torstai 15. tammikuuta 2015

Lehtitaikina, rakastettuni



Lehtitaikina on meillä käytetyin valmisruoka tai puolivalmiste tai mikä nyt onkaan. Lehtitaikinan päälle heitetyt täytteet ja juusto ovat pelastaneet aika monta äkkivierailua. Lehtitaikina on vähän kuin pizzapohja, jota voi varioida miljoonalla tavalla. Sillä erotuksella, että lehtitaikina toimii kaupasta ostettuna toisin kuin pizzapohja.

Pitäisi ehkä luoda noihin tunisteisiin hakusanaksi lehtitaikina.

4 lehtitaikinalevyä
4 rkl tahinia
150 g lampaanjauhelihaa
1 pieni keltasipuli
1 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeraa
suolaa
pieni kourallinen kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
tuoretta korianteria tai silolehtipersiljaa
1 rkl oliiviöljyä
tuoretta minttua
fetajuustoa

Sulata lehtitaikinalevyt ja lado ne pellille yhdeksi isoksi levyksi. Lusikoi tahini pieneen astiaan ja notkista vedellä, kunnes tahna on juoksevaa.

Jauha korianterin siemenet ja jeera huhmareessa. Pilko keltasipuli. Kuumenna pannu ja ruskista mausteita, sipulia ja lihaa nopeasti. Älä kypsennä läpikotaisin. Mausta suolalla.

Levitä taikinan pohjalle tahini ja sen päälle jauheliha. Paista 225 asteisessa uunissa 5-8 minuuttia tai kunnes pohja saa väriä.

Kuutioi pohjan paistuessa tomaatit, punasipuli ja valkosipuli. Lisää korianteria tai persiljaa ja oliiviöljyä. Lusikoi tomaatti-sipuliseos paistetun piirakan päälle ja viimeistele fetajuustolla ja tuoreella mintulla.

8 kommenttia:

  1. Ihana piirakka! Minä olen nyt niin ihastunut kotitekoiseen rahkavoitaikinaan,etten taida ostaa valmistaikinoita.Mitä rasvaa muuten käytetään lehtitaikinassa,margariinia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti ihan googlettaa. Kasvimargariinipohjainen näytti taikina olevan. Millainen tuo sun rahkavoitaikina on? Joku kevyt ja lehtevä taikinaohje (ja nopea tehdä) oisi kiva osata.

      Poista
    2. Ihan Valion ohjeella (rahkavoitaikina)olen sitä taikinaa tehnyt ja hyväks todennut.Ihan samanlaista rahkaa tosin en täällä ole löytänyt sillä täkäläisessä on minimum 3 prosenttia rasvaa.Mutta tykkään tästä taikinasta tosi paljon ja olen viime aikoina käyttänyt paljon;sillä tuli tehtyä joulutortut ja suolaiset piirakat ym.

      Poista
    3. Kiitos. Löysin ohjeen ja sitähän täytyy kokeilla.

      Poista
  2. Kiintymyksesi (obsessio) lehtitaikinaan on kyllä huomattu. Oikeastaan se vähän rohkaisee, minä kun en ole osannut sitä liiemmälti luovemmin käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Obsessio, tai sitten vaan oon niin pirun tylsä etten keksi ikinä mitään uutta.

      Poista