torstai 1. tammikuuta 2015

Hiiligrillausta sisällä eli lampaankyljyksiä ja ankanrasvaperunoita


Vuoden ensimmäinen ruoka viittasi vahvasti kesään, kun lautasella oli grillattuja lampaankyljyksiä. En viitsinyt lämmittää grilliä neljän kyljyksen takia (ulkona menee lämpö harakoille ja sisällä tehdessä lämpenee talo) eikä loskassa grillaaminen muutenkaan oikein innostanut.

Kokeilin grillausta hiilloksen päällä leivinuunissa, joka onnistui ihan näppärästi. Poltin pienen pesällisen puita ja kokosin hiilloksen arinan keskelle, jonka päälle asetin ylösalaisin Ikean uunivuoan mukana tulleen ritilän (meillä tuo ritilä on muutenkin ollut paljon kovemmassa käytössä kuin vuoka). Ritilällä kyljykset grillaantuivat kuin Weberissä ikään. Sama onnistuu tietysti missä tahansa takassa.

Kyljykset ovat yksi parhaita lampaan osia juuri grillissä valmistettavaksi. Luun ansiosta liha ei kuivu ihan helposti, liha on mureaa eikä vaadin kovin pitkää kypsennystä. Moni sanoisi, ettei marinadiin pidä laittaa suolaa, koska se työntää nesteita pois lihasta ja kuivattaa sitä. Itse annan moiselle pitkät ja heitän marinadiin suolaa hyvillä mielin. Lihassa on oltava suolaa, ja karsastan viimeiseksi pinnalle ripoteltuja suolakiteitä, jotka pahimmillaan rouskuvat hampaissa, eivätkä ole mitenkään sulautuneet itse ruokaan. Eivät sulaneet eivätkä sulautuneet.

Kesäfiilistä nostivat fetasalde, joka ei ehtinyt kuvaan ja ankanrasvassa paistetut Hawksmoorin perunat. Ohjeen tunnin paistoaika on vähän liioittelua: meillä potut ovat valmiita puolessa tunnissa.


Marinadi lampaankyljyksille

2 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen chili
tuoretta korianteria
2 tl sherryviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
1 tl suolaa

Pilko kuorittu valkosipulinkynsi ja chili hienoksi. Sekoita kaikki ainekset ja valele lihoille. Anna marinoitua niin kauan kun älysit varata aikaa. Yön yli on hyvä.

10 kommenttia:

  1. Samaa tekniikkaa käytän minäkin, pienen ritilän taittuvilla jaloilla ostin puutarhaliikkeestä. Ja leivinuunissa paistetut pizzat on ihan parhaat, suoraan arinalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Meinasinkin hankkai vähän tukevamman ritilän. Ja huomenna meillä tehdään taas pizzaa leivinuunissa.

      Poista
  2. Hei, hyvä idea tämä levinuunigrillaus. Nyt vaan jostakin jalaallinen ritilä ja homminn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeampaa grillaamista se sisällä on, kuin sähköuunin grillivastuksen alla.

      Poista
  3. Meillä nyt onkin ihan paska uuni. Varsinkin nyt kun se on rikki.

    VastaaPoista
  4. jos mä testaan ensin tän ja palaan sit asiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avainsana taitaa olla tuo PALAAminen. Muista sitte 112.

      Poista