sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Yhdenlainen lammaskaali




Aivan mahtavaa, kun kaupoissa alkaa näkymään taas tuoreita vihanneksia ja kasviksia. Vaikka kaikki ovatkin joko Unkarista, Espanjasta, Italiasta tai jostain muusta epänaapurimaasta, on siinä silti pieni lupaus tulevasta. Ja uskoa tässä kaivataankin, kun omassa kasvimaassa näkyy toistaiseksi vain sipulinvarsia.

Kärryihin päätyi varhaiskaali ja sen seuraksi lampaan jauhelihaa ajatuksena tehdä jonkinlainen lammaskaali. Jonkinlainen tulikin. Jääkaapissa ei ollutkaan porkkanaa, joten sen tilalle tuli paprikaa. Kerma oli lähestymässä päiväystään, joten viskasin sen lihaliemen tilalle nesteeksi. Syntyi aivan kelpo ruoka. Ja ulkona kaikki muutenkin maistuu paremmalta.
Perinteisempi lammaskaaliohje löytyy täältä.


1 pieni, vajaan kilon varhaiskaali

1 suippopaprika
2 vartta kevätsipulia
400 g lampaan jauhelihaa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 dl kermaa

mustapippuria
maustepippuria kokonaisena
laakerinlehti
suolaa

Pilko keltasipuli ja valkosipulit reiluiksi paloiksi ja paista jauhelihan kanssa pannulla. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla

Halkaise kaali ja poista valkoiset kovat rankapalat. Leikkaa ja revi kaali reilun kokoisiksi paloiksi. Suikaloi paprika ja kevätsipulit ohuelti.

Yhdistä padassa lihat ja kasvikset sekä maustepippuri ja laakerinlehti. Jätä päällimäiseksi kerros kaalta ja lisää vielä ripaus suolaa.

Kaada pataan kerma ja hauduta 180 asteisessa uunissa reilu tunti. Tarkista puolessa välissä nesteen tilanne ja ota tarvittaessa kansi loppuajaksi pois.

4 kommenttia:

  1. Oi, tuleepa lapsuus mieleen tästä reseptistä :)

    VastaaPoista
  2. Jos ruokaa tuunaa kermalla ja sen syö ulkona on menestys taattu. Kotikokin kaksi kolmesta salaisuudesta :)

    VastaaPoista
  3. Täähän on vähän unkarilaista, sen unkarilaisen varhaiskaalin kunniaksi :)! Vaikuttaa muuten tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  4. Annemi: Toivottavasti muistot lapsuudesta olivat kivoja. Itsellä kaali ei ollut mikään lapsuudensuosikki.

    Hannele: Mikäs se kolmas sitten on?

    Anna: Hyvä huomio! Multa meni tuo paprika-unkari-yhteys ihan ohi.

    VastaaPoista