tiistai 6. tammikuuta 2015

Kalkkunakeitto riisillä ja currylla




Edellisen päivän kalkkunapaistista syntyi tänään keitto. Ja ennen kuin kukaan vääräleuka ehtii korjaamaan, niin tietenkään kalkkunassa - kuten muissakaan linnuissa - ei ole paistia. Siis siinä mielessä kuin vaikkapa naudassa on sisä- tai paahtopaisti. Semanttisesti paisti viittasi tässä valmistustapaan eli reilu kiloinen kalkkunan (Edina tai Patsy) koipi oli uunissa niukassa nesteessä, jolla lihaa valeltiin paiston aikana.

Leikkasin reidestä lihat (kuin paistista konsanaan) Hasselbackan perunoiden seuraksi ja laitoin "säären" eli "drumstickin" foliolla peitettynä takaisin mietoon uuniin. Tunnin kuluttua tuo sitkeinkin osa oli kypsynyt niin, että lihan sai riivittyä luista irti.

Käytin keitttoon riivittyjen lihojen lisäksi siivilöitynä paistoliemen ja kaikki hyvät töryt mitä pannun pohjalle paistettaessa oli tarttunut. Koipi oli marinoitu vahvasti valkosipulilla ja sitruunamehulla, josta hyvä hapokkuus siirtyi keittoonkin.


1 dl täysjyväriisiä
2 porkkanaa
2 pientä palsternakkaa
2 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
oliiviöljyä
1 1/2  rkl curryjauhetta
1 l kasvislientä (sekä paistolientä, jos on)
kourallinen kypsää kalkkunaa, kanaa tms. 
suolaa
(sitruunaa tai limeä)
basilikaa, minttua, persiljaa tai muuta omavalintaista tuoretta vihreää

Keitä riisi melkein kypsäksi, huuhtele ja laita syrjään.

Kuori porkkanat ja palsternakat ja raasta ne karkealla raastimella. Pilko sipuli ja valkosipulit. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kaada ainekset pannuun. Mausta suolalla. Paista viitisen minuuttia maltillisesti sekoittaen, jotta vihannekset paistuvat eivätkä ala keittymään omassa nesteessään. Sekoita joukkoon curryjauhe ja jatka paistoa vielä hetki.

Laita lihat kasvisliemeen ja kiehauta. Lisää riisi ja paistetut kasvikset ja kuumenna keitto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria tai sitrunaa. Viimestele tuoreilla yrteillä.

2 kommenttia:

  1. Pannutörkyinen liemi kuulostaa kyllä erinomaisen maukkaalta! Pohdiskelin juuri viime viikolla kalkkunan koipireiden äärellä lihakaupan tiskillä. Nyt on erinomainen syy ostaa yksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä kuinka oikea nimitys tuo pannutörky on, mutta varmaan ehkä ymmärsit mitä tarkoitan ;)

      Jos kalkkunankoipea teet, niin siinä "nilkassa/sääressä" on luun ympärillä aika paljon sellaisia kovia säikeitä, eli kannattaa kypsentää hyvin, jotta lihan saa niistä irti.

      Poista