maanantai 23. marraskuuta 2009

Irlantilainen lammaspata

Löysin tähän ruokaa Maatilapuodista tuoretta karitsan niskaa. Ingemo kertoi lihan olevan Tammisaaresta ja vakuutti se olevan nimen omaan karitsaa eikä lammasta. Olihan sitä ostettava.

Olen valmistanut lammasta paljon ja monilla tavoilla. Se on lihoista kaikkein eniten käyttämäni. Silti tämä oli ensimmäinen kerta kun lihan kirjaimellisesti pystyi vetämään luusta irti. Oikeastaan se oli niin pehmeää, että se lähti luusta melkein ajatuksen voimalla.

Harmillista, että pala oli niin pieni, mutta toisaalta todella hyviä asioita riittää yleensä vähempikin.


voita
noin puoli kiloa lampaan niskaa
pari sipulia
pari porkkanaa
4 tai 5 perunaa
tuoretta rosmariinia
pari laakerinlehteä
reilu kourallinen ohrasuurimoita
suolaa ja mustapippuria
paprikajauhetta

Ruskista lammas voissa pannulla ja siirrä syrjään. Paista viipaloidut porkkanat ja sipulit samalla pannulla huuhtelematta sitä välillä, kunnes kasvikset saavat hiukan väriä, ja siirrä myös ne syrjään. Kaada pannulle lasillinen vettä, kiehauta ja kaavi paistossa juuttueet töhnät nesteeseen.

Levitä padan pohjalle kerros perunaviipaleita. Laita lampaanniska perunoiden päälle ja lisää loput perunaviipaleet, porkkana ja sipuli sekä ohrasuurimot sekaisin lampaan ympärille. Lisää pataan rosmariinit, laakerinlehdet, pannun paistoliemi sekä puoli litraa kiehuvaa vettä. Ripottele päälle vielä paprikajauhetta

Kypsennä pataa 175-asteisessa uunissa noin kaksi ja puoli tuntia tai kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

Ohrasuurimot imevät nestettä kypsyessään melkoisesti, joten kypsennyksen puolen välin jälkeen kannattaa seurailla tilannetta, jottei pata pääse kuivumaan.

2 kommenttia:

  1. meilläkin rakastetaan lammasruokia! karee on ehdoton grillattuna, mutta talvella tämäntyyppiset padat ovat loistavia. oma luottoreseptimme on kazakstanilainen lammaspata, joka yksinkertaisuudessaan on...mmmmmmm!

    VastaaPoista
  2. Kyllä lammas on kaikissa muodoissa erinomaista, niin fileenä kuin luullisenakin.

    Katsoin sun sivuilta tuon kazakstanilaisen lammaspadan ohjeen. Täytyy ehdottomasti kokeilla sitä.

    VastaaPoista