sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Ranskalainen sipulikeitto siiderillä

Joulukuun ruokahaasteena oli tehdä ruokaa käyttäen alkoholia. Edellytyksen tähän olivat aika hyvät, koska varsinkin valkoviiniä tulee lorauteltua melkein joka ruokaan. Valkkareista tarkemmin sanottuna Noilly Pratia, jolla on se hyvä ominaisuus, että se maistuu sellaisenaan juotuna varsin pahalta, joten se tosiaankin tulee käytettyä ruoanlaittoon.

Valkkari olisi kuitenkin ollut vähän liian itsestäänselvä aines tähän haasteeseen, joten päätin tehdä siiderillä maustetun sipulikeiton. Ohje ei ole suoraan mistään kirjasta, vaikka ainakin netistä näytti löytyvän useampiakin vastaavia ohjeita. Keitto onnistunee vaikka sen tekisi kaupasta ostetusta siideristä...


pari rkl voita
750 g sipulia

2 dl kuivaa siideriä
5 dl kanalientä (Puljonki)
laakerinlehti
timjamia
suolaa ja mustapippuria

maalaisleipää
muna
parmesaania
kokojyväsinappia

Kuori ja halkaise sipulit ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa. Laita sipulit kasariin ja anna niiden pehmetä. Lisää tilkka vettä ja aseta kansi päälle. Hauduta sipuleita, kunnes ne karamellisoituvat ja alkavat ruskistua. Tähän mennee puolesta tunnista tuntiin.

Valmistele tällä välin leivät. Riko muna kulhoon. Lisää joukkoon reilu ruokalusikallinen kokojyväsinappia ja reilusti vastaraastettua parmesaania. Levitä tahna leiville ja grillaa kuumassa uunissa vastuksen alla 5-7 minuuttia.

Kun sipulit kasarissa alkavat ruskistua, lisää joukkoon siideri, kanaliemi, laakerinlehti ja lehdet muutamasta timjaminoksasta. Kiehauta ja keitä hiljakseen kymmenisen minuuttia.

Kauho soppa kulhoon ja asettele leipä keiton päälle.

6 kommenttia:

  1. Ihana talvisoppa! Mullekin saa tätä joskus tehdä!
    Me haettiin eilen muovikassillinen highlanderia ja strutsia talvipäivien patoja varten. Makkaraakin vois joskus niistä kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Mä tilaisin sulta ensi kerralla jotain kivaa tuosta highlanderista.

    VastaaPoista
  3. Tämä sipulikeittoversio oli tosi raikas! Siinä ei ollut yhtään sellaista tunkkaista vivahdetta, joka sipulisopissa usein on. Ja lämpimät maalaisleivät siinä sivussa veivät kielen mennessään...

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen idea. Siideri toimii hyvin ruoanlaitossa.

    VastaaPoista
  5. Siideri toimii tosi hyvin varsinkin kanan ja vaalean kalan kanssa. Olen ihmetellytkin miksi sitä käytetään niin harvoissa ohjeissa.

    VastaaPoista
  6. Tama lahtee kylla testiin heti talla tai ensi viikolla. Ihanaa vaihtelua jouluruokien jalkeen ja lammitysta paukkupakkasiin!

    VastaaPoista