torstai 6. tammikuuta 2011

Cheddar-kuminatikut

Näyttää siltä, että täksi vuodeksi blogini muuttui leivontablogiksi. Kaksi ensimmäistä postausta kun menee kategorian leivonta alle. En ole ihan varma, saisiko tätä kutsua leipomiseksi, koska valmistus valmiista lehtitaikinasta oli ihan liian helppoa. Ja leipominenhan ON vaikeaa!

Pelkästään neljällä aineksella tikuista syntyi uskomattoman hyviä ja addiktoivia. Yksinkertaisuudessaan mieleen tulivat nämä. Maku sinänsä ei ollut mitenkään hämmästyttävä yllätys, vaan ne maistuivat juuri siltä miltä aineslistan perusteella saattoi odottaa. Tikut olivat parhaimmillaan heti paistamisen ja kuvaamisen jälkeen.

neljä lehtitaikinalevyä
75 g englantilaista cheddaria (eli EI sitä hampurilaisjuustoa)
1 muna
1 tl kuminan siemeniä

Ota taikinalevyt pellille sulamaan. Voitele hiukan pehmenneet levyt munalla ja levitä päälle puolet juustoraasteesta ja kuminasta. Painele täyte varovasti kiinni taikinaan. Käännä levyt ja tee sama toiselle puolelle.

Jaa taikinalevyt veitsellä pituussuunnassa kolmeen osaan. Ota kiinni molemmista päistä ja kieritä taikinaa niin, että siitä syntyy "putki". Tee sama lopuille yhdelletoista. Tämä voi olla hiukan konstikasta, jos taikina on ehtinyt sulaa liikaa.

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista kierteitä parikymmentä minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja tikut ovat saaneet sopivasti väriä. Syö heti.

P.S.: Amazonin pukki toi joululomalla autuisan ja riemuisan leipäkirjan, joten leivontapostauksia on tulossa tänä vuonna ainakin pari lisää.

8 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä napovinkistä! Mä tuossa just teen lehtitaikinakuppeja: vuorasin muffarivuoat lehtitaikinalla ja laitoin täytteeksi kalkkunanjämiä, voissa ja noilly pratissa paahdettua purjoa ja kermaa & kananmunaa.

    Kerro sitten, millainen tuo leipäkirja on! Meillä leipärumba pyörii 24/7: nyt on vuorossa juureen tehty ruisleipä.

    VastaaPoista
  2. Lidlissä oli muuten joulun alla aivan törkeän hyvää Hatherwoodin cheddaria. Toivottavasti ottavat sitä toistekin kausituotteekseen.

    VastaaPoista
  3. Hyvän kuuloinen jämäruoka teillä!

    Meillä vaimo teki viime viikolla ruisleipää: ensin hapate seisoi kolme päivää, sitten juuri yön yli ja lopuksi leivottiin neljä leipää. Syötiin yksi melkein kokonaan saman tien kun se tuli uunista. Todella hyvää!

    VastaaPoista
  4. Täytyy tsekata tuo juusto kun tulee käytyä Lidlissä. Mä olen viime aikoina ostanut Cathedral Citya, joka on noista marketticheddareista parasta.

    VastaaPoista
  5. Ostin kahta cheddaria joulun alla Lidlistä, toinen oli palikan muotoinen ja oikein ihana, mahtava hikinen maku, meni fonduehen. Toinen oli vihreään vahaan kääritty ja sieltä paljastui ruskeahko ei-niin hyvänmakuinen, voimakas juusto, jonka kanssa taidan lannistua kompostin suuntaan.

    VastaaPoista
  6. Uusano: harmittavaa, kun joskus käy noin. Me ostettiin äskettäin morbier, joka oli aivan suolaton ja mauton. Sellaisenaan sitä ei tule syötyä, joten voisin kai kokeilla sitä gratinoimiseen.

    VastaaPoista
  7. Mienasin just kysyä mitä cheddaria käytät, mutta näkyy olevan samaa mitä mekin markettivalikoimista. Meillä menee mustapakettinen.

    Oletko joskus maistanut Wyke Farmsin luomucheddaria? Tykkään siitä hurjasti! Sitä saa ainakin Lentävästä Lehmästä.

    VastaaPoista
  8. Merituuli: meilläkin menee mustapakettinen ;) onkos sitä muunkin väristä?

    En ole tuota Wyke Farmsia tainnut maistaa. Tuula Paalaselta olen ostanut paria cheddaria, mutta ne eivät ole olleet mitenkään mieleenpainuvia. Nimiäkään kun en muista.

    VastaaPoista