lauantai 20. maaliskuuta 2010

Pasta carbonara

Poikamiesviikonloppu antoi hyvän syyn tehdä pasta carbonaraa. Selityksenä sen verran, että puolisoni ei juurikaan piittaa porsaasta ja kaikkein vähiten pekonista.

Vaikka kyseessä on klassikkopasta ja olen syönyt sitä Italiassa useammankin kerran, parhaan carbonaran olen saanut Via-ravintolassa. Harmi, että Via lopetti jo vuosia sitten, sillä paikka oli mutkaton ravintola, johon liittyy monia hyviä ruokamuistoja.

Oikean carbonaran tekoon liittyy kaksi tärkeää pointtia: pastan on paras olla perinteistä spaghettia ja valmiin annoksen päälle kuuluu reilusti karkeaksi ruohittua mustapippuria.

Huomasin juuri, että Kurpitsamoska on valmistanut carbonaraa ilman lihaa. Tuo vegepekoni on kieltämättä aika kekseliäs vaihtoehto.


spaghettia
100 g pekonia

1 muna
1/2 dl kermaa
pieni kourallinen parmesaania
mustapippuria

Laita spaghetti kiehumaan. Kuutio pekoni, paista pannulla ja valuta ylimääräinen rasva pois. Vispaa muna, kerma ja parmesaani kulhossa sekaisin.

Valuta spaghetti ja kumoa pannulle pekonin joukkoon. Kaada mukaan munakermaseos ja kuumenna miedolla lämmöllä sekoittaen. Varo, ettei muna juoksetu!

Ruohi päälle reilusti mustapippuria.

6 kommenttia:

  1. ... Ja meillä V jaksaa joka kerta huomauttaa, jos carbonarassa on kermaa. Se ei alkuperäiseen carbonaraan kuulu, vaan on myöhempi lisäys :) Eli kokeilepa joskus pelkällä pancetalla ja keltuaisella... :)

    VastaaPoista
  2. ha haa. meinasin nillittää samasta kermasta, mutta nämä on toki makuasioita. me laitamme kyllä munat melkeinpä aina kokonaan tai sitten yksi kokonaan ja muut keltuaisena.

    minä taas suositan kokeilemaan ilmakuivattua sianposkea pekonin/pancetan tilalle - hullun hyvää!

    VastaaPoista
  3. Toiset tykkää kermaisesta pastasta, toiset ei. Luulen että V on saanut kermaisista pastoista yliannostuksen työruokaloissa - niissä usein laitetaan jotain kasviscremeä korjaamaan muun maun puutetta :)

    Täytyy kokeilla tuota sianposkea, jos semmoista jostain löytää - oletan että varmaan hallista ainakin... :)

    VastaaPoista
  4. no sieltäpä sieltä, Hakaniemen hallista. Roiniselta ainakin saa, heillä on kuulemma myös pippurireunaista ilmakuivattua possunposkea, mutta siitä emme ole vielä päässeet osallisiksi.

    VastaaPoista
  5. D'oh! Olen tehnyt cabonaran siis aina väärin. Ja mikä pahinta, luullut tehneeni oikein!

    Korjasin sentään tuohon ohjeeseen kerman määrän: ei puoli purkkia vaan puoli desiä.

    Tuo possunposki täytyy varmasti käydä tsekaamassa ja tehdä pasta siitä ilman kermaa. Wanhan kauppahallin Roslundilta saa muuten huiman hyvää suomalaista pekonia palana: kuivaa, kiinteää ja savuista eli ihan eri tavaraa kuin HK:n amerikanpekoni.

    VastaaPoista
  6. Roomassa (josta resepti on kotoisin) valmistetaan usein Rigatoni alla carbonara ( http://www.italianchef4you.com/Cucina/piatto_rigatoni%20alla%20carbonara.jpg )

    Alkuperàiseen ohjeeseen tulee guancialea eli possun poskea, joten jo pancettan saati perus-pekonin kàyttò on jo muutosta. ;)

    Ei paljon tàn helpommaksi mene:
    400g spaghettia/valitsemaasi pastaa
    200g guancialea tai pancettaa (tàssà tapauksessa pekonia)
    (1 valkosipulinkynsi)
    3 munaa (yksi kokonaan, kahdesta vaan keltuaiset)
    Pecorinoa (ja halutessa parmesaania)
    mustapippuria ja suolaa

    Paista paloiteltu pekoni rapeaksi (halutessa viipaloidun valkosipulin kanssa.) Keità pasta runsaassa (suolatussa) vedessà al denteksi.
    Helppo tapa vàlttàà kastikkeen (munien) hyytyminen on sekoittaa valmiiksi munat (/keltuaiset), pecorino-raaste ja mustapippuri keskenààn, lisàà seokseen vàhàn keitinvettà.
    Kun pasta valmis ja valutettu, sekoita joukkoon pekoni ja munaseos.
    Tarjoile ja pinnalle halutessa vielä pecorino-raastetta. Nam.

    VastaaPoista