Sain kunnian viettää unohtumattoman illan Sre:n järjestämässä blogimiitissä, johon oli kutsuttu tänä vuonna palkittujen ruokablogien tekijät. Vaikka osallistumisprosentti ei yltänyt ihan sataan, oli hienoa tavata tämän alan uusia kollegoja.
Aloitimme illan ravintola Sundmansin viinikellarissa, joka sijaitsee Kauppatorin kulmilla. Kuvasta päätellen tämän hetken sesonkiruoka myydään jossain muualla.
Paikalla oli myös tasavallan presidentin keittiömestari Sirkka-Liisa Ruottinen, joka kertoi ruoanvalmistuksesta ja tavoista linnan keittiöissä ja saleissa. Valitettavasti sen kuuluisan linnan boolin resepti jäi edelleen salaisuudeksi.

Onneksi ei tarvinnut pelkästään juoda kuohuvaa...
Siirryimme illallistamaan vastikään avattuun Chef & Sommelieriin. Kahdella sanalla ravintolaa voisi kuvata intiimiksi ja kodikkaaksi. Keittiömestari Sasu Laukkonen (chef) kertoi laveasti luomu-fine-dining -ravintolansa synnyttämisestä ja raaka-aineiden alkuperästä.
Illan aikana nautimme viiden ruokalajin menun, jonka lisäksi pöytään tuli ainakin saman verran erilaisia koemaistiaisia ja muita terveisiä keittiöstä. Päällimmäiseksi mieleeni jäivät lampaanmunuaistäytteiset lihapiirakat, joita on pakko saada uudestaan tai kokeilla itse.
Jokaisen hyvän ravintolan ja kotikeittiön perusraaka-aine isona...
...ja pienenä. Voin aluslautasena uuskonstailemattomasti rikkinäinen seinäkaakeli entisestä keittiöstä.
Lähi- ja luomulinja piti läpi aterian. Ruoka oli hyvässä mielessä yllätyksetöntä: raaka-aineet maistuivat niiltä itseltään, eikä niiden makuja peitetty mausteilla. Poikkeuksena vain appelsiinisellerilisuke, joka maistui ainoastaan ensimmäiseltä.
Juomapuoli ei ihan yltänyt ruoan tasolle. Emme nauttineet varsinaista viinimenuta, vaan joimme ruokien kanssa yhden valkkarin, punkun ja jälkkäriviinin. Tilanteeseen tosi sopiva ja vähemmän muodollinen setti on hyvä myös siksi, että tulee juotua vähemmän. Viinit itsessään olivat mielenkiintoisia, ja Johan Borgarilla (sommelier) riitti niistä anekdootteja kerrottavaksi. Tosin Douron laakson punkku ja väliruokana nautitut suomalaiset juustot saivat molemmat toistensa huonot puolet esiin.
Vaikkei kokonaisuus ihan ristiriidaton ollutkaan, Chef & Sommelier oli ja on erinomainen ravintola, jolle jo pelkästään luomuideologiansa takia toivoo menestystä.Uusintatsekkaus tulossa viimeistään tammikuussa.
Ilta oli hieno. Iso kiitos siitä sekä kutsujille että kanssablogaajille!