maanantai 20. elokuuta 2012

Sipuli tarte tatin


Olihan hyvää! Ja käytännössä vain kahdesta aineksesta. Makua ei varmaan yhtään haitannut, että sain käydä nostamassa sipulit maasta, juuri ennen valmistusta. Sipulit, joita mieluusti maistelee sellaisenaan. Sipulit, jotka ovat niin mehukkaita, että halkaistaessa leikkauspinta aivan tihkuu nestettä.

Piirakka tuli syötyä kuumana yhdellä istumalla, enkä usko, että maku odottelemalla enää olisi parantunut. Suoraan uunista suuhun siis! Vastaavia ohjeita löytyy varmaan tuhansista kirjoista ja blogeista, mutta alla oleva ohje on alunperin Hugh Fearnley-Whittingstallin River Cottage Veg Every Day! -kirjasta.


200 g lehtitaikinaa
3-4 keskikokoista sipulia
nokare voita
loraus oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
suolaa ja mustapippuria


Kuori sipulit ja pilko kuuteen tai kahdeksaan lohkoon, niin että sipulin kerrokset jäävät kannasta kiinni. Kuumenna voi ja öljy pienehkössä uuninkestävässä paistinpannussa tai vuoassa. Asettele sipulit pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista/kuullota/karamellisoi sipuleita miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia pari kertaa kääntäen eli kunnes ne pehmenevät ovat saaneet kauniin ruskean värin. Kaada balsamico pannulle ja kuumenna vielä hetki. Ota pannu liedeltä ja asettele sipulit tasaisesti.

Kauli sipulien karamellisoituessa voitaikinasta ohuehko, noin pannun kokoinen, pyöreä levy. Laita taikina valmiiden sipuleiden päälle ja siirrä pannu 200 asteiseen uuniin paistumaan noin kahdeksikymmeneksi minuutiksi. Kumoa valmis piirakka lautaselle.


Takki Barbour, housut Howies, kengät mallin omat.

10 kommenttia:

  1. Mmm,sipulit omasta maasta,kade kade.olen täällä jossain saanut sipuli tarte tatinia,ja muistaakseni oli hyvää:)

    VastaaPoista
  2. Oioi, uskaltaisikohan sitä jo nostaa omat sipulit maasta? itse olen vielä elätellyt toivoa että varsista saisi herkkuja ruokapöytään, mutta kylmät säät ovat kyllä vaatineet veronsa.

    VastaaPoista
  3. Törkeän hyvännäköisiä sipuleita! Meillä valitettavasti toukat vie sipulit, joten täytyy tyytyä kaupan valikoimiin :-(

    VastaaPoista
  4. Yaelian: Sipuleista kade ;) Mä olen sulle kade varmaan 150 asiasta, joita siellä on tarjolla mutta täällä ei.

    annemi: varret alkoivat jo olemaan aika kulahtaneita ja sipulit kivan pulleita, joten nostin viimeisetkin juuri maasta. Pillisipulit sen sijaan odottavat vielä käyttöä.

    Ulla: voi teidän toukkia... meillä ei kukaan onneksi kiusannut sipuleita, mutta retiisit vieressä olivat syöty ihan emmentaljuustoiksi.

    Veera: Kiitos! Mustakin siitä tuli aika nätti.

    VastaaPoista
  5. Nams! Mulla kasvaa tänä vuonna myös vähän sipuleita. Ne ovat vielä aika pieniä. Tähän piiraaseen raaskisin ne vähätkin käyttää, näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
  6. Onneksi vanhempien palsta sijaitsee sopivan fillarimatkan päässä ja jota saan käydä ryöväämässä, oikein luvan kanssa. Ja sieltä pukkaa tällä hetkellä sipulia. Ja tiedänpä mitä niistä teen! Kertakaikkisen herkullinen ohje. Kiitos myös päivän asusta :)

    VastaaPoista
  7. Omenaminttu: Toivottavasti tykkäät! Ohjeessa on omia sipuleita ajatellen se hyvä puoli, että sipulit ovat pääosassa ja maistuvat ihan itseltään.

    Anna: Ajattelin muuttaa tämän ruoka- JA tyyliblogiksi ja jakaa tyylivinkkejä ja päivän asuja. Paitsi että kolmella asukokonaisuudellani alkaisin aika nopeasti toistamaan itseäni ;)

    VastaaPoista
  8. Repesin tuolle "kengät mallin omat" -jutulle, noinhan se aina menee, että kuvassa ei lopulta näy, mutta mainita pitää.

    Onnea upeasta ehdokkuudesta ja onnea kilpailuun :)

    Johanna

    VastaaPoista
  9. Anonyymi: Kiitos, kiitos! Kyllä mä olen naistenlehteni lukenut ;)

    VastaaPoista