keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Paahdettu lihaliemi tähteistä

Jostain syystä olen aina ajatellut, että lihaliemi kuuluu keittää raaoista luista. Näin voi ollakin, mutta Canteen - Great British Food -kirjassa neuvottiin käyttämään paistin luu lihaliemeen. Samassa ohjeessa oli vinkki pakastaa lientä varten vihannesten ja juuresten kuoret ja kannat sun muut, joita ei käytä ruoanvalmistukseen ja jotka päätyvät yleensä roskiin.



Vaikken ole puritaani siinä mielessä, että kaikki olisi aina tehtävä alusta asti itse, on liemen keittämisessä kaksi ehdottoman hyvää puolta. Ensinnäkin siinä pystyy hyödyntämään raaka-aineet ihan viimeiseen asti. Toiseksi voi olla varma, mitä aineita liemeen on käytetty.

Omaa lientäni varten olin kerännyt pakkaseen perunan- ja sellerinkuoria, kannat ja uloimmat kerrokset sipuleista ja fenkolista sekä pätkän purjoa. Paahdoin kasviksia isossa vuoassa joululampaan ja arabilampaan luiden kanssa.

Kun kasvikset alkoivat saada väriä, kumosin kaikki kattilaan, laitoin sekaan pari kokonaista mustapippuria, laakerinlehden ja vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyivät.

Keitin lientä reilun tunnin ja siivilöin pakasterasioihion. Liemen jäähdyttyä (ulkona hangessa) kaavin kovettuneen rasvan päältä pois.

12 kommenttia:

  1. Keittelin juurikin kananrangasta ja perkeistä kanaliemen. En ollut hokannut jemmata vihannespuolta pakastimeen niin menin sillä mitä kaapistä löytyi. Loistava idea tuo pakastus!

    Tein lientä myös savulampaan luista, lojuu pakkasessa vielä, en ole kokeillut.

    Pitäis varmaan useammin reipastua itse keittelemään, usein vaan laiskuuttan ostaa kaupasta valmista.

    VastaaPoista
  2. Minä olen vannoutunut painekattilan kehuja :) Se nopeuttaa reilusti keittoaikaa ja liemi on mitä maukkainta! Pitäisikin aktivoitua säästämään kuorintarippeitä. Tulee jotenkin hieno ja hyvä olo,kun pystyy ja osaa hyödyntää kaikkea!! Mutta - ei sitä tietty aina jaksa tai ehdi...
    Terv. TiV

    VastaaPoista
  3. Tusla: liemikuutio on kieltämättä käytettävyytensä puolesta aika hieno keksintö. Säilyy pitkään ja vie vähän tilaa toisin kuin omat liemet, joita pitää pakastaa ja sitten sulattaa uudestaan ennen käyttöä.

    TiV: mulle painekattila on kerrassaan outo väline. Mihin kaikkeen sitä oikein voi käyttää?

    VastaaPoista
  4. Painekattila on niin mahtava. Maut tulevat syviksi ja laajoiksi. Ainesten oma maku on niin vahva, että ei paljon muita mausteita kaipaa. Minulla oli painekattilasta kovin vanhanaikainen käsitys, nykyajan systeemi on kätevä ja turvallinen. Keittoaika lyhenee huimasti ja energiaa säästyy, kun homma hoituu minimilämmöllä. Olen hurahtanut pahasti ja koko ajan löytyy lisää käyttötapoja.
    Perinteisin meillä on hernekeitto. Tavallisessa kattilassa hyvin muhineen paksun keiton valmistumiseen menee 2-3tuntia, painekattilassa 40-60min. Laitan herneet ja jäisen savupotkan ja se on siinä.
    Kaikkien papujen ja jyvien keittoaika lyhenee huimasti, esim kokonainen esikeittämätön ohra valmistuu noin 16-18minuutissa.
    Täysjyväriisi,norm kattilassa noin 50 min, painekattilassa 15min. Perunoitten keitto ajatustakin nopeammin..

    Kokonainen kana/broisku kypsyy noin puolessa tunnissa, samalla saat hyvän kanaliemen. Pintaan voi ottaa grillissä vielä rusketusta.

    Liha/riistaosasto on sitten ihan oma paratiisinsa! Maku on jotain aivan mahtavaa ja liha tulee ihanan mureaksi, haarukalla pilkottavaksi. Maukas osso bucco valmistuu alta puolen tunnin! Burgundinpata, kyljykset, palapaisti, karjalanpaisti, kassler, kaalipata, ym ym ym, NAM!

    Keitoista tulee tosi aromikkaita, vihanneskeiton makukin on jotain uskomatonta. Hirvikeitto valmistuu tosi helposti.

    Sitten yksi mikä hämmästytti minut todella oli risotto! 6-10 min ja kaiken voi laittaa kattilaan kerralla. Ja maku..!

    Spagettikastiketta olen tehnyt jauhelihasta (kaikki kattilaan ja 7min) sekä italialaiseen ragu-tyyliin lihasta (kaikki kattilaan ja noin 20min).

    Liha-, kana-, kala- ja kasvisliemet valmistuvat kätevästi. Ketsuppiakin olen keitellyt ja omenasosetta pakkaseen.

    Joku on tehnyt juustokakunkin painekattilassa! Tuonne jälkkäripuolelle en ole vielä eksynyt.

    Mutta kuten huomaat, mahdollisuudet ovat rajattomat!! Jos kiinnostuit, tässä muutama vinkki hyvästä kirjasta: Mat med tryck, Anna Skippers / Miss Vickie´s big book of pressure cooker recipes, Vickie Smith / Lorna Sass on tehnyt useita painekattilallisia kirjoja ja ne ovat kaikki tosi hyviä.
    Blogeja: http://pressurecookingwithlornasass.wordpress.com/
    http://www.tryckkokning.se/
    http://www.hippressurecooking.com/
    http://missvickie.blogspot.com/

    Kuten huomaat, suomeksi/Suomesta ei oikein tahdo löytyä kirjallisuutta, vaikka mielestäni ennen vanhaan painekattila kuului melkein joka torppaan!

    OpaMuurikka on pitänyt oivan tuotteensa ihan liian pimennossa. Heidän sivuiltaan löytyy muutama resepti.

    Kannattaa kokeilla!!! Suosittelen lämpimästi!!

    VastaaPoista
  5. TiV: Kiitos kokemuksistasi ja linkeistä. Olet selvästi vakuuttunut painekattilan hyödyistä ;)
    Kirjoituksesi luettuani tiedän painekattilasta moninkertaisesti enemmän kuin ennen. Täytynee tutkia asiaa vielä syvemmin.

    VastaaPoista
  6. Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization?
    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.

    If you know of any please share. Cheers!

    My webpage asics gel noosa tri 7 women

    VastaaPoista
  7. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful,
    as well as the content!http://stiegel.biz/modules.
    php?name=Your_Account&op=userinfo&username=LacycFullerhttp://szexbook.
    hu/link/10471

    Here is my webpage - football kit numbers

    VastaaPoista
  8. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit
    and sources back to your site? My blog site is in the very same area of interest as yours and
    my users would truly benefit from some of the information you provide here.
    Please let me know if this ok with you. Cheers!
    http://www.mylal.com/link/17526 http://khutba.
    org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=MirellahWheeler

    my blog: agen bola jakarta

    VastaaPoista
  9. It's an remarkable article in support of all the web viewers; they will get advantage from it I am sure.

    my weblog ... silver stainless steel

    VastaaPoista
  10. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site,
    how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

    My web-site: steel bracelets dragon age

    VastaaPoista
  11. Hi there! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask.
    Does managing a well-established blog like yours
    take a large amount of work? I am brand new to running a blog but I do write in my
    journal everyday. I'd like to start a blog so I can share my own experience and views online. Please let me know if you have any recommendations or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!This can be a complete source of http://socialbizconnect.com/index.php?do=/blog/20854/properly-introducing-strategies-intended-for-401k-contribution-limits-2013/ which provide info on site

    my web page: 401k limits and ira limits
    my web page - 401k contribution limits joint

    VastaaPoista
  12. Youг оwn artіcle offers established usеful
    to me peгsonallу. Ӏt’s quite eԁuсatіonal аnd you're certainly quite knowledgeable of this type. You possess opened up my personal eyes for you to varying thoughts about this kind of subject using intriquing, notable and sound content.
    Look at my weblog : Valium Online

    VastaaPoista