tiistai 22. joulukuuta 2009

Munakoisolasagne

Yksi ehdottomia lapsuuden lempiruokiani oli lasagne. Ruoka vei kielen jo ensimmäisellä kerralla joskus 80-luvun loppupuoliskolla. Me lapset olisimme syöneet sitä helposti vaikka joka toinen päivä, mutta valitettavasti lasagnea tehtiin huomattavasti harvemmin.

Joskus muistan äitini perustelleen tätä sillä, että se oli varsin työläs tehdä. En tiedä kuinka oikea vastaus tämä oli, mutta näin jälkikäteen ajateltuna on ollut ihan hyvä, ettei lapsena saanut syödä pelkkiä herkkuruokia. Tästä samasta yritän nyt itse pitää kiinni omassa perheessäni.

Aikuisena olen tehnyt lasagnea säännöllisesti, mutta aina lähes samalla ohjeella. Nyt ensi kertaa kokeilin jotain uutta. Idean keksin Anna ja Fanny Bergenströmin kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia, jonka ohjeessa käytettiin munakoisoa lihan tilalla. Tuossa ohjeessa myös valkokastike korvattiin mozzarellaviipaleilla ja punaisella maidolla, mutta itse käytin perinteistä valkokastiketta. Lisäsin lasagneen myös pinjansiemeniä ja levyihin pestoa.

Vaikka blogeissa monesti onkin vaarana ylisanojen ryöstöviljely, niin tämä oli ihan käsittämättömän maukasta! Ruoka oli ylivoimaisesti parasta lasagnea mitä olen koskaan tehnyt ja ehkä parasta mitä olen missään syönyt. Mikään kevyt ruokahan tuo ei suinkaan ollut, joten lihaakaan ei osannut kaivata.

Ja vaikkei ruoka kovin vaikea ollut, niin myönnettävä on, että onhan siinä aika monta vaihetta.


Lasagnelevyt
200 g durum- tai vehnäjauhoja
pari pientä munaa
reilu rkl pestoa
tilkka oliiviöljyä

Valkokastike
pari kunnon nokaretta voita
pari rkl vehnäjauhoja
2-3 dl maitoa
parmesaania
muskottipähkinää
valkopippuria
suolaa

Tomaattikastike
vaikkapa tällä ohjeella

Lisäksi
iso munakoiso
pieni kourallinen pinjansiemeniä

Leikkaa munakoiso ohiksi siivuiksi ja levitä ne siivilään. Ripottele päälle reilusti suolaa ja itketä viipaleita reilut puolituntia. Kun munakoisosta irtoaa selvästi nestettä, pyyhi viipaleet nesteestä ja suolasta ja levitä uuninpellille. Paahda 200-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes ne saavat aavistuksen väriä.

Munakoisojen tekeytyessä siivilöi jauhot isoon kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa. Riko munat kuoppaan ja lisää pesto ja öljy. Sekoita aineksia jauhoihin haarukalla, kunnes muodostuu taikina. Vaivaa käsin 5-10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisa ja sileä. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan.

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot samalla koko ajan sekoittaen. Kun jauhot ovat hiukan ruskistuneet, lisää maito pienenä norona samalla sekoittaen. Mausta parmesaanilla, suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Voit lisätä maitoa tai juustoa, jotta saat sopivan paksun, mutta juoksevan koostumuksen.

Laita uunivuokaan kerroksittain tomaattikastiketta, lasagnelevyjä, munakoisoja, pinjan siemeniä ja valkokastiketta. Päällimmäiseksi kerroskseksi tulee valkokastiketta, jonka päälle voit raastaa vielä parmesaania. Paista 225 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia eli kunnes pinta näyttää hyvältä.

3 kommenttia:

  1. Oi oi! Lapsuus ja lasagne... Lisään tämän "to do"-listalleni, kunhan tästä vauva-arki tasoittuu ja alkaa taas ruuanlaitto kiinnostamaan. Nyt elellään eineksillä ja Juhan tekemillä sinänsä ravitsevilla perusruuilla. Ai niin, anoppi on tehnyt meille laatikoita niin tulee vähän joulun tuntua:) Makoisan joulun toivotukset näin netinkin välityksellä!

    Johanna

    VastaaPoista
  2. Ja toiset söi Knorrin kanakeittoa...

    Mä en ole koskaan lasagnesta välittänyt sen työläyden ja mauttomuuden takia, mutta kun sen tosiaan tekee ihan ite, ja välttää kaupan jauhelihaa, niin kyllä se sitten on hyvää.

    Tarviikin muuten kohta laittaa munakoisot esikasvatukseen ;-)

    VastaaPoista
  3. Kyllä tuo oli kaiken vaivan arvoinen, vaikkei sitä ihan arkena töiden jälkeen alkaisi tekemään.

    VastaaPoista