maanantai 10. kesäkuuta 2013

Lammaspullia ja kvitteniä


Omaa satoa odotellessa ostin Lontoosta yhden tuoreen kvittenin. Raakana maistettuna ensimmäinen mielleyhtymä oli sitruunaomena. Ei siis hapan omena sellaisenaan vaan omenan ja sitruunan maut yhdessä. Koostumukseltaan kvitten oli varsin kova ja ohjeissa yleisesti käsketäänkin kypsentämään se läpikotaisin. Sellaisenaan omenan tapaan syötäväksi hedelmästä ei siis ole.

Valmistin kvittenin lampaan kanssa Ottolenghin Jerusalem kirjan ohjetta mukaillen. Suomalaisten kauppojen tarjonasta kvitteniä hyvin harvoin löytää, mutta helpoiten sen voisi korvata omenapäärynällä eli nashilla tai päärynällä ja sitruunalla.



500g lampaanjauhelihaa
2 tl suolaa
2 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kuivatua chiliä
1 tl maustepippuria
2 valkosipulinkynttä
2 viipaletta kuivaa vaaleaa leipää
1/2 sipuli
1/2 puntti tuoretta korianteria varsineen
1 muna

1 kvitten (ison nyrkin kokoinen)
1/2 sipuli
1/2 l kanalientä
laakerinlehtiä
1 dl couscousia
tuoretta rakuunaa

Murskaa huhmareessa suola, fenkolinsiemen, chili, maustepippuri, valkosipuli ja leipä. Sekoita kulhossa jauheliha ja mausteet sekä pieneksi pilkottu sipuli, korianteri ja muna. Anna massan tasaantua jääkapissa puolisen tuntia.

Kuori kvittenit ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Muotoile massasta pullat ja ruskista kasarissa oliiviöljyssä kauttaaltaan. Lisää kvittenit, sipulit ja laakerinlehdet sekä kanaliemi. Hauduta kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes kvittenit  ovat pehmeitä. Lisää couscous aivan lopuksi ja anna kypsyä minuutti kannen alla. Viimeistele tuoreella rakuunalla.


3 kommenttia:

  1. Erittäin mielenkiintoisen kuuloinen resepti! Pullataikinan mausteetkin kuulostavat just hyviltä, nappaan tästä kyllä inspiraatiota. :-)

    VastaaPoista
  2. noitten kvitteninen saaminen täällä suomessa on kyllä huono...eikä aina muista niitä ottaa mukaan tai pyytää tuomaan ulkomailta...oks kenelläkään mitään ideoita mistä niitä saisi jollei itse niitä voi parvekkeella kasvattaa??

    VastaaPoista
  3. Kivistön Mari mainitsi joskus löytäneensä kvitteniä Käpylän Mustasta Pekasta. Itse en ole Suomessa ikinä törmännyt kvitteniin kaupassa.

    VastaaPoista