kuumennettuna ja yrteillä ja öljyllä höystettynä. Nousevat ihan eri sfääreihin :-)

    VastaaPoista
  4. Tätä syödään meillä ensi viikolla. Juuri sopivasti kaapista löytyy vähän nahistuneita kirsikkatomaattejakin.
    Herättelen tomaatteja usein paahtamalla niitä uunissa ja niistä tulee oikein talveen sopivia.

    VastaaPoista
  5. Juu tomaatit maistuu tähän aikaan vuodesta ihan omenalta tai sitten ei edes siltä. Paahtaminen tai paistaminen tekee vähän saman kuin leivänpaahdin tekee kuivahtaneelle leivälle eli herättää henkiin.

    VastaaPoista
  6. Tosi herkullisen kuuloinen pasta! Ja tosiaan, kun muistaisi, ettei talvella ole mikään pakko turruttaa itseään raskaalla ruoalla, vaan kevyempi voisi auttaa jaksaamaan pimeydessä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Itsellekin oli vähän ahaa-elämys, että eihän sitä ole pakko haudutettua lihanpataa joka sunnuntai syödä, vaikka talvi onkin.

      Poista
  7. Herkullinen pasta ja tähän aikaan tomaatit on kyllä parasta käyttää uunin kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enää reilut puoli vuotta niin saa tuoretta vihannesta!

      Poista
  8. Jasu, tein tätä eilen. Pyöräytin mukaan myös paahtopaistin jämät, mutta olin muuten täysin uskollinen reseptillesi. Loistopasta, kiilasi heti meidän perheen suosikkien joukkoon. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  9. Mahtava kuulla, että teidänkin perhe tykkäsi tästä!

    VastaaPoista