torstai 13. joulukuuta 2012

Riivitty lampaanniska, fattoush ja hummus


Pakkasessa köllineet kaksi lampaan niskaa päätyivät jokin aika sitten leivinuunin kautta pöytään. Yksinkertaisesti maustetut palat kypsyivät paistopussissa 18 tuntia. Alussa uunin lämpö oli 110 astetta ja lopussa 70.

Vaikka näkyvää rasvaa sai siivottua paloista ennen kypsennystä ja paljon rasvaa suli liemeen kypsennyksessä, oli liha siltikin melko rasvaista. Eli toisin sanoen maukasta. Mausteita sai annostella aika reilulla kädellä ja lisukkeissa oli hyvä olla kunnolla happoa. Siis sitruunaa ja sumakkia. Hyvällä tavalla lampaasta tuli mieleen oikea "katuruoka". Voisin kuvitella, että oikea kebab maistuu jossakin jotakuinkin tältä. Loput lihoista syötiinkin seuraavana päivänä pitaleipätaskuissa.

Lampaan seuraan tein yksinkertaisen fattoush-salaatin ja hummusta


2 kg lampaanniskaa
2 rkl mustapippuria
2 rkl suolaa
1 rkl jeeraa

2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl jauhettua chiliä

1 tl savustettua paprikaa
pieni nipputuoretta (marokon)minttua


Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla, laita paistopussiin ja pussi vuokaan. Paista miedossa 90-100 asteisessa uunissa yön yli. Tarkkaile kypsymistä ja jatka tarvittaessa. Paistoaika ei ole niin tunnin päälle.

Paahda kokonaisia mausteita kuivalla pannulla ja hienonna morttelisssa.

Riivi kypsä liha irti luista. Heitä luut ja mahdolliset muut huonot osat pois. Mausta lihat mausteseoksella ja mintulla.

Jäähdytä lampaan paistoliemi, kuori jähmettynyt rasva ja keksi liemelle muuta käyttöä. Vaikka keitto.

20 kommenttia:

  1. Huumaava kuva ja melkein liian hyvännäköinen ruoka. Kahdeksantoistatuntia leivinuunin pehmeässä lämmössä tietää taatusti hyvää lihaa. Tuli nälkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hannele! Pitkä ja pehmeä lämpö tekee tosiaan lihalle hyvää. Tietäähän sen jo saunastakin.

      Poista
  2. Tämä ei voi olla kuin hyvää! Pakko itsekkin kokeilla, valitettavasti niska on jo syöty pakkasesta jos en väärin muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Varmaan muutakin osaa voisi käyttää, mutta niskan rasvaisuus toimi tuossa kyllä hyvin.

      Poista
  3. Vau! Tuon on täytynyt olla herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se tosi hyvää, kun ei ole kasvissyöjä...

      Poista
  4. Voi nam! Olen syksyn aikana syönyt enemmän lammasta kuin koskaan ja possusta tehnytkin tälläistä riivittyä settiä, mutta en ole sitten lampaasta keksinyt. Näyttää niin hyvältä, että on hyppäsi (huolestuttavan pitkän) to cook -listani kärkeen! Lampaan seuraan sopii varmasti tosi hyvin tuollainen mausteseos. Lisäksi kuva on upea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tässä on sellainen "pulled pork" -meininki. Meillä kun ei oikein possua syödä, niin käytetään sitten lammasta. Jos valmistat, niin olisi kiva kuulla mitä tykkäsit.

      Poista
  5. No niin, nyt ollaan kyllä Oikeiden Asioien äärellä.

    VastaaPoista
  6. Tuo näyttää ihan liian hyvältä... ja mistä olet löytänyt sumakkia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sumakkia olen löytänyt Hakaniemen halista siitä maustekaupasta Reinin Lihaa vastapäätä.

      Poista
  7. Olin myyty jo tuossa "riivitty lampaanniska" kohdassa. Tätä ruokaa olisin mieluusti ollut nauttimassa!

    VastaaPoista
  8. Kivaa, jos syöjiä olisi ollut perheen lisäksi muitakin. Lihaa oli melko reippaasti. Tällaista ruokaa ei vaan helposti ala tekemään vieraille, kun tekee ensimmäistä kertaa, eikä oikeasti tiedä millainen lopputulos yhtään on.

    VastaaPoista
  9. Eikö maistunutkin hyvältä ilman valkosipuliakin!!!
    Mitä jeera on?
    Muista ne kielet! Sumakin hakureissulla varmaan ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein miettiä, etteikö tuossa tosiaan ollut valkosipulia, mutta ei ollut. Ja oli kyllä hyvää ilmankin.

      Jeera on kuminaa, jota käytetään tosi yleisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä ja Intiassa. Kuitenkin ihan eri mauste kuin suomalainen "näkkärikumina"

      Poista
  10. Tämä on niin mun ruoka, Tapaan aina pääsiäisenä tehdä riivittyä lammasta eli aivan liian harvoin, ja täs on just superit lisäkkeetkin. En kyllä siivoile mitään rasvoja ennen paistoa edes.
    Haastan sut sitten tammikuussa hauduttamaan jotakin pitkällistä nyhtölihaa leivinuunissa... pääset helpolla ja saat suurimmat kehut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D

      Mikäslainen haaste tarkemmin on tulossa. Lupaan varmasti osallistua tammikuussa, vaikka sainkin juuri eilen täydellisen lihan tähän haasteeseen. Joutunen vaan tekemään sen vielä tämän vuoden puolella...

      Poista
  11. ...niin sitä minä vaan, että itte oot haastanu meitä kylään.... :D

    VastaaPoista
  12. No nythän mä vasta hokasin! Niinpä olen haastanut ;)

    Katsotaanpa josko jotain tuollaista värkkäisi sitten tammikuussa.

    VastaaPoista